Jakis czas temu obroty jałowe zaczęły wariować od 800-1500obr/min tak jakbym dodawał gazu, podjechałem do mechanika po całym dniu walki i sprawdzania wymienił sonde lambda podobno na oryginalną, uspokoiło sie troche tzn. obroty falują już mniej od 700-900obr/min ale czuc drgania na gałce zmiany biegów i silnik pracuje nie równo na wolnych obrotach, czasami przyspiesza dobrze a czasami jest zmulony i nie reaguje pedał przyspieszenia jak trzeba.
Po następnej wizycie mechanik rozłozył ręce i sie poddał(a kase oczywiscie wziął), wspomniał coś o komputerze (DME) ze moze być uszkodzony, po podpieciu do kompa odczytal bład 201 Regulacja lambda - poza zakresem maksymalnym (czyli wskazuje ewidentnie sonde)
Czy miał ktoś taki przypadek? sonda do wymiany?(gdzies na necie przeczytałem ze po wymianie sondy na boscha ten błąd zniknął i było wszystko ok), czy może coś innego posprawdzac? reset kompa?
Sprawdz szczelnosc ukladu wydechowego. Blad lambda poza zakresem oznacza ze w spalinach jest znacznie za duzo tlenu. jednakze piszesz ze nie masz pewnosci czy mechanik wymienil sonde na orginal to wina moze lezec po stronie zamontowania niewlasciwej sondy lub blednym jej podlaczeniu.
_________________ BMW - Bóg Mnie Wybrał
Było: E34 520iA rok 1989 .........E30 320i rok 1988 .........E36 318is COUPE '92 mit sperre .........żona miała Forda Focusa .........E46 323 rok '98 .........E46 330Xi rok '00 .........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04 .........E46 320D rok '05 .........E46 318i rok '99 .........E46 316i Compact rok '03 .........E46 330xi Touring 2002
miałem zaraz po kupieniu auta gratis od poprzedniego własciciela w postaci wydmuchanej uszczelki pomiedzy kolektorem a resztą wydechu czyli akurat przed sondą, mialem to zrobione ale od jakiegoś czasu chyba znowu siadło bo słychac wydech z przodu za głośno, dzięki za podpowiedz sam bym nie wpadł pewnie na to i szukał bym błędu w innych czesciach jutro zabieram sie za sprawdzanie.