BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BMW e38 m60b30 +lpg 94r. odpala po 3 minutach
Autor Wiadomość
zino7891 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2010-10-14, 09:40   BMW e38 m60b30 +lpg 94r. odpala po 3 minutach

Witam wszystkich forumowiczów !

Mam problem z moim bmw a mianowicie odpala ale dopiero gdy kluczyk w stacyjce będzie na włączonym zapłonie z 3 - 4 minuty i co ciekawe odpali wtedy bez najmniejszego problemu, grymasów, bez gazu tak jak odpalało do tej pory. Zgaszę silnik i go odpalę od razu jeżeli przerwa pomiędzy zgaszeniem a ponownym odpaleniem nie będzie dłuższa niż około 5 minut. Problem pojawił się nagle bez żadnych wcześniejszych objawów pojechałem do znajomych od nich do sklepu i z pod sklepu już na holu (bo nie wpadłem na pomysł ze stacyjkom i tymi minutami).
Problem jest tylko z odpaleniem poza tym autko jeździ bez problemów, ma moc tak jak na benzynie jak i na gazie, ładnie się wkręca na obroty nie faluje nie gaśnie nie szarpie. Nie ma znaczenia czy próbuje go odpalić na LPG czy benzynie, nie ma żadnych dodatkowych zabezpieczeń ukrytych przycisków. Już nie wiem co mam robić. Spotkał się już ktoś z takim przypadkiem ... Mam nadzieje że ktoś pomoże.

gtszudi 

Wysłany: 2010-10-14, 11:17   

jaki gaz ? moze sterownik gazu traci gdzies napiecie , i przy kazdym przekreceniu stacyjki sie resetuje ?

zino7891 

Wysłany: 2010-10-14, 12:26   

Sterownik ma 3mc jest to stag 300 plus nie ma na nim błedow odwiedzałem juz gazownika. Jak bede krecił rozrusznikiem to włancza sie pompa paliwa i czuje bezyne. Auto odpala tak: właczony zapłon 3 minuty -> przekrecam kluczyk w pozycje start -> pali bez problemu -> gasze silnik -> odpala od razu (na benzynie czy na gazie nie ma znaczenia) -> zgasze silnik -> poczekam dłuzej niz 10 minut -> znowu nie chce odpalic (trzeba czekac te 3 minuty) Dodac moge jeszcze ze w tym czasie nie ma iskry. Podmieniałem juz akumulator kupiłem nowy brak jakiegos skutku. Jezdziłem juz z wyłoczona instalacja lpg (wyłoczona po bezpiecznikach) i nic to niezmieniło

Dodam jeszcze że ostatnio trochę czasu spędziłem przy samochodzie i :
- moje autko nie ma imobilajzera
- wymienione czujniki położenia wału i wałka
- wymienione świece, adaptory (fajki), cewki sprawdzone
- wymienione sondy na nowe
- gaz sprawdzony
- inmpa na dme 3.3 nie pokazuje błędów
- posiada fabryczny alarm który nawet działa ponieważ jak ostatnio cofał się do tyłu to wyła mi syrena (klakson) ale nie widzę w nim EWS. Wie ktoś jak to jest rozwiązane w tym modelu (alarm) bo to może być tą przyczyną.

Chciałbym po prostu ustalić dlaczego nie ma napięcia na cewki przez pierwsze 3 minuty na włączonym zapłonie czy to wina fabrycznego alarmu ?
Ostatnio zmieniony przez zino7891 2010-11-04, 13:16, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu