Wysłany: 2008-03-29, 09:20 MONTAŻ MISKI OLEJOWEJ W E30 2.0 !!! !!!
Witam , mam pytanko czy aby BEZ PROBLEMÓW I NERWÓW zamontować miskę olejowa w silniku m20b20 trzeba zdjąć przekładnie kierownicza ta maglownice przed belka na której wisi silnik?? to coś pomoże bo tak to jest dojście tak trudne a trzeba tak wsadzić klucz i dokręcić smok i powrót oleju a i jeszcze włożyć ten pręcik co daje napęd smokowi. proszę o pomoc jak sobie ułatwić montaż miski bo póki co nie wiem najlepiej by było opuścić belkę a silnik podeprzeć ale zacząłem już grzebać autko na kanale wiec będzie trudno..
Pomógł: 11 razy Dołączył: 24 Gru 2006 Skąd: Stalowa Wola/Kraków
Wysłany: 2008-03-29, 17:44
Osobiście nie zmieniałem miski gdy silnik siedzi w aucie ale niejednokrotnie slyszałem, że najlepszym sposobem jest podniesienie silnika. Maglownice i belke też można wyjąć ale zejdzie z tym chyba dłużej niż z uniesieniem silnika.
Pozdrawiam
duchX [Usunięty]
Wysłany: 2008-03-29, 17:46
Zdecydowanie opuscic kolyske bedzie spoko dojscie silnika az tak wysoko nie podniesiesz ile by potrzeba bylo
Wysłany: 2008-03-29, 18:18
ja zawsze podnisilem silnik ile sie dało i dawalem jakos rade,wiadomo ze jest troche ciasno i trzeba sie troche napocić zeby przykrecic pompe i wsadzić ten walek co ją napedza.
ale dla chcacego nic trudnego
Wysłany: 2008-03-30, 00:21
Ja wymanewrowałem bez odkręcania silnika i belki. Jedynie maglownica, ale koła musiałem skręcić oba do środka na zeza i odkręcić te belki kierownicy., nie zapomnij kupić nowej uszczelki. Potrzebne też wąskie nasadki żeńskie torx do obudowy koła zamachowego. Przesrana robota masakra.
dzisiaj najprawdopodobniej urwałam miskę olejową w e30 320i '87.
Zastanawiam się jaką kupić oryginał czy zamiennik?
Co jeszcze mam dokupić? Jakąś uszczelkę? Wyczytałam gdzieś, że są dwie miski (mała i duża) czy w moim 2l silniku też są dwie?
Auto stoi zaparkowane pod blokiem, cieknie z niego olej jak z cebra, więc zastanawiam sie czy ktoś może się do tego przyczepić? np. straż miejska. kolega z holuje mnie dopiero jutro. Może powinnam zostawić tam trójkąt? Miał ktoś jakieś nieprzyjemności z takiego powodu?
Ile litrów oleju wchodzi do mojego silnika?
Wcześniej wlewałam olej mineralny 15 w40, ale wyczytałam, że ludzie polecają do e30 półsyntetyk mobil1 10 w40, co o tym sądzicie? Czy mogę zrobić taką wymianę?
Może miskę da się pokleić lub zaspawać, zacząłbym od sprawdzenia tego.. Bo to koszt kilkudziesięciu złotych, a nowa miska już tania nie jest.
W 2.0 niestety mała i duża miska nie występuje, jest jedną bryłą.
Co do wymiany miski to przydałoby się kupic od razu uszczelkę (ze 30zł będzie kosztować), niektórzy składają na silikon, ale nie wiem czy to dobry pomysł....
Do plamy oleju mogą się przypieprzyć, ale to raczej wątpliwe..
Półsyntetyk do silnika z dużym przebiegiem, który jeździł już na minerale to chyba nienajlepszy pomysł... Ale to niech ktoś inny się już wypowie konkretnie