Według tego artykułu który ktos napisał automat ma lepszy start i do jakiejs predkosci jest lepszy od manuala. Tak wiec niech ktos mi wyłumaczy dlaczego automaty do setki (kazdy jeden) maja o wiele gorsze czasy niz manuale Dla przykladu: moje e34 525i (192 KM z vanosem) a e30 320i (129KM) kumpla , startowalismy na prostej i w kazdy jeden sposób w jaki bym nie ruszył kumpel mnie bierze i dopiero kolo 120 km/h dochodze go i wyprzedzam. Obie furki maja silniki w idealnym stanie. Moim zdaniem ten artukuł do którego odnosi sie ten link:
http://www.bmwmpowerclub....uly/aam/aam.htm
troszke kłamie na temat automatów, bo wcale nie sa takie dobre w tym startowaniu. Czyzby koledzy z "branży" sie nie znali albo nie mieli o tym pojecia?? Niech mi ktos to wytłumaczy.
Ostatnio zmieniony przez bajbus-ek 2005-03-29, 23:49, w caoci zmieniany 1 raz
Na dodatek automaty zmieniają biegi znacznie szybciej niż manuale,
ciekawe, zawsze wydawało mi się (zresztą dużo się o tym mówi w wielu testach), że manualem zmienia się biegi o wiele szybciej, bo automat zmienia je z pewnym opóźnieniem, tz. zanim wrzuci odpowiedni bieg mósi się "chwile zastanowić"........ ale i tak manual RULES
_________________ Marcin
Klubowicz
GG 6271263
------------------------------------------------------
nawet Papież jeździ BMW > Bóg powiedział ludziom co dobre :)
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-03-29, 23:05
nie przy tej mocy Bajbjus ... nie przy tej mocy
w tamtym artykule koles chyba miał w myslach automaty zaprzęgnięte do silników które na jałowym zrywają przyczepnośc dragslików o szrokości 500mm
Nowsze skrzynie automatyczne lub półautomatyczne potrafia zmieniać biegi tak samo szybko lub nawet szybciej niż manual (patrz badziewie, choć chwalone przez Top Gear - czyli Golf 5 - z manualem 7.2 do setki z "łopatkami" - 6.9 ), nie traca cennych ułamków sekund, które traci człowiek machając lewarkiem i nogami na pedałach, natomiast starsze automaty niestety nie są tak inteligentne i zmieniają biegi o wiele wolniej niż manual...Zależy to tez oczywiście od samochodu....W 525 automacie do setki jest 10 z kawałkiem , e30 ma teoretycznie z tym 2.0 10.6 do setki...Więc powinno być mniej więcej równo...Może kolega po prostu świetnie zmienia biegi, albo Ty masz za szerokie oponki...?Te małe róznice z różnych mogą być powodów....
Tak dla sprostowania mój automat jest 5-cio biegowy i ma fabrycznie 9,5 do setki.
mira_croft [Usunity]
Wysany: 2005-03-30, 11:46
chwalipieta .....a ja juz tez gdzies czytałam ,ze automaty maja lepsze starty od manuali.....chyba w jakiejs gazecie porównywali to...wiec bym sie nie zdziwiła jak to serio prawda
Miruś
Łukasz czy oby na pewno nowoczesne automaty ( mówimy o samochodach ogółnodostępnych na rynku) juz są szybsze od manuali do 100km/h pomijam tu półautomaty bo to chyba nie dotyczy tematu - tak mi się wydaje -automat vs manual , jakoś nie mogę znależć potwierdzenia tego co napisałeś w żadnych żródłach - gdzie nie zajże to jednak manual ma przewage (może niekolosalną ale ma) nad automatem z tym samym motorkiem
_________________ Przyjazne w prowadzeniu.........................BMW
Nie mówimy oczywiscie o mniejszych samochodach i mniejszych silnikach, ale przy większych i bardziej luksusowych markach producenci tak robią, zeby nie było żadnych strat i zeby były conajmniej równie szybkie.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-03-31, 14:39
ja golfem II z '86 r. brałem spod świateł każdą betę (z jaką miałem okazję stanąć), ale dochodziła mnie juś po kilku metrach - prawda jest moim zdaniem taka, że manual będzie szybszy, tylko trzeba umieć 8)
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-01, 12:42
w pl jezdzi juz kilka syzbkich autek z dragowymi automatami...
i te sa lepsze rzeczywiscie gdy mamy 500+ hp
z tym ze nie maja one wiele wpsolnego z tymi automatami z naszych seryjnych autek
fozgen [Usunity]
Wysany: 2005-04-06, 23:37
525i 172KM 9,5 sek do 100 , mierzone na przełożeniach skrzyni ekonomik .
co do startu to nie wiem czy taki start faktycznie jest lepszy od manuala
skrzynia w bmw stosowana - 4hp22 nie jest taka szybka , choc jak sie ustawi na sport to po wejsciu powyzej 1800obr idziue pieknie i dokreca sie super do 6500 obr , tylko traci na czasie zmiany biegu który tu jest decydujęcy .....
ale .... porozwazajcie temat dalej koledzy ....., automat nie jest do wyscigów tylko dla wygody
Po pierwsze jesli sie scigasz automatem spod swiatel to trzeba umiec ruszyc.
Bo startuje sie z hamulca, lewa na hamulcu, prawa czuwa nad gazem, i teraz trzeba wszystko ladnie skordynowac, bo zanim lewa przelozysz z hamulca na gaz to jzu cie o 2 auta wyprzedzi.
W teorii automat powinien porobic na starcie manuala bo dzieki konwenterowi ma wiekszy moment w praktyce, automaty maja bardzo długi 1 bieg przełozeniem bardziej zblizonym do 2 w manualu. Stad ta róznica, gdyby skrzynie mialy takie same przelozenia to manual siada (niech kolega staruje z 2 biegu i sie przekonasz
Sama zmiana biegów nie trwa dluzej niz w manualu, jesci caly czas przyspieszasz z butem w podlodze to nie masz opoznien, opoznienia masz jak jedziesz sobie spokojnie 2ys i chcesz wyprzedzac i wtedy automac myśli.
duchX [Usunity]
Wysany: 2008-04-26, 08:32
A Ty kolego sie nie dobudziles chyba ?? odpowiadasz na pytanie z 2005 roku i to jeszcze osoba ktore zniknely z forum .................... A po drugie jak juz cos piszesz to bardzo Cie prosze wykazuj sie wiedza ....................NIE MA CZEGOS TAKIEGO JAK KONWENTER natomista jest KONWERTER