Wysany: 2010-12-04, 15:49 [E46] Granatowa buła z klasą by ELBE
Witajcie ! Chcę Wam zaprezentować moją E46 320i sedan rok 1998. Samochód kupiłem ponad roku temu jako totalną serię i powoli wprowadzam moje modyfikacje. Mój plan tuningu tego samochodu to German style czyli jak najniżej, jak najszerzej i najlepiej jak najciemniej
Wkleję zdjęcia w kolejności wprowadzanych przeze mnie zmian od momentu kupna do stanu dzisiejszego.
FAZA A:
Stan zaraz po kupnie samochodu. Seryjne zawieszenie, oryginalne felgi Styling 43 16" 7J ET47 z oponami 225/50R16.
Wyposażenie wnętrza: climatronic, szyberdach, nie ma skórzanych siedzeń.
FAZA B:
1. Założone zawieszenie gwintowane TA Technix.
2. Założone felgi AC Schnitzer type II 17" 8.5J ET13.
3. Felgi zostały pomalowane proszkowo.
4. Naciągnięte nowiutkie opony Falken ZE 912 205/40R17 84 W XL.
5. Założone cztery pierścienie centrujące gdyż felgi pochodzą z BMW E39.
6. Wypchane zostały tylne nadkola.
FAZA C:
Na wszystkie cztery koła załozone dystanse o grubości 15mm celem poszerzenia samochodu.
FAZA D:
W przednie lampy włożone cztery krzyże dające efekt podobny do sławnej Black Helli. Lampy mam bez soczewek więc krzyże musiały być aż cztery.
Kolejne moje plany to:
1. Polerowanie felg lub ich zmiana na jakieś z dużym rantem.
2. Malowanie nerki na czarno.
3. Shadowline.
4. Wspawanie dwóch końcówek z rurki kwasówki w tłumik.
5. Możliwe, że płetwa z BMW E60.
Polerując felgi chcę uzyskać efekt jak na poniższych zdjęciach:
Pozdro !
Ostatnio zmieniony przez ELBE 2011-05-05, 21:36, w caoci zmieniany 4 razy
misza: Żółte kierunki zostają. Zobaczymy jak to będzie wyglądało po przemalowaniu chromów na czarno.
ninja-5: Hehe. Kontrowersyjne pomarańczowe kierunki dają pewną oryginalność. Jedni je nienawidzą, inni kochają U Ciebie całkiem fajnie grają z czarną nerką. Zobaczymy jak będzie u mnie. Jesteś już druga osobą, która podsuwa mi pomysł obrysówek w stylu USA. Na razie mnie to nie przekonuje ale niezbadane są tuningowe wyroki Boskie
w moim przypadku pomarańcz jest bo nie możliwym jest kupienie ori lamp z białym kierunkiem, a nie toleruje np. w e32 czegoś takiego jak przód czarny bądź biały a z tylu pomarańcz. a postoje USA są świetne i małym kosztem można mieć je ori BMW bez żadnego druciarstwa.polecam!
Ostatnio zmieniony przez ninja-5 2010-12-05, 01:54, w caoci zmieniany 1 raz
ninja-5: Czyli w e32 występuje ten sam problem z tylnymi lampami z białym kierunkiem co w e34 touringu. Niejaki PATT kiedyś usilnie ich szukał i w końcu doszedł do wniosku, że tylne pomarańczowe pomaluje sprayerm na czerwono a przednie kierunki wstawi białe. Wygląda to sympatycznie. U Ciebie by to odmłodziło samochód. Też nie łapię jak można mieć na tyle pomarańcze a z przodu białe albo odwrotnie, ale z tylnymi czerwonymi to już inna sprawa. Tu jest ta jego metamorfoza: http://www.bmwklubmazowsz...0-t253-130.html
do e34 można kupić bo produkowali ale w e32 nie było czegoś takiego, choć była firma która robiła białe identyczne do ori ale kupno czegoś takiego graniczy z cudem. a malowanie sprajem odpada kategorycznie, jak białe to białe i z przodu i z tylu. tylko komplet. nigdy żadnych depo clear bądź innych chińczyków
Jako, że mój pojazd załapał się w filmie z wrześniowego Germanfestu 2010 wyciąłem sobie ten krótki urywek i wrzucam do galerii. Można powiedzieć, że to taka mała głupota ale podoba mi się jak ten samochód wygląda w ruchu. Bardziej niż na zdjęciach widać jego szerokość i glebę.
Wrzucam najnowszą porcję zmian jakie zostały poczynione w samochodzie. Jest to pierwszy etap modyfikacji jakie wprowadzam na zbliżającą się wiosnę. Mój plan na ten rok to możliwie jak największa germanizacja samochodu.
A) Oryginalna płetwa na dach z modelu E65. Na zdjęciu jeszcze w kolorze srebrnym ale płetwa znajduje się właśnie u lakiernika i jest przemalowywana pod kolor samochodu (granat). Wynikła ciekawa sprawa podczas demontażu jej z siódemki E65. Okazało się bowiem, że te płetwy są po prostu przyklejane do dachu. Po serii finezyjnych prób została ona po prostu wyrwana z wyżej wspomnianej E65 (a dokładniej z jej obciętego dachu).
B) Wszystkie chromy na zewnątrz samochodu (listwy na drzwiach i nerka) zostały przemalowane na czarny błysk. Nie bawiłem się sprayami. Malowanie jest wykonane u lakiernika. Teraz wszystkie elementy lezą dookoła mnie w pokoju i się wygrzewają
C) Zrobiony tłumik na zamówienie w firmie Vega w Warszawie. Tłumik jest cały z kwasówki. Ma ładny basowy pomruk, przyjemnie się go słucha. Średnica końcówek to około 63mm. Moim zdaniem jest ok. Nie są za małe i nie są za duże. Wklejam także zdjęcia z montażu wykonanego w Vedze. Niestety nie mam ładnych zdjęć tłumika zamontowanego w samochodzie. Są tylko trzy fotki zrobione zaraz po myciu.
Najbliższe kolejne plany to obszycie kierownicy i możliwe, że polerka felg.
[ Dodano: 2011-05-05, 21:20 ]
Witajcie psy wojny !
W końcu zebrałem się w całość i wrzucam dwa zdjęcia przedstawiające stan samochodu na dzień dzisiejszy.
Z rzeczy nowych są:
1. Czarny jak diabeł shadowline.
2. Czarna jak drugi diabeł nerka.
3. Błyszczący jak żywe srebro tłumik z kwasówki.
4. Świeżutka kierownica na trójkątną poduszkę zwana "kierownicą sportową". Można powiedzieć że to żadna rewelacja ale jest ona w bardzo ładnym stanie i porównując ją do mojej starej kierownicy na prostokątną poduszkę jest teraz dużo ładniej i fajnie leży w rękach.
Najbliższe plany to znalezienie skórzanych foteli i boczków Sportsize. Trwa właśnie polowanie na Allegro ale nie ma nic ciekawego w ładnym stanie. Nastawiłem się na szukanie Sportsize'ów w kolorze jasnej kawy dla kontrastu z karoserią. Zobaczymy co wyjdzie z tych poszukiwań.
Oto samochód:
A oto poglądowe zdjęcie kierownicy ponieważ nie zrobiłem zdjęcia po zamontowaniu:
Dzięki dla Seby za całą pomoc przy tym aucie. Pozdrrr !
Ostatnio zmieniony przez ELBE 2011-01-26, 22:20, w caoci zmieniany 1 raz