Wysłany: 2010-12-10, 11:15 E36 zawieszenie gwintowane do 06.92r
Witam. Przymierzam sie do kupna zawieszenia gwintowanego doswojej e36. Mam jednak kilka pytan:
Na aukcjach widze ze wszystkie zawiasy do e36 sa od roku 06.92r
Moja beemka to 06.91r Czym sie roznia zawieszenia z poczatku 91r a koncowka 92r??
i jezeli kupilbym taki zawias od 06.92r co musze wymienic zeby to spasowalo z moim autem
Wysłany: 2010-12-10, 14:11
Przechodziłem przez to, przy montażu gwintu Ta technix, różnica polega na tym, że do 06.92 łączniki stabilizatora z przodu były przykręcane do mc presona, a po 06.92 do wachacza.
Wymieniałem drążek stablilizaotora, bo stary jest przystosowany do długich łączników, łączniki na nowe, krótkie, potrzebne było też mocowanie łącznika do wachacza (takie ucho przykręcane do wachacza). Ponadto, nie mogłem spasować gwintu z ori. poduszkami, więc i te wymieniłem na nowe (Sachs) bo do tych podeszło. I to chyba wszystko, jeżeli chcesz więdzieć coś więcej to pisz.
Wysłany: 2010-12-12, 21:17
Łączników innych nie założysz, bo w gwincie nie ma miejsca żeby je przykręcić. A przeróbka wcale nie jest trudna, do wachacza przykręcasz ucho potrzebne do montazu stabilizatora (pasuje z e30) a sam drążek chyba też można było by przerobić, ale nie kosztuje tak dużo, więc ja go wymieniłem.
Wysłany: 2010-12-13, 18:14
...Z tego co piszesz to, przerobka nie wydaje sie trudna.. Ale szczerze mowiac to nie lubie jak cos nie pasuje na p&p-a A powiedz mi jeszcze o co chodzi z tymi poduszkami... oryginaly nie podejda na gwint? w czym jest roznica..??
Wysłany: 2010-12-13, 20:59
Jak dla mnie, to było p&p, poprostu trzeba było dorzucic te mocowanie łącznika A co do poduszek, to te które były na mojej e36 były za wysokie, i brakowało tego pręta, (nie wiem jak sie fachowo nazywa) który przykręcamy do poduszki, a do sachsa podeszło bez problemu
Wysłany: 2011-01-22, 21:21
Dzisiaj zmienialem zawias z serii na sportowy, oczywiscie nie obyło sie bez problemow..
Tak dla przypomnienia, zmieniałem zawieszenie w E36 r91. Na długich łacznikach, przykrecanych z drazka do Mc phersona. Zawieszenie jest założone z modelu po-92r Czyli krotkie łączniki, przykrecane z drążka do wachacza. Wymieniłem drążek na ten krótszy, do tego krótkie łaczniki, i tu Zonk.
http://www.fotosik.pl/pok...9ae27ab6c1.html
cos strasznie szpanuje ten łacznik, i zakladam ze jak bede tak jezdził z tym łacznikiem to chwila moment go oberwie... Jest jakis patent zeby lacznika tak nie ciagło??? Dodam że objawy są po obydwóch stronach.
Dla poruwnania jak to powinno wygladac. Zdjecie łącznika w E36 kolegi.
http://www.fotosik.pl/pok...91e3fa2e51.html
Wysłany: 2011-01-23, 10:48
misza, faktycznie wyglada to tak jakby caly stabilizator był za ktotki, albo mocowanie tego stabilizatora było przesunięte pare centów w strone zderzaka Tylko co teraz z tym zrobic?? Myslalem nad tym zeby stary zawiesc do kowala zeby przerobic go na krotkie łaczniki.
Wysłany: 2011-01-25, 14:59
Kupiłem drążek razem z gumami i blachami, z auta z 95r. Takze tez z modelu po lifcie. I nie pasuje.. Jak tylko bede mial mozliwosc skorzystania z kanalu to zobacze, moze cos zle przykreciłem... (chociaz nie wiem jak mozna inaczej przykrecic drazek)
GRABS_E34 kilka postow wyzej wspominales cos ze drazek na dlugie łaczniki mozna przerobic zeby pasował na krotkie.. Jak to mozna zrobic?? w prawdzie mam jakas swoja koncepcje na przerobienie drazka, ale chcialbym jeszcze dowiedziec sie jak to mozna zrobic w inny sposob.
Miałem kupowac Gwint, ale trafił mi sie w super stanie Kit, Sprezyny czerwone H&R 40/40 do tego amorki MONROE, a wszystko za taka kase ze dobrych sprngów na tył bym nie kupił za te pieniadze...