BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E34]Obieg cieczy chłodzącej, kierunek i nieznane urządzenie
Autor Wiadomo
aron20000 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 18 Gru 2009
Skd: Białystok
Wysany: 2010-06-11, 00:00   [E34]Obieg cieczy chłodzącej, kierunek i nieznane urządzenie

Witam mam problem z odpowietrzeniem BMW E34 525 M20 12 zaworów.
Na początku chciałbym dowiedzieć się co to za urządzenie zaznaczone znakiem zapytania na poniższych zdjęciach (wchodzi w nie trzy przewody, jeden z głowicy, i dwa pozostałe z nagrzewnicy), sorki za kopie zdjęcia robione w nocy:

Z urządzenia wychodzą trzy przewody jeden do głowicy, dwa pozostałe są połączone do nagrzewnicy przy ścianie grodziowej, z której wychodzą trzy przewody. Trzeci przewód jest połączony jak na schemacie powyżej. Po prześledzeniu połączeń narysowałem schematyczny obieg cieczy jeśli ktoś ma oryginalny schemat obiegu to byłbym wdzięczny za udostępnienie, tymczasem proszę o prześledzenie tego schematu przez kogoś kto w jaki sposób następuje obieg cieczy chłodzącej, czy zrobiłem jakieś błędy jeśli chodzi o zaznaczenie kierunku ruchu cieczy lub nie narysowałem jakiegoś elementu lub przewodu?:

Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-06-12, 08:22, w caoci zmieniany 1 raz  

szwangru2 

Pomg: 30 razy
Doczy: 13 Gru 2008
Skd: Grójec
Wysany: 2010-06-11, 00:34   

Schemat jest tu http://www.realoem.com/bm...793&hg=11&fg=35 . Urządzenie na zdjęciach to elektrozawory ogrzewania .
Ostatnio zmieniony przez szwangru2 2010-06-11, 00:36, w caoci zmieniany 1 raz  

aron20000 

Wysany: 2010-06-11, 08:01   

Gdy te zawory są niesprawne można odpowietrzyć prawidłowo nagrzewnicę i w sumie cały obieg? Bo przecież z głowicy przechodzi właśnie ciecz poprzez te zawory dopiero do nagrzewnicy i powrotu.

kamilo01 
maniak e34 i waskiej

Doczy: 19 Maj 2010
Skd: jestes??
Wysany: 2010-06-11, 09:55   

wydaje mi sie ze jak to jest niesprawne to nie odpowietrzysz obiegu bo on ciagle podaje ciecz dalej a jak jest niesprawny to bedzie chyba problem

flinster22 

Doczy: 02 Mar 2010
Skd: okol. Warszawy
Wysany: 2010-06-11, 10:41   

Warto zwócić uwagę czy przy tych zaworach jest również pompa-takie fajne pożyteczne użądzenie które przy wysokich temp.cieczy chłodzącej powoduję pracę obiegu nawet po wyłączeniu silnika bo pewnie jak już wiele osób wie, nawet po wył. silnika temp. jeszcze przez krótki czas rośnie. :tak:

aron20000 

Wysany: 2010-06-11, 23:47   

Już wszystko jasne. Zaczęło się od problemów z temperaturą, potem nadmuch ciepłego powietrza, następnie problem z odpowietrzeniem. Dziś pomierzyłem ciśnienia na pierwszym 12,5, na 4 pozostałych po ok. 10, a na szustym 2,5bar. Więc niestety ale głowica do roboty :( Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: