BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
automat vs. manual
Autor Wiadomo
bajbus-ek 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 16 Lut 2005
Skd: Pruszków
Wysany: 2005-03-29, 22:38   automat vs. manual

Według tego artykułu który ktos napisał automat ma lepszy start i do jakiejs predkosci jest lepszy od manuala. Tak wiec niech ktos mi wyłumaczy dlaczego automaty do setki (kazdy jeden) maja o wiele gorsze czasy niz manuale :/ Dla przykladu: moje e34 525i (192 KM z vanosem) a e30 320i (129KM) kumpla , startowalismy na prostej i w kazdy jeden sposób w jaki bym nie ruszył kumpel mnie bierze i dopiero kolo 120 km/h dochodze go i wyprzedzam. Obie furki maja silniki w idealnym stanie. Moim zdaniem ten artukuł do którego odnosi sie ten link:
http://www.bmwmpowerclub....uly/aam/aam.htm
troszke kłamie na temat automatów, bo wcale nie sa takie dobre w tym startowaniu. Czyzby koledzy z "branży" sie nie znali albo nie mieli o tym pojecia?? Niech mi ktos to wytłumaczy. :)
Ostatnio zmieniony przez bajbus-ek 2005-03-29, 23:49, w caoci zmieniany 1 raz  

cinek_sw 
Dezerter

Pomg: 1 raz
Doczy: 25 Wrz 2004
Skd: Leszno
Wysany: 2005-03-29, 22:51   

Cytat:
Na dodatek automaty zmieniają biegi znacznie szybciej niż manuale,

ciekawe, zawsze wydawało mi się (zresztą dużo się o tym mówi w wielu testach), że manualem zmienia się biegi o wiele szybciej, bo automat zmienia je z pewnym opóźnieniem, tz. zanim wrzuci odpowiedni bieg mósi się "chwile zastanowić"........ ale i tak manual RULES :wink: :wink:

GG 6271263

------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW -> > Bóg powiedział ludziom co dobre :) :)

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-03-29, 23:05   

nie przy tej mocy Bajbjus ... nie przy tej mocy :wink:
w tamtym artykule koles chyba miał w myslach automaty zaprzęgnięte do silników które na jałowym zrywają przyczepnośc dragslików o szrokości 500mm :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-03-29, 23:06   

Nowsze skrzynie automatyczne lub półautomatyczne potrafia zmieniać biegi tak samo szybko lub nawet szybciej niż manual (patrz badziewie, choć chwalone przez Top Gear - czyli Golf 5 - z manualem 7.2 do setki z "łopatkami" - 6.9 ), nie traca cennych ułamków sekund, które traci człowiek machając lewarkiem i nogami na pedałach, natomiast starsze automaty niestety nie są tak inteligentne i zmieniają biegi o wiele wolniej niż manual...Zależy to tez oczywiście od samochodu....W 525 automacie do setki jest 10 z kawałkiem , e30 ma teoretycznie z tym 2.0 10.6 do setki...Więc powinno być mniej więcej równo...Może kolega po prostu świetnie zmienia biegi, albo Ty masz za szerokie oponki...?Te małe róznice z różnych mogą być powodów....

bajbus-ek 

Doczy: 16 Lut 2005
Skd: Pruszków
Wysany: 2005-03-29, 23:14   

Tak dla sprostowania mój automat jest 5-cio biegowy i ma fabrycznie 9,5 do setki. :)

mira_croft
[Usunity]

Wysany: 2005-03-30, 11:46   

chwalipieta :P .....a ja juz tez gdzies czytałam ,ze automaty maja lepsze starty od manuali.....chyba w jakiejs gazecie porównywali to...wiec bym sie nie zdziwiła jak to serio prawda :lol:
Miruś

Michał 2.0

Doczy: 15 Lut 2005
Skd: Reguły
Wysany: 2005-03-30, 14:57   

Łukasz czy oby na pewno nowoczesne automaty ( mówimy o samochodach ogółnodostępnych na rynku) juz są szybsze od manuali do 100km/h :?: pomijam tu półautomaty bo to chyba nie dotyczy tematu - tak mi się wydaje -automat vs manual , jakoś nie mogę znależć potwierdzenia tego co napisałeś w żadnych żródłach - gdzie nie zajże to jednak manual ma przewage (może niekolosalną ale ma) nad automatem z tym samym motorkiem :?

Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-03-31, 12:01   

Nie mówimy oczywiscie o mniejszych samochodach i mniejszych silnikach, ale przy większych i bardziej luksusowych markach producenci tak robią, zeby nie było żadnych strat i zeby były conajmniej równie szybkie.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-03-31, 14:39   

ja golfem II z '86 r. brałem spod świateł każdą betę (z jaką miałem okazję stanąć), ale dochodziła mnie juś po kilku metrach - prawda jest moim zdaniem taka, że manual będzie szybszy, tylko trzeba umieć 8)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-01, 12:42   

w pl jezdzi juz kilka syzbkich autek z dragowymi automatami...
i te sa lepsze rzeczywiscie gdy mamy 500+ hp
z tym ze nie maja one wiele wpsolnego z tymi automatami z naszych seryjnych autek

fozgen
[Usunity]

Wysany: 2005-04-06, 23:37   

525i 172KM 9,5 sek do 100 , mierzone na przełożeniach skrzyni ekonomik .
co do startu to nie wiem czy taki start faktycznie jest lepszy od manuala
skrzynia w bmw stosowana - 4hp22 nie jest taka szybka , choc jak sie ustawi na sport to po wejsciu powyzej 1800obr idziue pieknie i dokreca sie super do 6500 obr , tylko traci na czasie zmiany biegu który tu jest decydujęcy .....
ale .... porozwazajcie temat dalej koledzy ....., automat nie jest do wyscigów tylko dla wygody

mateo

Doczy: 06 Cze 2004
Skd: poznan
Wysany: 2008-04-26, 08:18   

Po pierwsze jesli sie scigasz automatem spod swiatel to trzeba umiec ruszyc.
Bo startuje sie z hamulca, lewa na hamulcu, prawa czuwa nad gazem, i teraz trzeba wszystko ladnie skordynowac, bo zanim lewa przelozysz z hamulca na gaz to jzu cie o 2 auta wyprzedzi.

W teorii automat powinien porobic na starcie manuala bo dzieki konwenterowi ma wiekszy moment w praktyce, automaty maja bardzo długi 1 bieg przełozeniem bardziej zblizonym do 2 w manualu. Stad ta róznica, gdyby skrzynie mialy takie same przelozenia to manual siada (niech kolega staruje z 2 biegu ;) i sie przekonasz

Sama zmiana biegów nie trwa dluzej niz w manualu, jesci caly czas przyspieszasz z butem w podlodze to nie masz opoznien, opoznienia masz jak jedziesz sobie spokojnie 2ys i chcesz wyprzedzac i wtedy automac myśli.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2008-04-26, 08:32   

A Ty kolego sie nie dobudziles chyba ?? ?? odpowiadasz na pytanie z 2005 roku i to jeszcze osoba ktore zniknely z forum :) .................... A po drugie jak juz cos piszesz to bardzo Cie prosze wykazuj sie wiedza ....................NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK KONWENTER natomista jest KONWERTER

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: