Wysany: 2010-06-11, 00:00 [E34]Obieg cieczy chłodzącej, kierunek i nieznane urządzenie
Witam mam problem z odpowietrzeniem BMW E34 525 M20 12 zaworów.
Na początku chciałbym dowiedzieć się co to za urządzenie zaznaczone znakiem zapytania na poniższych zdjęciach (wchodzi w nie trzy przewody, jeden z głowicy, i dwa pozostałe z nagrzewnicy), sorki za kopie zdjęcia robione w nocy:
Z urządzenia wychodzą trzy przewody jeden do głowicy, dwa pozostałe są połączone do nagrzewnicy przy ścianie grodziowej, z której wychodzą trzy przewody. Trzeci przewód jest połączony jak na schemacie powyżej. Po prześledzeniu połączeń narysowałem schematyczny obieg cieczy jeśli ktoś ma oryginalny schemat obiegu to byłbym wdzięczny za udostępnienie, tymczasem proszę o prześledzenie tego schematu przez kogoś kto w jaki sposób następuje obieg cieczy chłodzącej, czy zrobiłem jakieś błędy jeśli chodzi o zaznaczenie kierunku ruchu cieczy lub nie narysowałem jakiegoś elementu lub przewodu?:
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-06-12, 08:22, w caoci zmieniany 1 raz
Gdy te zawory są niesprawne można odpowietrzyć prawidłowo nagrzewnicę i w sumie cały obieg? Bo przecież z głowicy przechodzi właśnie ciecz poprzez te zawory dopiero do nagrzewnicy i powrotu.
Warto zwócić uwagę czy przy tych zaworach jest również pompa-takie fajne pożyteczne użądzenie które przy wysokich temp.cieczy chłodzącej powoduję pracę obiegu nawet po wyłączeniu silnika bo pewnie jak już wiele osób wie, nawet po wył. silnika temp. jeszcze przez krótki czas rośnie.
_________________ Części do e34-- europa
żółte lampy z francji i wiele wiele innych
Już wszystko jasne. Zaczęło się od problemów z temperaturą, potem nadmuch ciepłego powietrza, następnie problem z odpowietrzeniem. Dziś pomierzyłem ciśnienia na pierwszym 12,5, na 4 pozostałych po ok. 10, a na szustym 2,5bar. Więc niestety ale głowica do roboty Pozdrawiam i dzięki za pomoc