BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
BMW E30 OBROTOMIERZ PROBLEM [POMOZCIE BLAGAM]
Autor Wiadomość
cid85 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2010-12-16, 20:12   BMW E30 OBROTOMIERZ PROBLEM [POMOZCIE BLAGAM]

witam od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem e30 rocznik 84' :] i sprawa ktora chce przedstawic miewa sie nastepujaco, fabrycznie wskazniki nie dzialaly prawidlowo predkosciomierz jak chcial to dzialal a jak mu sie nie chcialo to nawet niedrgnal zegary te nie posiadaly tez obrotomierza ktorego tak bardzo mi brakuje :) w zamian za to byl zegarek i ekonomizer ktory wtedy dzialal.tak wiec chcialem zamienic takowy zegarek na obrotomierz i taki zestaw zegarow tez kupilem i tu pojawia sie problem bo ani obrotomierz ani ekonomizer nie dzialaja zas predkosciomierz dziala poprawnie prosilbym kogos o pomoc w tej sprawie co zrobic zeby to zadzialalo co podlaczyc gdzie i jak ;p pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez cid85 2010-12-16, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  

Karol E30 

Wysłany: 2010-12-17, 11:41   

To zależy jaki masz licznik VDO czy MOTOMETER bo jedno z drugim sie nie zgrywa :] jeśli masz VDO to bebechy też musisz mieć od VDO bo inaczej tylko zadymi :lol:

cid85 

Wysłany: 2010-12-17, 19:41   

kurcze pojecia niemam hmm moze powiedz co mam sfotkowac to wrzuce zdjecie starego i nowego :]

Karol E30 

Wysłany: 2010-12-17, 19:58   

Na środku między obrotomierzem a prędkościomierzem jest napis, będzie jak najbardziej widoczny :wink:

maaaad 

Wysłany: 2010-12-17, 20:14   

Obadaj akumulatory w zegarach. Kiedyś miałem podobny problem u siebie - przestał mi działać ekonomizer i obrotomierz. Po wymianie akumulatorów problem ustąpił, o ile pamiętam, aczkolwiek niektórzy twierdzą, że aku w zegarach nie mają związku z niedziałającym obrotomierzem.

Aha, i nie wiem, czy zegary z "wąskiej" są zamienne z tymi z "szerokiej", ale to już niech się ktoś mądrzejszy wypowie :-D

iwanciw 

Wysłany: 2010-12-17, 23:35   

Licznik z szerokiej lampy ma kostkę kodującą wbudowaną w obudowę licznika, natomiast wąska lampa takową posiada najprawdopodobniej gdzieś w schowku (było to już opisywane).
Możliwe, ze to wina kosci, ze masz problem z obrotomierzem.
Mam luźny licznik z obrotomierzem i ekonomizerem na bank działający (szeroka lampa), więc możemy się kiedyś styknąć (jak będzie cieplej) to będziesz mógł sprawdzić czy ruszy u ciebie.

cid85 

Wysłany: 2010-12-18, 18:54   

no wiec licznik ktory kupilem to VDO tylko niewiem jaki jest ten poprzedni ale sprawdze przy najblizszej okazji ale jak by byl ten MOTOMETER to w tym dzialalo by wszystko oprucz ekonomizera i obrotomierza?i jak by faktycznie tak bylo da sie jakos podlaczyc te zegary VDO zeby dzialaly czy musze miec MOTO?aaaa jeszcze jedna byc moze wazna sprawa przy przekreceniu stacyjki obrotomierz sie rusza znaczy sie drgnie tak na 1000 i spowrotem na 0 to samo jest jak gasze silnik.
Ostatnio zmieniony przez cid85 2010-12-18, 19:12, w całości zmieniany 1 raz  

iwanciw 

Wysłany: 2010-12-18, 22:53   

ja miałem wcześniej licznik z zegarkiem z moto, teraz mam z obrotomierzem i ekonomizerem z vdo i wszystko elegancko działa.
Problem był kiedy włożyłem prędkościomierz z moto do vdo-wtedy przestał działać ekonomizer.
Zobacz czy w starym liczniku miałeś widoczną kosć kodującą. Jak masz teraz.
Jaki masz teraz licznik z wąskiej czy z szerokiej lampy ? z twojego opisu nie można stwierdzić co masz.

cid85 

Wysłany: 2010-12-21, 20:17   

no to wkoncu zajrzalem za ten stary licznik i ten tez jest z VDO i niema kosci kodujacej w prawym dolnym rogu jesli to wazne choc sam niewiem dokladnie gdzie jak i co o co z ta koscia...moja beemka jest z 84r tak ze to waska lampa (ponoc) a licznik ktory kupilem jest niewiadomego pochodzenia bo niepytalem myslalem ze bedzie dzialac :D tak ze teraz powiedzcie mi jak mozecie o co chodzi skoro ten jest VDO i ten co kupilem VDO dlaczego obrotomierz i eko niedzialaja :/ ja wogole nieznam sie na rzeczy wiec jestem bezradny i jesli ktos moze pomoc doradzic to bardzo prosze i bede wdzieczny :] zrobilem tez fotki sa tu jakies numerki ale niewiem czy to wogole do czegos jest potrzebne ;p ale jak by trzabylo to wrzuce :] pozdro :D

iwanciw 

Wysłany: 2010-12-21, 23:26   

a nowy ma kość w prawym dolnym rogu?, do ilu wyskalowany jest prędkościomierz?
Nie wiadomo czy licznik, który kupiłeś jest sprawny.
Jeśli kupiłeś licznik z szerokiej lampy to tu może być problem jego nie działania u ciebie.
Liczniki są niestety już bardzo stare i lubią się psuć z racji wieku.
Sam mam trzy na zapas.

Kosa 

Wysłany: 2010-12-22, 11:37   

w starszych licznikach nie ma kości kodującej z przodu obudowy, tylko jest taki "dzyngiel: wsadzany z tyłu:

kość kodująca nr 11 , "dzyngiel" nr 10:

cid85 

Wysłany: 2010-12-22, 19:54   

nie ten licznik co kupilem niema kosci chyba niema... jutro sprawdze jeszcze raz ale widzialem gdzies juz licznik z takim czyms a czy to byla kosc to niemam pojecia a predkosciomierz z mojego licznika wskazuje 220max a ten co kupilem 240max czy to ma jakies znaczenie ? a co do dzyngla to chyba to cos z tylu tam jest takie cos czarnego a do czego to dokladnie jest? wogole to jest jakas szansa zeby to zaczelo dzialac?:]

[ Dodano: 2010-12-22, 19:56 ]
wogole to teraz zglupialem co w jakim liczniku jest bo teraz mam 3 zalatwilem se jakis stary licznik motometer i mi sie pomieszalo heh.. :D

iwanciw 

Wysłany: 2010-12-22, 21:52   

Nie jestem ekspertem w wąskiej lampie ale z tego co wiem to wąska lampa miała prędkościomierz do 220. Możliwe, że w większych motorach 6 cylindrówkach były do 240 ale tego nie wiem.
Jeśli masz 318 to masz 4 cylindry i licznik powinien być do 220 z czterocylindrówki.
Założenie licznika z 6 cylindrówki już może zakłócać jego działanie w 4 cylindrówce.
Ja jednak zakładam, że licznik, który posiadasz aktualnie jest z szerokiej lampy i w tym tkwi cały problem.

cid85 

Wysłany: 2010-12-23, 12:39   

jest sens w tym co mowisz choc dla mnie to jest bez sensu ;p widzisz ja prosty czlowiek widze to tak ze jak dziala predkosciomiesz i reszta wskaznikow tez i tymbardziej ze obrotomierz drga przy przekreceniu stacyjki to musi cos byc tego powodem wydaje mi sie ze jak by mial nie dzialac to chyba by nic niedzialalo jak sadzisz?niewiem sam to tylko moje przypuszczenia wkazdym badz razie chcialbym zeby to zaczelo dzialac byc moze wiesz ktora kostka i ktore piny odpowiadaja za obrotomierz i moze by tak podlaczyc go osobno gdzies? ;]
Ostatnio zmieniony przez cid85 2010-12-23, 15:57, w całości zmieniany 1 raz  

KszyszekN 

Wysłany: 2010-12-23, 21:35   

man podobny problem niby od silnika z kostki 13 a od sciany grodziowej ze zlacza 16, trzeba polaczyc ale mi nie trybi mam zegary od 6cyl a kosc od 4cyl i :cenzura: :(

cid85 

Wysłany: 2010-12-25, 19:01   

czyli co da sie to podpiac osobno czy nie ?bo to wszystko dziwne jest...

Odpowiedz do tematu