BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
M40B18 remont kapitalny albo i nie !?
Autor Wiadomo
BassQ 

Pomg: 5 razy
Doczy: 27 Maj 2010
Skd: K-J
Wysany: 2010-05-27, 20:04   M40B18 remont kapitalny albo i nie !?

Witam!!

Mam silniczek 1,8 z przebiegiem trochę ponad 200 tyś, w silniku na pewno chcę zmienić pierścienie, ale mam parę pytań:
- czy zmieniać panewki? jak to wo gule z nimi jest?
- na co podczas rozbiórki bloku powinienem zwrócić szczególną uwagę?
- jakie firmy produkujące części polecacie?
- jak ocenić stan pompy oleju?

Zastanawiam się jeszcze czy samemu je wymieniać, czy oddać do jakiejś firmy, ale nie mam pojęcia ile taki robota by kosztowała, a ponieważ do roboty idzie rozrząd, wszystkie uszczelki, oringi, wałek, popychacze itd... to nie ukrywam że zależy mi na zaoszczędzeniu pieniędzy- oczywiście nie na częściach

Prosiłbym o wszelakie informacje, za wszystkie będę bardzo wdzięczny :)
Ostatnio zmieniony przez BassQ 2010-05-27, 20:05, w caoci zmieniany 1 raz  

MAJSU 

Pomg: 14 razy
Doczy: 14 Wrz 2006
Skd: Warszawa
Wysany: 2010-05-27, 20:52   Re: M40B18 remont kapitalny albo i nie !?

BassQ napisa/a:
Witam!!

Mam silniczek 1,8 z przebiegiem trochę ponad 200 tyś, w silniku na pewno chcę zmienić pierścienie, ale mam parę pytań:
- czy zmieniać panewki? jak to wo gule z nimi jest?
- na co podczas rozbiórki bloku powinienem zwrócić szczególną uwagę?
- jakie firmy produkujące części polecacie?
- jak ocenić stan pompy oleju?

Zastanawiam się jeszcze czy samemu je wymieniać, czy oddać do jakiejś firmy, ale nie mam pojęcia ile taki robota by kosztowała, a ponieważ do roboty idzie rozrząd, wszystkie uszczelki, oringi, wałek, popychacze itd... to nie ukrywam że zależy mi na zaoszczędzeniu pieniędzy- oczywiście nie na częściach

Prosiłbym o wszelakie informacje, za wszystkie będę bardzo wdzięczny :)

Szczerze to chyba niema sensu się pchać w remont tego silnika. Poszukaj zadbanego od forumowicza albo porostu takiego który jest w samochodzie, najlepiej już M43.

Pzdr

BassQ 

Wysany: 2010-05-28, 00:10   

Szczerze to chętniej bym wrzucił starszy silnik niż nowszy , bo jestem zwolennikiem starych rozwiązań, typu gaźnik :D
A tak bardziej przyziemnie to do M40 mam kupę części , bo jedną B18 już zajechałem a teraz zajeżdżam B16 tzn dobijam bo silnik z auta po dzwonku za friko się trafił, panewka dzwoni, pompa wody raczej skrzywiona rzezi, klawiatura od dizla itd ale wsadziłem żeby mieć czas zrobić swój silniczek, który na splanowanej do granic możliwości głowicy wyżynał prawie jak IS i nie chce innego :nie:

M-4 

Doczy: 19 Maj 2009
Skd: Lublin
Wysany: 2010-05-28, 00:17   

Zdrowe M43 to fajna opcja :) I może się opłacić ;)

BassQ 

Wysany: 2010-05-28, 00:36   

A sam na M10 jeździsz :P heh
Na poważnie Panowie bo od napisania pierwszego postu z silnika spadły kolektory, głowica, cały osprzęt i misa olejowa, jutro nie będę miał czasu ale po jutrze biorę się za czyszczenie , i nie chce już o M43 słyszeć :P na 2.5 się prędzej zgodzę :wink:

beryl 

Pomg: 9 razy
Doczy: 11 Lis 2007
Skd: WPR
Wysany: 2010-05-30, 01:09   

Jeśli zrobisz prawie wszystko sam, to nie wyniesie cię to majątek, jeśli dasz do jakiegoś paparucha to ogoli cię z kasy jak barana.
BassQ napisa/a:
czy zmieniać panewki? jak to wo gule z nimi jest?

rozbierzesz, popatrzysz w jakim są stanie i stwierdzisz, czy wymieniać czy nie. Jeśli nie waliły panewki, to wał powinien być nie ruszony ewentualnie proforma możesz dać nowe panewki (coś koło 100zł).
BassQ napisa/a:
na co podczas rozbiórki bloku powinienem zwrócić szczególną uwagę?

Najważniejsze to żebyś miał w dobrym stanie gładzie cylindrowe, widoczne wyraźnie honowanie i bez progów pod górą.
BassQ napisa/a:
jakie firmy produkujące części polecacie?

Dobrych firm. Wymienię tylko panewki np. Glyco, pierścienie możesz dać łódzkie z Primy koło 130 zł komplet.
BassQ napisa/a:
jak ocenić stan pompy oleju?

Nie wiem, nigdy nie rozbierałem. Najlepiej byłoby sprawdzić ciśnienie manometrem (czujnik przy filtrze) jakie daje pompa. Jak jest ok, to nie ma co oglądać.
Obadaj tłoki czy nie przytarte, czy nie klekoczą w cylindrach. W zjechanych motorach są wybite kanałki pierwszego pierścienia, więc jak włożysz nominały to będzie tak sobie. Ja robię tak, że zamawiam w Łodzi komplet z jedynką grubszą o 0,25mm i u dobrego tokarza przetaczam na ciasno kanałek pod nad wymiarowy pierścień. Wtedy to trzyma kompresję a tak lata pierścień w kanałku i lipa. O rozrządzie nie piszę bo jest dużo. Możesz sobie od razu przerobić na dźwigienki od M43, zapomnisz o wycierającym się wałku itp. problemach M40. Obróbki głowicy pewnie nie zrobisz sam więc będzie cię to kosztować około 400 zł. Wymień sobie uszczelniacze na wale -koszt nie duży. Przeczyść kanałki olejowe w głowicy i bloku

BassQ 

Wysany: 2010-05-30, 01:56   

beryl ogromne dzięki za info :beer:
No to będzie tak że panewki na pewno zmienię bo koszty nie duże :) , a że nigdy nie miałem nowych w ręku to punku odniesienia nie mam, żeby oceniać stare :(
Cylindry już wiem że są ok, bez honowania się obejdzie :)
Firmy już zanotowałem :wink:
Silnik już prawie w częściach więc na pompę lukne czy jakiś ewidentnych sznitów nie ma, ciśnienie niestety dop po odpaleniu :(
Temat dźwigienek muszę przestudiować ale skoro tak mówisz to pewnie przerobie :wink:
Uszczelniacze ja ja naturliś i nie tylko na wale :)
Blok będzie całkowicie wyczyszczony z nalotu olejowego itp. A głowica już wyczyszczona na błysk, ostro splanowana, dotarte zawory, wymienione uszczelniacze :) takie drobne zboczenie że w każdym aucie muszę mieć cacy głowice :twisted:

Jeszcze raz podziękował za poświęcony mi czas, który na pewno nie pójdzie na marne :D

lijo1979 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 09 Lip 2009
Skd: Wrocław
Wysany: 2010-05-31, 18:39   

Bardzo fajny projekt !! Szkoda że nie mam warunków na takie akcje. 3mam kciuki!!

Hint:
Jeżeli piaskowałeś, np pokrywę zaworów to zdejmij wewnętrzną blachę bo pod nią może być piasek z myjki piaskowej. Umyj wszystko 10 razy!! Jeden kolega z Forum robił taki remont i niestety przez taką pierdołę zarżnął wyremontowany silnik prawie natychmiast po uruchomieniu. Poszedł na złom :(
Ostatnio zmieniony przez lijo1979 2010-05-31, 18:41, w caoci zmieniany 1 raz  

BassQ 

Wysany: 2010-06-01, 23:05   

Podziękował :D Ja tez nie mam "warsztatu" tylko zwykły garaż a kanałem. Wszelakie operacje maszynowe wykonuje u znajomych. Co do czyszczenia to nasuwa mi się tekst kumpla ".. to nie musi działać ważne żeby było czyste.." :D

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: