BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
grzeje sie grzeje m20b25
Autor Wiadomo
sajfer 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 06 Wrz 2006
Skd: wwa
Wysany: 2010-03-31, 11:13   grzeje sie grzeje m20b25

Objawy sa takie, ze sie grzeje. Na poczatku moglobyc to wisko, ale jest zblokowane na stale i wciaz sie grzeje. Potrafi przerywac jak sie zagrzeje za mocno.
Plyn w zbiorczniczku letni, w silniku wrzatek.
Co to moze byc?
Ostatnio zmieniony przez sajfer 2010-03-31, 11:14, w caoci zmieniany 1 raz  

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-03-31, 11:19   

pompa, zapowietrzony układ, zapchana chłodnica, termostat

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2010-03-31, 12:25   

termostat

Cypisek 
inż. Żuljan

Pomg: 97 razy
Doczy: 14 Maj 2006
Skd: Lublin
Wysany: 2010-03-31, 19:33   

Termostat do wymiany.

E30 + E91

sajfer 

Wysany: 2010-04-02, 15:19   

Ok, dzieki, postaram sie przez swieta wymienic i dam znac czy pomoglo.

bogib184 
I'm back :)

Doczy: 24 Gru 2009
Skd: okolice Pułtuska
Wysany: 2010-04-02, 20:41   

A niby czemu obstawiacie termostat - zaciął się??? Może jeszcze na zamkniętym??? Mało prawdopodobne, w 99% zacina się na otwartym i objawem jest niedogrzanie. A pompa to niby nie kręci się, no chyba, że wirnik się urwał i został przemielony... Prędzej zasyfiona chłodnica, zapowietrzenie lub po prostu głowica kapituluje - i nie piszcie, że miał by płyn w oleju lub kopcił by na biało, bo niekoniecznie. Przerabiałem taki przypadek i wymieniałem po kolei visco - behr, termostat też wymieniłem, chłodnicę, płyn, pompę i co - :cenzura: blada. Grzała się bo głowica była pęknięta i obieg był słaby. Ja nie pałowałem silnika na zimno, po prostu kupiłem i była lekko uszkodzona głowica, ale w chłodne dni się nie zorientowałem, że coś nie tak. Na wiosnę wszystko się zaczęło ;/ Sprawdzić warto ciśnienie na garkach, ja nie sprawdziłem kupując i to był błąd.

POTEGAT 

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Gru 2008
Skd: Jędrzejów
Wysany: 2010-04-02, 20:56   

Nagrzewnica grzeje cały czas bez przerw ?

sajfer 

Wysany: 2010-04-03, 00:50   

Nagrzewnica dmucha caly czas na goraco.

Wlasnie tez mnie to zastanawiam z termostatem, bo musialby sie zaciac na stale zamkniety.. Generalnie mechanik uwaza, ze to glowica, ale nie ma czasu rozebrac.
Obieg wody jest tzn pompa dziala, bo widac zmiany temp zaraz po odpaleniu. Tzn jak sie woda schlodzi i zakreci pozniej silnik to widac, ze temp na chwile spada, potem znow rosnie. Czyli obieg jest.
Zastanawia mnie czemu woda w zbiorniczku jest letnia.
Chlodnica wyglada ok, odpowietrzenie chyba ok bo caly czas leci gorace z nagrzewnicy.

venom 

Pomg: 2 razy
Doczy: 22 Sie 2009
Skd: Będzin (sląskie)
Wysany: 2010-04-03, 01:15   

a leje ci sie woda z powrotu do wyrownawczego na wolnych? Głowice to to nie jest raczej - bo albo by pchalo kompresje w uklad chlodzenia albo wode do oleju i stan by sie podnosil

jesli masz czas i warunki - bierz sie porzadnie do pracy tzn - wypusc plyn, wyjmuj chlodnice i plukanie chlodnicy wszystkich wezy itd - zajrzyj do termostatu ew wymien go od razu na nowy (byle nie najtanszy zamiennik - lepiej np polecany wahler)

zrobisz raz a dobrze i bedzie spokoj - no chyba ze jest uszkodzone cos innego niz uklad chlodzenia

gatun0 

Pomg: 15 razy
Doczy: 30 Lip 2008
Skd: Uć
Wysany: 2010-04-03, 08:11   

Zacznij od zdjęcia wężyka z powrotu ( ten cieniutki do zbiorniczka ) i sprawdź czy tam jest wszystko drożne . Często zapchany powrót jest przyczyną takich historii . Jest to efektem używania silikonu zamiast uszczelek .
Miałem co najmniej 4 takie przypadki .

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2010-04-03, 10:17   

Duzo rad to moze i ja cos dorzuce od siebie ;)

Sprawdź na początek czy termostat otwiera, tzn czy powrotny dolny wąż od chłodnicy jest gorący gdy temperatura zaczyna przekracac pion.

Jak przedmówcy pisali sprawdźczy masz przelew na tym węzyku z góry chłodnicy do zbiorniczka wyrównawczego.

Nagrzewnica powinna grzać tylko gdy ogrzewanie masz na max.

Jeśli układ nie jest zamulony i termostat otwiera obstawiałbym pompe wody, zdarzało się swego czasu że pompy montowali z plastikowymi wirnikami które pękały i przestawałysię kręcić.

Głowica to najczarniejszy scenariusz który zostawiłbym na sam koniec.

Powodzenia i smacznego jaja ;)

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)
Ostatnio zmieniony przez LUKAS 2010-04-03, 10:18, w caoci zmieniany 1 raz  

Pablo325i 

Pomg: 3 razy
Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Borken DE / Warszawa
Wysany: 2010-04-03, 10:32   

siema, z tego co piszecie ja sklanialbym sie ku glowicy, w koncu to B25, czyli bardzo podatne na pekniecia...
nie ubywa Ci przypadkiem plynu??? majonezu w oleju nie ma, ale i tak moze byc peknieta glowica (ostatnio znajomy mial cos takiego w land roverze 1.8)

gg 3777982

sarna1 
hooligan rootz

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2010-04-03, 22:26   

głowice sprawdzic bardzo latwo - tester Co2 i po sprawie.

gatun0 

Doczy: 30 Lip 2008
Skd: Uć
Wysany: 2010-04-03, 22:43   

ale dlaczego twierdzicie że b25 jest podatne na pęknięcia głowicy ?? ?
Miałem juz nie jedno b25 i w żadnym nie miałem tego problemu . Jak ktoś katuje motor przy paleniu gumy i nie patrzy na temperaturę to mogą się dziać takie rzeczy , ale przy zwykłym użytkowaniu takich historii nie ma

Rat84 

Pomg: 1 raz
Doczy: 06 Gru 2009
Skd: Kazimierza Wielka
Wysany: 2010-04-04, 20:08   

mialem podobny problem z m20b25. to znaczy grzala sie, z nawiewu lecialo gorace a w zbiorniczku letnia woda. zmienilem termostat i wszystko ok. odziwo termostat zacial sie w pozycji zamknietej. zmien termostat zanim zdejmiesz głowice to chyba najtanszy sposób.

Jest
e34 525 24v Touring

sajfer 

Wysany: 2010-04-06, 16:17   

A jak jeszcze zaczal mocno przerywac? Dotychczas to robil dopiero jak temperatura wysoko szla, a teraz od poczatku przerywal. Moze dlatego ze dlugo stal.. Jeszcze rozrusznik mi padl, to jakas klatwa..
Tak czy siak, termostat zamowiony, zaczynam walke..

Piotrek325 
maniak

Pomg: 6 razy
Doczy: 24 Sty 2009
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-04-28, 22:28   

Ja dopisze się do tematu, miałem problem z niedogrzewaniem się silnika po wyrzuceniu wiskozy i założeniu chlodnicy z diesla, oraz elektrycznego wentylatora.

ogolnie temp. byla przy jezdzie na pierwszej kresce, w korkach gdybym nie wlaczal wentylatora to by wychodzilo na maks.

Po wymianie termostatu wszystko jest ok. wymienilem na termostat firmy wahler. i wszystko ok.

sajfer 

Wysany: 2010-05-12, 18:19   

Hej, wracamy do tematu.

Wiec znam juz przyczyne - zapchany byl powrot z chlodnicy do zbiorniczka silikonem. Dlatego woda w zbiorniczku byla letnia i nie bylo obiegu.
Przewod przedmuchany, termostat wymieniony na Wahlera (stary byl dobry), odpowietrzony.
Jednak wciaz - beemka nie chodzi na wszystkich garach i wychodzi poza polowe temperatura. Tym razem powrot pieknie smiga i woda w zbiorniczku juz jest goraca, wiec obieg dziala. (wczesniej nie dzialal)
No to tak - wisko spiete na stale. Chlodnica raczej dzialajaca. Skoro jest obieg to na zdrowy rozum pompa tez dziala?
Dawajcie jakies rady co teraz mam sprawdzic..

Czy da sie sprawdzic glowice poza testerem? Np sprezaniem na cylindrach?? Jestem nawet gotow ja zdjac, to nie problem. Tylko zeby sprawdzic szczelnosc zdjetej glowicy i tak musze ja rozebrac (???) a to juz koszty bo sam tego nie potrafie.

bogib184 

Wysany: 2010-05-12, 20:03   

Kolego, ja w sobotę rozbebeszam babkę, ponieważ zapowietrzył się układ, a ja za wszelką cenę chciałem zrobić odpowietrzenie sam i padła czapka, albo uszczelka się wypaliła. Sprawdziłem to po prostu tak: pompa sprawna, termostat ok, zero syfu w układzie, a w zbiorniczku wyrównawczym nie ma strumienia w powrocie i nabija w węże powietrze. Nie można jej odpowietrzyć, jak odkręcę odpowietrznik to cały czas leci płyn z drobnymi pęcherzykami powietrza. Wywaliłem termostat w ogóle ale i tak odpowietrzyć się nie da. Kupiłem od kolegi z forum czapkę na wszelki wypadek i będę składał. Napiszę co i jak wyglądało po akcji :) Części są same firmowe, głowica poszła do planowania i docierania gniazd oraz wymianę uszczelniaczy, więc mam nadzieję, że babka już nie będzie świrować :wink: Moja też nie pracuje na jednym garku, a na domiar złego strzeliła w kolektor i padł przepływ. Jak pech to pech...
Ostatnio zmieniony przez bogib184 2010-05-12, 20:05, w caoci zmieniany 1 raz  

sajfer 

Wysany: 2010-05-18, 11:47   

nikt mi nie pomoze?

bogib184 

Wysany: 2010-05-18, 17:33   

Możesz sprawdzić czapkę zegarem. Posprawdzaj ciśnienie na garkach i to może wiele wyjaśnić.

[ Dodano: 2010-05-18, 17:35 ]
A nie nabija ci w węże powietrza podczas jazdy ??

sajfer 

Wysany: 2010-05-19, 08:53   

Nie jezdze bo przerywa i na temperature wchodzi bardzo szybko. Jak odpalam z zimnego silnika to po 3-4 minutach juz wychodzi ponad polowe
Sprawdze cisnienia w takim razie

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: