BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
zmiana właścicieli po kupnie auta
Autor Wiadomo
Wojtasgls 

Pomg: 1 raz
Doczy: 08 Sty 2007
Skd: Gorzów Wlkp.
Wysany: 2010-03-24, 17:40   zmiana właścicieli po kupnie auta

Witam

Kupiłem bmw u naszych zachodnich sąsiadów umowa jest na mnie. Jutro idę odebrać papiery do skarbówki i chciałym go zarejestrować już w wydziale komunikacji tylko chciałbym aby wspówłaścicielem była mama aby mieć później zniżki na oc i ac.
Co mam zrobić? podobno jakąś darowiznę czy coś trzeba napisać?

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-03-24, 18:18   Re: zmiana właścicieli po kupnie auta

Wojtasgls napisa/a:
Witam

Kupiłem bmw u naszych zachodnich sąsiadów umowa jest na mnie. Jutro idę odebrać papiery do skarbówki i chciałym go zarejestrować już w wydziale komunikacji tylko chciałbym aby wspówłaścicielem była mama aby mieć później zniżki na oc i ac.
Co mam zrobić? podobno jakąś darowiznę czy coś trzeba napisać?

Musisz spisać umowę że oddajesz 50% samochodu mamie. Jeżeli to nie przekroczy 9300zł to nie płacisz żadnego podatku.

Wojtasgls 

Wysany: 2010-03-24, 18:47   

MAJSU napisa/a:
Jeżeli to nie przekroczy 9300zł to nie płacisz żadnego podatku.

9300zł za połowe auta czy całość? jak całość to lipa bo to e46 więc w skarbówce raczej to nie przejdzie :/

zwykłe odręczne pismo że przekazuję 50% wartości auta na mame wystarczy?? W ogóle gra warta świeczki?

Mam 27 lat wcześniej 2-3 lata auto również razem wspólnie z mama i bez kolizyjna jazda. Duża będzie różnica jeżeli wezne na siebie auto przy oc i ac? niż z mamą?

Przy okazaji jeszcze jedno pytanie bo nie mam jeszcze przeglądu pierwszego w Polsce czy na brifie niemieckim ważnym do 2011r. zarejestrują mi auto?
Ostatnio zmieniony przez Wojtasgls 2010-03-24, 18:51, w caoci zmieniany 1 raz  

TomekZG1 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Maj 2009
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2010-03-24, 20:33   

Wojtasgls napisa/a:
MAJSU napisa/a:
Jeżeli to nie przekroczy 9300zł to nie płacisz żadnego podatku.

9300zł za połowe auta czy całość? jak całość to lipa bo to e46 więc w skarbówce raczej to nie przejdzie :/

zwykłe odręczne pismo że przekazuję 50% wartości auta na mame wystarczy?? W ogóle gra warta świeczki?

Mam 27 lat wcześniej 2-3 lata auto również razem wspólnie z mama i bez kolizyjna jazda. Duża będzie różnica jeżeli wezne na siebie auto przy oc i ac? niż z mamą?

Przy okazaji jeszcze jedno pytanie bo nie mam jeszcze przeglądu pierwszego w Polsce czy na brifie niemieckim ważnym do 2011r. zarejestrują mi auto?

Słyszałem że przegląd z innego kraju EU jest akceptowany, a co do OC najlepiej gdybyś dopisał mamę w umowie, jeżeli się tak nie da to darowizna, ale za to płaci się podatek od darowizny... 3 lata bezkolizyjnej jazdy auto na siebie to jakieś 5% lub 10% rocznie zniżki, a mama ma pewnie wszystkie możliwe, więc odpowiedz sobie sam co jest lepsze :)

gatun0 

Pomg: 15 razy
Doczy: 30 Lip 2008
Skd: Uć
Wysany: 2010-03-26, 18:11   

sprzedaj mamie 50% auta i sprawa załatwiona .

Dantte26 
Siła Drzemie wBeemie

Pomg: 7 razy
Doczy: 18 Cze 2008
Skd: DGR
Wysany: 2010-03-27, 13:15   

no cóż...szkoda że byłeś już w skarbówce...ja nabyłem pojazd sam, a później dopisałem do umowy współwłaściciela...zarejestrowanie było już formalnością...zrobiłem to tylko dlatego gdyż ciążyła nade mną jeszcze zwyżka 50% za lata...teraz wolałbym rejestrować na siebie...ale zawsze pare groszy zaoszczędzisz jeśli wciągniesz mamę na współwłaściciela także wybór należy do ciebie...
MOJE WIERNE e30: http://beemka-klub.pl/for...p=319297#319297

/// Dolnośląska Grupa Rabunkowa ///

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2010-03-27, 19:54   

co za bzdury wypisujecie...

Nic straconego... spisz normalna umowe napisana odrecznie z matką, że auto jest np. w 1/10 jej własnoscią.
1) nie ma znaczenia czy będzie współwłaścicielem połowy auta czy 1/1000 czesci.
2) Żadnego podatku od takiej umowy nie płacisz bo to rodzina a od darowizny wobec matki nie zapłaci ona podatku bo podatek od umowy już zapłaciłeś a od darowizny wobec rodziny nic skarbówce się nie nalerzy zwłąszcza przy takiej sumie która załóżmy biorąc wartość auta 10tys przy 1/100 czesci wyniesie 100pln.
3)Nie ma znaczenia dla ubezpieczyciela czy Ty czy matka będzie wpisana jako właściciel w dowodzie, wiec siebie wpisujesz rejestrując auto jako właściciela a ja na podstawie odręcznej umowy właśności 1/100 auta wpisujesz ją jako współwłaściciela.
4)w ubezpieczniu odwrotnie Matka mając zniżki wpisjue się na polisie pierwsza a ty zostajesz dopisany do polisy jako użytkownik niejako automatycznie nabywając jej zniżki.

Jak nie wierzysz zadzwoń do wydziału komunikacji zapytaj powiedzą to samo albo do jakiegoś agenta ubiezpieczeniowego.

Sam tak miałem kobita moja kupiła auto ale nie ma żadnych zniżek spisałem z nią umowe że 1/100 auta jest moja, zarejesterowała auto na siebie a mnie wpisałą jako współwaściciela nawet moja obecność nie była potrzebna czy podpis w wydziale komunikacji.
Ja natomiast wykupiłem polise OC na to auto mając pełne zniżki a ją dopisałem do polisy jako uzytkownika.

Tak to się załatwia.

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-03-27, 20:21   

MARAS napisa/a:

2) Żadnego podatku od takiej umowy nie płacisz bo to rodzina a od darowizny wobec matki nie zapłaci ona podatku bo podatek od umowy już zapłaciłeś a od darowizny wobec rodziny nic skarbówce się nie nalerzy zwłąszcza przy takiej sumie która załóżmy biorąc wartość auta 10tys przy 1/100 czesci wyniesie 100pln.

Nie jest to prawda że jak nam rodzina coś daje to nie płacimy żadnych podatków.

Wojtasgls 

Wysany: 2010-03-28, 16:16   

prawda jest taka że podatek od darowizny się płaci jeżeli wartość darowanej rzeczy lub części jest powyżej 9360zł (jakoś tak) i podatek wynosi 7%.

Sprawa już załatwiona umowa darowizny na 25% samochodu ;)

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: