BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Niedziałający obrotomierz i ekonomizer E30
Autor Wiadomo
gieroy91 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 23 Mar 2010
Skd: Słupsk
Wysany: 2010-03-28, 18:47   Niedziałający obrotomierz i ekonomizer E30

Witam. Mam problem z niedziałającym obrotomierzem i ekonomizerem. Ostatnio mi przerywał obrotomierz, a po jakimś czasie całkiem padł. Dodam ze na innym zegarach problem jest ten sam.

kurczakteam 

Doczy: 06 Mar 2009
Skd: wwa leleszki
Wysany: 2010-03-28, 23:03   

Widze ze mamy ten sam problem ja ostatnio pozyczyłem dobre zegary od kogoś zeby sprawdzić czy beda chodziły u mnie po czym podłaczyłem i nie dość ze nie działały to jeszcze sie popsuły :(

Ostatnio zmieniony przez kurczakteam 2010-03-28, 23:03, w caoci zmieniany 1 raz  

gieroy91 

Wysany: 2010-03-29, 10:13   

Równocześnie z obrotomierzem padł mi ten zegarek na desce. Jak zapale światła to zegarek się podświetla ale nic nie pokazuje, dopiero jak poruszę kostka to coś tam mruga, chwile jest a chwile nie. Nie wiem czy to ma jakiś związek z zegarami.

venom 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2010-03-29, 19:25   

masz ten sam problem co ja
mianowicie nie masz prądu na kablu czerwono zielonym
sprawdź czy masz światełko w schowku pewnie tez nie
sprawa jest przeze mnie sprawdzana - obrotek i eko chodziły po czym zaczęły przerywać i padło. Źródłem problemu jest pewnie zgubienie się tego plusa pod deska (kabel tego koloru to +12v do większości urządzeń). Czekam na schemat kostek od kolegi i będę dalej gmerał bo elektrycy rozkładają ręce.

Ps sprawdź bezpiecznik nr 21 bo stamtąd zaczyna się ten przewód. Najprawdopodobniej jak znajdziesz przerwę i ruszy ci zegarek w desce to i obrotek będzie śmigał. Daj znać jak coś rozkminisz - ja na pewno napisze jak coś wymyśle w temacie

gieroy91 

Wysany: 2010-03-29, 21:07   

Światło w schowku mam (schowek mi się ostatnio zaciął i go wywaliłem także to światełko działa caly czas :D ) A zegarek Ci podświetla (chodzi mi o samo podświetlenie nie o wyswietlacz)?
Ostatnio zmieniony przez gieroy91 2010-03-29, 21:09, w caoci zmieniany 1 raz  

venom 

Wysany: 2010-03-29, 21:19   

zegarek (analogowy) swiecil ale nie krecil sie - teraz mam prad z innego miejsca na sztuke i jest ok

na tym przewodzie czerwonozilonym mam zamiast 12v 0.6v :|
Ostatnio zmieniony przez venom 2010-03-29, 21:21, w caoci zmieniany 1 raz  

gieroy91 

Wysany: 2010-03-29, 22:04   

jest ok tzn działa Ci obrotomierz? czy tylko zegarek? Teraz sprawdziłem wszystkie bezpieczniki - wszystkie są ok.

venom 

Wysany: 2010-03-29, 22:32   

obrotek jeszcze jest martwy - zegarek i schowek dzialaja bo z innego miejsca wziałem prad. Niestety te auta maja slabe kable lektryczne no i wiek robi tez swoje. Np nie dzialalo mi oswietlenie wnetrza przyczyna okazaly sie kable w wiazce na podlodze - po ruszeniu rozpadly mi sie w rekach

gieroy91 

Wysany: 2010-03-30, 07:00   

Mi też nie działa podświetlenie kabiny. No ale najważniejszy jest ten obrotomierz. Jak będziesz miał jakieś rozwiązanie to pisz. Ja jak coś wymyśle to napisze.

venom 

Wysany: 2010-03-30, 08:38   

co do oświetlenia kabiny. Rozbierz półkę pod kierownica i boczek z głośnikiem. Potem odchyl w tym miejscu dywan i zobaczysz wiązkę idąca wzdłuż progu. Są w niej kable czerwone z zielonym paskiem. U mnie w miejscu załamania się wiązki przy podłodze kable porostu się utleniły. Bierzesz jakiegoś plusa i dotykasz do tych przewodów (czerwony z zielonym paskiem) i po kolei cie się będą lampki zapalać. Jeśli nie sprawdź miernikiem te kabelki. Jak jest tam prąd a oświetlenie nie działa to przerwa jest dalej. Wiązka idzie wzdłuż progu i przy fotelu skręca w prawo i idzie na druga stronę auta. Reszta wiązki idzie do słupka środkowego. Analogicznie jest z drugiej strony.

Oczywiście to w przypadku jak nie masz plusa na lampkach. Najpierw polecam to sprawdzić (długi kabel z masa nawet bezpośrednio z klemy aku i mierzymy styki przy lampce) bo możesz nie mieć tez masy - w takim przypadku krańcówki do wyjęcia i wyczyszczenia.

gieroy91 

Wysany: 2010-04-01, 10:13   

Poszperałem trochę po necie i znalazłem odpowiedz chyba. W zegarach znajdują się akumulatorki, prawdopodobnie te baterie są przyczyna niedziałającego obrotomierza i ekonomizera. Jeszcze dziś to sprawdzę jakoś i dam znać czy poskutkowało.

venom 

Wysany: 2010-04-01, 23:12   

raczej to nie bedzie to
aktualnie mam na podmiane wlozone zegary z padnietymi aku i obrotomierz dziala. Tak jak mowie ja mam prad na czarnym kablu wiec u mnie problemem byl sam obrotomierz - cale zegary byly ok

bzyko 

Doczy: 09 Sty 2010
Skd: Narol (podkarpackie)
Wysany: 2010-04-01, 23:39   

hejka u mnie to samo - przez kilka sekund działa obro i eko potem nic - ki diabeł ? tak na marginesie to zegarek i schowek - ok. pozdrawiam i czekam na rozwój tematu bo dalej nie wiem gdzie i co rozbierać do naprawy.

gieroy91 

Wysany: 2010-04-02, 02:12   

Jeszcze może być padnięty komp. Dziś rozebrałem całe zegary ale jak zobaczyłem ile trzeba się będzie bawić z wymiana aku dałem sobie spokój. Pomyślałem że skoro na innych zegarach było to samo to wymiana aku nic nie da, a kompa innego nie mam skąd wziąć. Sterownik od zwykłego e30 318 będzie pasował czy musi być od IS-a?

venom 

Wysany: 2010-04-04, 14:06   

bzyko napisa/a:
hejka u mnie to samo - przez kilka sekund działa obro i eko potem nic - ki diabeł ? tak na marginesie to zegarek i schowek - ok. pozdrawiam i czekam na rozwój tematu bo dalej nie wiem gdzie i co rozbierać do naprawy.

kolego jesli po odpaleniu dziala ci obrotek z eko tylko chwile i potem pada to dwie mozliwosci
albo gdzie lut jest slaby (ale to mniej prawdopodobne jesli caly czas dzialaja np 10 sek i kaplica a potem odpalisz i znow chodza)
albo jakis scalak czy kondensator jest uszkodzony w tej dolnej plycie z bateriami - najprosciej podmienic i sprawdzic co sie bedzie dzialo.

niestety z tymi zegarami tak jest - albo dzialaja caly czas albo non stop sie cos pier.. w nich - najwygodniej miec ze trzy sztuki zegarow i robic podmianki - wtedy najszybciej da sie dojsc co wysiadlo.

bzyko 

Doczy: 09 Sty 2010
Skd: Narol (podkarpackie)
Wysany: 2010-04-06, 23:06   

dzięki, będę kombinował z wymianą. a jeszcze dla urozmaicenia moich "wesołych" zegarów to oświetlenie tej części z obro i eko raz się zapala a raz gaśnie :lol: - niezłe jaja z tym tematem

kicker314 

Doczy: 21 Pa 2009
Skd: Radom
Wysany: 2010-04-07, 17:49   

a słuchajcie tego;)
Takich cudów nie słyszeliście jeszcze. W moim E30, nie działało oświetlenie kabiny, schowka, zegarek też nie działa, ale z tym dałem sobie rade, z obrotomierzem i eko próbowałem ale nie udało mi się ( nie mam takiego przewodu na kablach wysokiego napięcia) ale to jest teraz nie istotne. Jak wsuwałem pewnego razu radio do kieszeni i troszkę użyłem siły (troszkę) to nie dość że eko zaczął się wychylać to jeszcze obrotomierz ruszył się, ale gdy puściłem radio i się wysunęło trochę to padło. jak wcisnąłem radio to działa. ale po pewnej chwili radości coś zaczęło śmierdzieć i zauważyłem że kabel od podświetlenia kabiny się jara przy głośniku. Nie złe jaja, nie wiem co o tym myśleć ale jest zajebiście :jupi:
a pro po tego że nie mam tego kabla na przewodach wysokiego napięcia to ma jakiś wpływ?

honzik1976 

Doczy: 13 Wrz 2009
Skd: Poznań / Rosnówko
Wysany: 2010-04-08, 08:34   

cześć
ja mam podobny problem
po przekładce silnika z b20 na b25 nie działa ekonomizer,
obrotomierz jest OK - ale musiałem dołożyć dodatkowy przewód od cewki do okrągłego złącza wiązki , dopiero wtedy zaczął działać.

dodam że silnik który włożyłem jest starszego typu - ze starym złączem diadnostycznym i był przełożony ze swoją wiązką

czy ktos ma pomysł jak pobudzić wskazóweczkę od eko ?? ?

gieroy91 

Wysany: 2010-04-30, 13:15   

Cześć. Słuchajcie takiego czegoś. U mnie problem sam sie rozwiązał. Mianowicie ostatnio padły mi łożyska w alternatorze i pękł pasek. Dzień później gdy zacząłem to wymieniać, robić itp odpalam samochód a tu zaskoczenie bo działa obrotomierz, ekonomizer i zegarek. E30 to bardzo dziwne samochody ni z tego ni z owego się psują a później same się naprawiają :shock:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: