BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Problemy z odpalaniem i pracą na Pb M20B20
Autor Wiadomo
$PREZES$ 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 05 Kwi 2009
Skd: Końskie
Wysany: 2010-03-01, 18:37   Problemy z odpalaniem i pracą na Pb M20B20

Witam. Sprawa wygląda tak że po nocy autko odpala po ok 3s kręcenia czyli wcale nie tak dobrze, ale sytuacja komplikuję się na ciepłym silniku. Tzn. albo odpali i zaraz zgaśnie i drugie odpalanie już normalnie albo druga opcja - ciężko odpala i po odpaleniu obroty na poziomie 500rpm i po kilkunastu sekundach wracają do odpowiednich. Dodatkowo na ciepłym silniku na PB podczas gwałtownego wciśnięcia pedału gazu i odpuszczeniu autko prawie przygasa. Na biegu jałowym również na Pb silnik pracuje jak traktor mimo iż wskazówka obrotomierza stoi w miejscu.
Na LPG wszystko ok, żadnych problemów.

A zrobiłem lub wymieniłem:
-sonda,
-regulator ciśnienia paliwa
-krokowy
-czujnik położenia wału
-cały układ zapłonowy
-sprawdzenie szczelności dolotu

Zostało mi jeszcze do wymiany: przepływomierz, wtryski, komputer no i regulacja zaworów choć były regulowane całkiem niedawno lecz pod moją nieobecność więc zrobię to jeszcze raz sam.

A może ktoś z Was miał taki przypadek???
Ostatnio zmieniony przez $PREZES$ 2010-03-01, 18:39, w caoci zmieniany 1 raz  

pr0sty 

Doczy: 07 Lis 2009
Skd: Zagłębie
Wysany: 2010-03-01, 19:28   

może sterownik łapie błędy na skutek instalacji LPG, ja raz na jakiś czas zdejmuję kleme aby się zresetował.

PiotrC 

Doczy: 16 Pa 2009
Skd: Cybinka/Zielona Góra
Wysany: 2010-04-24, 21:52   

Widzę, że problem ten jest ujęty w kilku osobnych tematach :)

Sprawdź czujniki temperatur: układ chłodzenia i w przepływce (oba po około 60PLN).

U mnie pomogło.

$PREZES$ 

Wysany: 2010-04-24, 22:10   

ten w obudowie termostatu wymieniany, a czy ten w przepływce da się w ogóle wymienić i gdzie taki można kupić?

ogolny 
SEX AMBULANCE

Pomg: 8 razy
Doczy: 16 Sty 2006
Skd: KRA
Wysany: 2010-04-25, 08:48   

Podmień kompa

PiotrC 

Wysany: 2010-04-25, 13:42   

Jest na wcisk. Trzeba zdemontować pokrywę przepływki. Ja tego nie robiłem bo istnieje ryzyko uszkodzenia rezystora klapy przepływomierza. Poza tym czujnik który kupiłem nie zmieściłby się w miejsce oryginału (ma gwint 12 i gniazdo na dwa piny).

Więc wprowadziłem go do wnętrza puszki za filterm powietrza i podpiąłem elektrykę w miejsce oryginału, odpiąłem z wtyczki przepływki przewód z pinu nr 1 i podłączyłem do czujnika, drugi pin czujnika podłaczyłem do pinu nr 4 wtyczki przepływki.

Poniżej link do czujnika w InterCarsie - mieli od ręki :) )

http://sklep.intercars.co...ic=0&lang_id=PL

Nie wiem tylko czy i jakie są różnice w przepływkach silników b20 a b25
Ostatnio zmieniony przez PiotrC 2010-04-25, 13:46, w caoci zmieniany 1 raz  

M-4 

Doczy: 19 Maj 2009
Skd: Lublin
Wysany: 2010-04-25, 13:45   

Gaz masz sekwencji czy zwykły?

Może masz po prostu zwężony mocno dolot przy przepływomierzu i wtedy to nie ma prawa chodzić dobrze na benzie, a na gazie będzie ok. Niektórzy zakładają tak instalacje i od początku tak jest. Jeśli kiedyś było ok to sprawdź na innej przepływce, tym bardziej że masz gaz. Później dopiero resztę bym sprawdzał.

PiotrC 

Wysany: 2010-04-25, 13:49   

Racja - zwężka od instalki gazowej może mieszać na benzynce

M-4 

Wysany: 2010-04-26, 08:18   

Miałem zakładać gaz ale jak usłyszałem, że będzie dolot z siedemdziesiątki do trzydziestki zwężony i że na benzie będzie źle chodzić to podziękowałem.

PiotrC 

Wysany: 2010-04-26, 08:33   

Wszystko zależy od tego jaką instalkę gazu Tobie zaproponowano.

Ja mam BRC Just Heavy i nie mam z nią problemów (może dlatego że sam ją ustawiam, bo z gazownikami dojść do zgodności poglądów nie mogłem).

Moją bunią jeżdżę na gazie 6 lat i nie mam w związku z tym żadnych problemów. Po mieście z ostrą jazdą (automat 4HP22) mam spalanie około 12-14l lpg/100km, w trasie (z babolem i synem na pokładzie) 110-120km/h średnia 9-10l/100km - uważam że ma sens przy rocznym przebiegu około 40tys.km Nawet przy mniejszym ma sens - dobra instalka za jakieś 2-3tys i śmigasz z mniej opróżnionym portfelem (owszem benzynka potrzebna do rozgrzania silniczka).

Jeśli gazownik mówi że nie ma jakieś "g..o" ze zwężką, to zmień gazownika :) Wydaj nieco więc ej niż 1tys na instalację a na pewno będzie ok.

$PREZES$ 

Wysany: 2010-04-26, 14:12   

Gaz mam z blosem i jeżeli chodzi o to, to jest rewelka w porównaniu do zwężki. A problemy z pracą na benzynie zaczęły się długo po założeniu blosa.
Również obstawiałem że temu winna jest instalacja lpg np. puszcza któryś elektrozawór co mogłoby powodować spalanie jednocześnie lpg i pb i równoznaczne z tym zlewanie silnika czy jakieś inne historie związane z lpg, ale dokładnie wszystko zostało sprawdzone i lpg nie budzi już moich podejrzeń.

Sprawdzałem dzisiaj czujnik tem powietrza zasysanego w przepływce i ma takie same wartośći jak czujnik tem. wody więc jest raczej sprawny

grzesiekd111 
e30 maniack

Pomg: 5 razy
Doczy: 12 Pa 2008
Skd: jaworzno
Wysany: 2010-04-26, 20:01   

obstawiam przepływomierz :D

PiotrC 

Wysany: 2010-04-27, 10:52   

Zgodnie ze zdaniem przedmówcy: sprawdź przepływkę, czy z niej wychodzą sygnały (zmiana napięcia przy zmianie obrotów), następnie sprawdź bezpośrednio na komputerze silnika czy sygnały zmierzone na przepływce przychodzą (można sprawdzić przejście przewodów od przepływki do kompa - rozpiska pinów powinna być w "niezbędniku").

BLOS jest super rozwiązaniem - brak zwężki i zero elektryki :) Brat śmigał kiedyś na blosie poprzednią e30 i nie narzekał.

Nie miałeś mikrostrzała zanim ostatecznie wyregulowałeś blosa?

$PREZES$ 

Wysany: 2010-04-27, 14:28   

Cytat:
Nie miałeś mikrostrzała zanim ostatecznie wyregulowałeś blosa?

Na blosie nigdy nie miałem strzała, zresztą nawet na zwężce też nigdy mi się nie zdarzył, chociaż na zwykłym mikserze jeździłem bardzo krótko :P
Zawsze pilnuje aby układ zapłonowy był sprawny, czyli przede wszystkim dobre świece.
A co do przepływki, to po jej odpięciu gaśnie, a w ogóle to raz gdzieś znalazłem w necie właśnie jak sprawdzić sygnał z przepływki to wychodziło że wszystko ok

Tak czy owak czekam teraz na wtryski i na motronic, a jeżeli dalej nie będzie poprawy :< będe szukał przepływki

EDIT:
Korciło mnie i byłem teraz sprawdzić jeszcze raz przepływkę i wg danych znalezionych w niezbędniku ku mojemu zdziwieniu trzyma dokładnie takie same parametry jak są podane w wymienionym wcześniej niezbędniku technicznym. Czyli przepływka sprawna
Ostatnio zmieniony przez $PREZES$ 2010-04-27, 15:18, w caoci zmieniany 2 razy  

M-4 

Wysany: 2010-04-27, 15:51   

Jak dla mnie sprawdziłeś wszystko co się dało sprawdzić.. lewego powietrza gdzieś nie zasysa?

$PREZES$ 

Wysany: 2010-04-27, 16:15   

M-4 napisa/a:
Jak dla mnie sprawdziłeś wszystko co się dało sprawdzić

Jeszcze zostały te wtryski i sterownik silnika, na które zresztą czekam

A lewe powietrze wykluczone, wszystkie węże i opaski wymienione, a mimo to i tak czasami psikam np. plakiem a nóż widelec coś wyjdzie :lol: , ale to takie natręctwa mi zostają od czasu kiedy walczę z tym problemem :lol:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: