Wysłany: 2010-09-12, 17:49 [e36]Problem z ogrzewaniem
Witam!
Mam problem z klimatyzacją dwustrefową. To stało się wczoraj.
Problem polega na tym że przedział pasażera działa prawidłowo 16C wieje chłodnym 32gorące.Natomiast przedział kierowcy 16C wieje gorące 32 również.
Nie mam wpływu na to tak tylko sie dzieje od strony kierowcy.Nawiew na szybe ustawiam czy na nogi to tylko moge regulować strone pasażera a swojej nie moge.
Pokrętło od nawiewu jest ustawione na niebieskie ale nic nie pomaga.Jedna strona działa prawidłowo.Prosze o pomoc bo nie wiem na czym prblem polega.
Auto to (BMW E36 1.6 97r)
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2010-10-02, 06:31, w całości zmieniany 1 raz
Obok pompy wspomagania znajdują się elektrozawory ogrzewania, sprawdź czy pstykają. Być może że od przedziału pasażerskiego Ci się zawór nie domyka i gorąca ciecz idzie na nagrzewnice. Miałem identycznie w swojej tylko od strony pasażera. Wypnij wtyczkę i albo podepnij na krótko pod + i masę jeden a potem drugi. + z tego co pamiętam to ten pin wypuszczony najbardziej do przodu. Jeśli oba pstykają to faktycznie może być czujnik temp po stronie kierowcy. nie napisałeś czy masz klimatronika czy climatik, obie są dwustrefowe z tym że ta druga nie ma czujników.
Panowie wczoraj zostawiłem auto u mechanika.Ponieważ oprócz ogrzewania miałem do wymiany płyn od wspomagania i klakson coś nie łączył no i płyn chłodniczy.Chciałem wczoraj odebrac auto a tu sie zdziwiliśmy bo czujnik temperatury podchodził na pole czerwone a przypomne ze wczesniej mi zawsze stał pionowo po prostu po wymianie i odpowietrzeniu układu chłodzenia tak to sie narobiło no i mechanik kazał mi dziś przyjśc po auto .Wiec dzisiaj przychodze i objaw znikł czujnik normlanie pokazuje i zdziwilem sie bo ogrzewanie tez normalnie funkcjonuje nie wiem od czego to zależało.Byłem przygotowany już ze bede musiał zakupić czujnik do chłodnicy no ale poki co chodzi nie wiem na jak długo.
Ostatnio zmieniony przez Marcin88i 2010-09-17, 11:04, w całości zmieniany 1 raz