Wysłany: 2011-01-03, 11:47
też popieram tych co mówią "drugi silnik", też jeden remontowałem i nici z niego, tylko strata $, starzy fanatycy BMW mówią że silników BMW sie nie remontuje i chyba taka prawda.
Witam, kolego nie pakuj sie w remont tylko odrazu tnij koszta i ładuj drugi motor... wiem z doświadczenia, że ze starych żadko wychodzi to co byśmy chcieli... Niedawno próbowałem zakończyć projekt, ale motor padł i popsuł mi humor i stan finansowy
Wysłany: 2011-01-03, 18:17
remontowalem w zeszlym roku m52b28...wstawione nowe tuleje w bloku,nowe pierscionki,panewki,zrobiona glowica i smiga az miło.
Spalanie oleju spadlo z 1L / 200km na zero od wymiany do wymiany
Jak sie wie co sie robi , to wymienianie dla mnie jest bez sęsu , ja osobiście wole 4 razy rozebrać silnik niż wkładać kota w worku.
W sierpniu robiłem swoje m50b25 też pożerało masakryczne ilości oleju.
2 tuleje uszkodzone , najpierw szukałem nominalnego bloku (nie do ogarnięcia prawie wszstke które oglądałem nadawały sie do szlifu) 1 i 6 cylinder z reguły uszkodzone.
Zawiozłem panu , pan wstawił 2 tuleje, reszta zahonowana , nowe pierscienie panewki , stroker na 2,8 doprężony dosć mocno 11,7:1. Nawet mu do głowy nie ptrzyjdzie żeby olej brać.
Wysłany: 2011-01-05, 00:12
Koleś od którego kupowałem dół silnika po remoncie i tulejowaniu mówił że za tulejowanie dał ~400zł. Na ul.Ogrodniczki w Białymstoku z tym że teraz nie wiem czy nie przenieśli się na wylotówkę na Warszawę.
No ale policz sobie dobrze koszta bo remont to tak po łebkach:
tulejowanie powiedzmy ~400
zimmeringi wału 2szt ~70
panewki ~300
pierscienie ~230
uszczelka pod czapkę 2.05 - ~140
szpilki głowicy ~65
remont głowicy-400-600zł bo zależy na czym stoisz
uszczelki pod pokrywę zaworów ~70
olej x2 i filtr 2x (na dotarcie + olej docelowy) zależy co zalejesz ale spokojnie ~300zł na same maźidła
Wypadało by pompę wody- 140 dobra
świece bo na śmietnikach szkoda składać ~70zł
-i masa inny pierdółek których nie sposób zliczyć.
I już powoli zbliżamy się do sum rzędu 2500-3000zł więc przemyśl czego oczekujesz. Bo albo robisz po łebkach i za jakiś czas coś znowu wylezie albo robisz silnik na lata.
Może i rozsądniej poszukać zdrowego gołego słupka...
Ostatnio zmieniony przez Grzesiek2290 2011-01-05, 00:13, w całości zmieniany 1 raz
Koleś od którego kupowałem dół silnika po remoncie i tulejowaniu mówił że za tulejowanie dał ~400zł. Na ul.Ogrodniczki w Białymstoku z tym że teraz nie wiem czy nie przenieśli się na wylotówkę na Warszawę.
No ale policz sobie dobrze koszta bo remont to tak po łebkach:
tulejowanie powiedzmy ~400
zimmeringi wału 2szt ~70
panewki ~300
pierscienie ~230
uszczelka pod czapkę 2.05 - ~140
szpilki głowicy ~65
remont głowicy-400-600zł bo zależy na czym stoisz
uszczelki pod pokrywę zaworów ~70
olej x2 i filtr 2x (na dotarcie + olej docelowy) zależy co zalejesz ale spokojnie ~300zł na same maźidła
Wypadało by pompę wody- 140 dobra
świece bo na śmietnikach szkoda składać ~70zł
-i masa inny pierdółek których nie sposób zliczyć.
I już powoli zbliżamy się do sum rzędu 2500-3000zł więc przemyśl czego oczekujesz. Bo albo robisz po łebkach i za jakiś czas coś znowu wylezie albo robisz silnik na lata.
Może i rozsądniej poszukać zdrowego gołego słupka...
głowice robiłem na ogrodniczki, i chyba troche spaprali robote, bo zawiesiły mi sie 4 zawory, wybieram sie do nich, żeby naprawili swoją robote.
A niekture żeczy z tej listy już mam, więc myśle że w 1500 zł bym się zamknął, poza tym mam na to prawie cały rok, niezamierzam się spieszyć
Za spieprzone prowadnice kazałbym im oddawać koszty naprawy.
Z tym fantem akurat nie wiem co zrobić, w te zawory przywaliły mi tłoki i chyba zrobiły się w nich dziury, bo usłyszałe tylko jeden wielki łomot, od tamtej pory olej leje się strumieniami. Jeśli bedzie to wina ich spapranej roboty to bede próbował odzyskać pieniadze, ale to była by ciężka sprawa