BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
e36 318i brak katalizatora. Co zrobić??
Autor Wiadomo
crazye36 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 15 Pa 2009
Skd: Myszków
Wysany: 2010-04-19, 23:53   e36 318i brak katalizatora. Co zrobić??

Witam.
Mam bmw e36 z silnikiem m40 1.8i a moje pytanie odnosi się do braku katalizatora. Zauważyłem że zamiast katalizatora mam wspawaną rurę a za nią tłumik środkowy i następnie tłumik końcowy firmy "ulter-sport" z dwoma rurami zakrzywionymi ku górze (podejrzewam ze to od 2/2.5l). Wydech strasznie głośno chodzi co już mnie zaczyna denerwować bo słychać go nawet w środku a w zakresie od 2 do 3tys obrotów nie da się wysiedzieć w samochodzie i również bardzo dymi przy niskich temperaturach . Czy to może być wina braku katalizatora (wiem ze tłumik robi swoje) ?? myślę o kupnie katalizatora i wsadzeniu go na swoje pierwotne miejsce. Pomogłoby to w zlikwidowaniu tego dźwięku czy wymienić tłumik na oryginalny a zostawić brak katalizatora [albo jedno albo drugie (koszty)]??

Luka 

Doczy: 15 Lut 2010
Skd: Głogówek
Wysany: 2010-04-20, 09:13   

katalizator droga sprawa nawet do malego silnika m40 , ja mialem tez ultera i kombinowalem z wyciszeniem go i nic to nie dalo caly czas ryczal i ryczec juz bedzie niestety , pewnego dnia sie wkurzylem kupilem orginalny tlumik koncowy i zrobilem tak odcialem od niego ta orginalana koncowke i wspawalem mu jedna z ultera by ladnie wygladalo . Nie mam tez katalizatora ale autko chodzi zwyczajnie cichutko . To jest dobre gdy przejezdzasz dwie ulice w tygodniu tym samochodem po pewnym czasie kilku trasach masz tego dosyc . Ja bym Ci radzil poprostu kupic tlumik orginalny koncowy i do tego jakas ladna koncoweczke i masz spokoj pozdrawiam .

crazye36 

Wysany: 2010-04-20, 09:57   

Tez tak własnie myślałem ale wolałem się dowiedzieć:) a po wymianie tłumika na oryginalny nie będzie już tak kopcił?? Bo kopcenie przy niskich temp. tez mnie denerwuje:P Patrząc w lusterko widzę tylko chmurę pary:P

Pablo325i 

Pomg: 3 razy
Doczy: 19 Mar 2007
Skd: Borken DE / Warszawa
Wysany: 2010-04-20, 12:05   

mozesz kupic koncowy uzywany, mozna trafic w dobrym stanie, albo nowy Walker (popularna firma) przeznaczony do Twojego auta.
Tak jak kolega napisal z seryjnym koncowym bedzie cichutko...

gg 3777982

crazye36 

Wysany: 2010-04-26, 15:19   

Jutro jadę założyć tłumik:) Nie pamiętam jakiej firmy ale podobno dobrej:P jakiś podwójnie pokryty aluminium w środku i na zewnątrz (czy coś takiego). Zastanawia mnie tylko to co mechanik powiedział że on zastępuje tłumik środkowy jak i końcowy. Zobaczę jutro jaki będzie końcowy efekt:) 260 zł a założenie w cenie. I jeszcze jedno pytanie... ile mógłbym dostać za tłumik "ulter sport" sprzedając go który miałem założony wcześniej ( dwie rury skierowane ku górze) nie mogę nigdzie znaleźć takiego.

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2010-04-26, 16:19   

crazye36 napisa/a:
Jutro jadę założyć tłumik:) Nie pamiętam jakiej firmy ale podobno dobrej:P jakiś podwójnie pokryty aluminium w środku i na zewnątrz (czy coś takiego). Zastanawia mnie tylko to co mechanik powiedział że on zastępuje tłumik środkowy jak i końcowy. Zobaczę jutro jaki będzie końcowy efekt:) 260 zł a założenie w cenie. I jeszcze jedno pytanie... ile mógłbym dostać za tłumik "ulter sport" sprzedając go który miałem założony wcześniej ( dwie rury skierowane ku górze) nie mogę nigdzie znaleźć takiego.

Kopcenie to nie jest wina tłumika raczej :wink:

A za ten Twój stary to ja na przykład nie dałbym złamanego grosza, ale desperatów nie brakuje. Próbuj :)
Ostatnio zmieniony przez Łukasz 2010-04-26, 16:20, w caoci zmieniany 1 raz  

crazye36 

Wysany: 2010-04-26, 18:25   

Ogólnie rzecz biorąc to ja nawet za darmo nie chciałbym go ale są osoby którym się to podoba. Może ktoś do calibry sobie będzie chciał dokupić :D

[ Dodano: 2010-04-27, 19:06 ]
.....CISZA..... :)

[ Dodano: 2010-04-28, 15:25 ]
Dodam jeszcze tylko ze znacznie poprawila mi sie praca silnika. Jesli ktos ma problem ze silnik przydusi ewentualnie jak sie dusi przy wysokich obrotach i znacznym oporze a posiada jakis sportowy tlumik to niech sobie zalozy orginalny :mg: :beer:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: