Wysany: 2005-03-23, 22:31 Tykanie w silniku M40????
rano wsiadłem do swojej bavarki odpalam ją , gaz do dechy . i nagle słysze takie tykanie w silniku . podjezdzam do mechanika i mówi mi ze bedzie walniety wałek rozrzadu . moje pytanie , czy aby napewno ?a jak by co to ile bedzie kosztowała głowica z zaworami i wałkiem rozrzadu ? ma ktoś moze do sprzedania ? albo sam wałek jak sam wałek to wiem ze bedzie wiecej roboty , bo w gre wejdą uszczelniacze itp... Aha moja bmk'a to 316 coupe '89 e30 , m40
mam namiary na kolesia co ma nowe i uzywane czesci za nowy walek krzyczy 550zl to chyba nie jest zla zena a uzywany to niewiesz co kupisz nie jak by co to na prv pozdro
_________________ sprzedam czesci do e30
gg 4521730
tel 607254606
e30fan [Usunity]
Wysany: 2005-03-24, 08:28
Mój szwagier też kiedyś wsiadł do fury (na autopilocie co prawda) a to było zimą jakoś i mróz, no więc wsiada, odpala i gaz do dechy skutkiem czego silnik w jego kadecie dokończył żywota. Jak lubisz swoją bavarke czuper to zastosuj sie do rady nokermana
Stary o tym tykaniu i o M40 było tyle ostatnio na forum, że nie ma sensu się powtarzać, zadaj sobie trochę trudu i poszukaj.....A gaz do dechy po odpaleniu? No, no...Podziwiam odwagę kolegi i jakby to powiedzieć -"ułańską fantazję".......
A M40 sam mam i wiem czym to pachnie.....
Pozdrawiam
Anonymous Go
Wysany: 2005-03-24, 09:34
Stukają hydrauliczne popychacze zaworów (a ściślej hydrauliczne regulatory luzu zaworów). Należy je wymienić.
Anonymous Go
Wysany: 2005-03-24, 12:52
ile potrzeba tych popychaczy ( regulatory luzów zaworów )
Zyggy, a wałek mu nie stuka myślisz ? Wymieni regulatory i co ? Gucio. Masz wywalony wałek jak prawie kazde m40. Zostaw to, nic nie kombinuj, bo żeby to zlikwidowac to wydasz 1300 zł na cześci, a i tak po paru tys. problem powróci. Poprostu taki jest urok m40. natomiast jak bedziesz wymieniał po łebkach tylko niektóre elementy rozrządu, nie pozbedziesz sie problemu. jeśli sa wytarte dzwigienki, to wałek tez itd. Rozrząd jest tam tak rozwiązany, że.. no comments. jezdzij i się nie przejmuj. I zbieraj na nowy silnik
_________________ Części nowe i używane oraz warsztat BMW - 661 496 167
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
Anonymous Go
Wysany: 2005-03-24, 13:29
Fakt, czy wałek stuka czy nie, i w jakim jest stanie, można stwierdzić po zdjęciu pokrywki zaworów. Silniki mają taką cechę, że można je naprawiać, i wcale nie jest konieczna wymiana uszkodzonego, czy zużytego silnika na nowy.
To wymieniajcie wałki i reszte po 1500 zł, a za 5 czy 10 tys km bedzie to samo. Te silniki maja fabryczną wade rozwiązania rozrządu, i jego smarowania, i nie ma sensu ładowac w to kasy. Obejrzyj wałek rozrządu w m20, w m42 czy m50 nawet po 300tys km, i zerknij na wałek rozrzadu w m40 po 150 tys. Komentarze zbędne.
"(...) Proste są dla szybkich samochodów, zakrety są dla szybkich kierowcow" C. McRae
Anonymous Go
Wysany: 2005-03-24, 13:50
Jeśli w nowym silniku M40 wałek wytrzymuje 150 tys. km, to dlaczego po wymianie miałby wytrzymywać tylko 5 czy 10 tys.?
Opinia o wadzie fabrycznej rozrządu w M40 to taki sam mit, jak wada sześcicylindrowych silników M20 czy M50, w których pękają głowice.
bo jeśli chciałbys założyc oryginalny wałek, to kosztuje on 1300-1400 zł, plus 8 hydroregulatorów, plus 8 dzwigienek itd, wszystko oryginał, to wyjdzie ze 2500 zł, przydałoby sie odrazu rozrząd - 500 zł. SAME CZĘŚCI ! A 1300 wyliczyłem na podrobkach... a tem oryginal tez za duzo niewytrzymuje. No ale jesli ktos chce, to może wymieniać. Nikt nie broni.
------------------------------------------------------------------------------------
Ha ha ! w 8 na 10 m40 napierda... wałek, dzwigienki itd. Nikt nie twierdzi że w 8 na 10 m20 czy m50 pękła głowica Głowice pękają czasami w m20b25, bo sa mocno rozwiercone gniazda zaworowe. nie porównujmy tego. Niech będzie ze to mit. bardzo realny i słyszalny mit o m40
KOLEGO, UŻYWAJ EDYCJI!!!!!!!!!!!!