BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
Trochę przymulone M43
Autor Wiadomość
boleke36 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2011-08-22, 16:31   Trochę przymulone M43

Witam, mam E36 z silnikiem 1.8 M43.
Niewiedziałem czy jest ona zamulona czy nie bo nie miałem porównania aż do niedawna jak kolega kupił sobie taką samą z tym samym silnikiem.
Przejechałem się jego no i tak do 3tyśobrotów niebo a ziemia.
Wygląda to tak jak bym ja woził w bagażniku +300kg a on jechał na pusto.
Np moją jadąc 40kmh na trzecim biegu i gdy depne jej do końca to nie ma nagłego przyśpieszenia tylko tak jak bym jechał na piątym biegu a po przekroczeniu 3-czy 4 tyyś obr jedzie tak samo jak jego.
Filtry mam OK , błędów żadnych mi nie pokazuje bo lampeczka ukazuje 1 4 4 4 .
Nawet stojąc w miejscu u kolegi gdy się wciśnie gaz do końca na ułamek sekundy to reaguje odrazu a moja niestety nie...

beryl 

Wysłany: 2011-08-22, 21:25   

Albo zdechły motor albo coś z osprzętem. Szukaj, sprawdzaj, a najlepiej podmień przepływkę od kolegi. Może być pompa paliwa.

boleke36 

Wysłany: 2011-08-23, 00:24   

Nie no zdechły motor to chyba nie... Oleju nie spala , odpala ładnie i nic sie nie tłucze.

Jeszcze do różnic miedzy moim a kolegi autem można zaliczyć : jego spala w mieście 10l/100km a moja 8,8l/100.
Moja rozpędza się 240kmh licznikowe (na gps 212kmh) a jego 220licznikowe a 200kmh według gps.
Ale itak mimo to wolałbym aby lepsza reakcja na pedał gazu była.
Ale jak np u mnie wkręcę ją na 5tyś obr i strzele ze sprzęgła to piszczy jak by miała więcej mocy ale ruszenie z 1500obr i gaz do końca to jak by ją coś trzymało.

A czy jak np zamienie przepływomierz z kolega to musze robić jakąś adaptacje czy coś ? Bo jeżeli to plug and play to jutro tak zrobie.

Skwiro E30 

Wysłany: 2011-08-23, 07:53   

Przekładasz przypływomierz i śmigasz nic wiecej nie trzeba robić. Mosty macie takie same bo może ty masz mniejsze przełożenie co może spowodowac ze samochód ma większą prędkość maksymalną ale słabiej przyśpiesza. Taka jest moja teoria :)

Odpowiedz do tematu