Witam. Przerabiam sprzęgło w moim m50 z 2-masa na 1-masa i teraz: ostatno ktoś mi zasugerował iz tarcza z 2-masa bedzie pasowała do owego 1-masa... CZY TO PRAWDA???
Skoro nalegasz , porównaj obydwie tarcze zobaczysz że ta od zwykłego koła zamachowego ma sprężynki które mają za zadanie zniwelowac szarpnięcie w momencie załączenia biegu .Zauważ że piasta tej tarczy nie jest połączona ''na sztywno '' z częścią na której nabite są okładziny.W dwumasie tą role pełni właśnie koło zamachowe , jedna jego częśc jest osadzona na wale korbowym a druga współpracująca z tarczą połączona jest z nią za pomocą sprężyn . Dlatego też obydwie tarcze różnią się miedzy sobą .
Skoro nalegasz , porównaj obydwie tarcze zobaczysz że ta od zwykłego koła zamachowego ma sprężynki które mają za zadanie zniwelowac szarpnięcie w momencie załączenia biegu .Zauważ że piasta tej tarczy nie jest połączona ''na sztywno '' z częścią na której nabite są okładziny.W dwumasie tą role pełni właśnie koło zamachowe , jedna jego częśc jest osadzona na wale korbowym a druga współpracująca z tarczą połączona jest z nią za pomocą sprężyn . Dlatego też obydwie tarcze różnią się miedzy sobą .
To w tym przypadku załóż tarczę z M20 do M50 ze skrzynią ZF'a
Tarcza pasuje ale będzie lekkie szarpanie w chwilach nieuwagi
Właśnie o to sie rozchodzi... nie chce spręzyn na tarczy i wiem jakie są różnice między nimi, chodzi mi tylko o sama zasade czy tarcza podpasuje, czy da się to złożyć i czy auto bedzie jeżdzić???
Bedzie. W tym wypadku interesuje cię tylko to czy pasuje na wieloklin na skrzyni ale jeżeli masz tą tarcze co miałeś to problem z głowy.
Ja mam taki zestaw i wsio olrajt:
*zamach M20B20
*docisk M20B25 (coby nie robić dystansu pod łapę skrzyni)
*tarcza M50B25 bez sprężynek
*łożysko M20B25
Jak dobrze pamiętam to zestaw sprzęgła Valeo do M50 ma sprężynki
Szarpanie przy ruszaniu i zmianie biegów to pikuś.
Pozbywając się tłumika drgań skrętnych bardzo szybko będzie siadać skrzynia ,krzyżaki wału napędowego i dyfer.
Jednak zaryzykuje... gdyby coś to wystarczy później zmienić samą tarcze.
[ Dodano: 2010-08-24, 08:07 ]
Witam! Wracając do tematu, złożone jest sprzegło jednomasowe, odchudzone (8,8kg!) z tarczą bez sprężyn i jest idealnie. Zadnych szarpnieć, autko rusza zdecydowanie ale płynnie. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez maju e30 2010-08-24, 08:09, w caoci zmieniany 2 razy