BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
[e38]problem ABS
Autor Wiadomość
Jac 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2011-02-23, 23:31   [e38]problem ABS

Witam. przymierzam sie do wymiany czyjnika abs w e38 (lewy tyl) czy ATE firma bedzie spelniac zadanie? bo czytalem ze tylko oryginal wchodzi w gre (siemens) dlatego wole zapytac. no i jeszcze jedno.
czy po wymianie musze jechac na komputer skasowac blad czy sam zniknie? bo nie dziala predkosciomierz, przebiegu nie nabija, wskaznik paliwa szaleje no i abs + asc sie swieci.
pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc.
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2011-02-24, 18:34, w całości zmieniany 1 raz  

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysłany: 2011-02-26, 13:59   

Jeśli jest dedykowany to ma działać , bo po co go sprzedawać. Skasować można błąd , choć sam powinien zniknąć. Prędkościomierz nie ma nic wspólnego z abesem .

Adam86 

Wysłany: 2011-02-26, 16:53   

Podepne sie pod temat. Moj brat od jakiegos czasu w E39 ma takie same objawy: nie dziala predkosciomierz, przebiegu nie nabija, wskaznik paliwa szaleje no i abs + asc sie swieci. (walniety czujnik ABS) gdzie szukac problemu???

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysłany: 2011-02-26, 18:11   

Montowałem czujniki ABSu ATE i nie mam do nich zastrzerzeń a jako ciekawoskę podpowiem ze na niektórych na wtyczkach jest wybite Siemens pomimo że są w opakowania ch ATE.
Po zamontowaniu i rusznieu do prędkości wyższej niż 7km/h układ sam zdiagnozuje czy czujnik jest sprawny czy nie i lampki abs i asc zgasną a prędkościomerz i ekonomizer ożyją.
W pamieci jednak błąd pozostanie przez jakiś czas dopiero po kilku nastu odpaleniach auta gdy nie wystąpi błąd zostanie on dopiero usuniety z pamieci lub zastąpiony innymi występującymi błędami o ile wystąpią.

Vindevil napisał/a:
Prędkościomierz nie ma nic wspólnego z abesem .

:lol: ... według Ciebie skąd bierze informacje na temat prędkości ??
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2011-02-26, 18:16, w całości zmieniany 1 raz  

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysłany: 2011-02-26, 18:58   

Adam86 napisał/a:
Podepne sie pod temat. Moj brat od jakiegos czasu w E39 ma takie same objawy: nie dziala predkosciomierz, przebiegu nie nabija, wskaznik paliwa szaleje no i abs + asc sie swieci. (walniety czujnik ABS) gdzie szukac problemu???

Walnięty tylny lewy czujnik ABS.

Vindevil 
Syn motopompy!

Wysłany: 2011-02-26, 19:55   

U mnie z mostu, ale może i brać z czujnika ABSu.

Lewy066 

Wysłany: 2011-02-27, 12:09   

miałem e39. Miejmy nadzieje że to tylko czujnik ABS. U mnie tez pokazywało czujnik ABS ale po wymianie na nowy dalej pokazywało ten sam czujnik ABS. Co sie okazało... bardzo czesto uszkodzeniu ulega sterownika ABS/ASC umieszczony niedaleko kolektorów wydechowych na prawym kielichu. To dość częsta wada tego modelu. Jeśli masz ASC to da sie to naprawić za ok 350zł . Jesli masz system BSC to tez sie da naprawić.. wymieniając na nowe... za 3000zł. Jeśli sterownik ABS kończy sie na 001 to jest dobrze ;) )))

MARAS 
plecak doświadczeń

Wysłany: 2011-02-27, 13:16   

Lewy066 napisał/a:
U mnie tez pokazywało czujnik ABS ale po wymianie na nowy dalej pokazywało ten sam czujnik ABS.

Wadliwe czujniki też się zdarzają tym bardziej jak te firm typu Topran czy jakieś Automaxy... jeden na trzy nie działa prawidłowo, działają ale np do prędkości do 20km/h powyżej gubią się i bład jest opisany jako bład w pomiarze prędkosci obrotowej koła ....juz takie przypadki miałem z tanimi bądź używanymi pozornie sprawnymi czujnikami.

Pozatym czujnik z wersji z DSC nie będzie poprawnie działał w wersji z ASC i na odwrót choć pozornie wydają się identyczne...

ale nie wykluczone sa usterki elektryczne samego sterownika...

P.S.
Vindevil napisał/a:
U mnie z mostu, ale może i brać z czujnika ABSu.

U Ciebie w E30!!!! a temat dotyczy ABSu w E38 :roll:
Ostatnio zmieniony przez MARAS 2011-02-27, 13:21, w całości zmieniany 1 raz  

Odpowiedz do tematu