Wysłany: 2011-09-05, 20:39 e34 525i m20b25 problem z silnikiem
Witam mam maly problem zwiazany z cisnieniem na cylindrach to znaczy mierzylem dzis z ciekawosci cisnienie i wyszlo ma tak:
I:10,8
II:9,6
III:10,1
IV:9,5
V:9,9
VI:10,0
na forum wyczytalem ze powinno byc miedzy 10 a 11 natomiast w ksiazce "sam naprawiam" ze 8,8 z katem a bez 9,7. Teoretycznie wersla samochodu jest z katem ale juz dawno go tam nie ma. Nie wiem czy jest dobrze czy nie. Dodam tyle ze napewno zawory sa do regulacji i po regulacji bede mierzyl jeszcze raz. Prosze o rady. Z gory dzieki.
a równo chodzi?? Zre olej?? Jak nie to olej mierznie cisnienia... pewnienajpierw dobrze byłoby ustawić zawory
_________________ Bmw e30 325i coupe , BMW 316i kombi m-technic
Mały21 Poszukaj zanim napiszesz !!! BMW E 30 318i M10
Wysłany: 2011-09-09, 09:54
Mogą byc zawory do regulacji...
Chyba że spadek cisnienia będzie z czasem się zwiększał to warto będzie się zainteresować stanem uszczelki pod głowicą (w mojej buni była uszk uszczelka ale wtedy miał na każdym garze od 7 do 8 barów)
[ Dodano: 2011-09-09, 10:56 ]
Niestety gdy odwiedziła mechanika było już za późno (nowy silnik w drodze)
_________________ Gdyby Bóg tolerował przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
Rat84, Pomyliłeś pojęcie ciśnienie sprężania, ze stopniem sprężania.
Ty mierzyłeś ciśnienie sprężania, a to mininum dla M20 wynosi 10 barów, a zasada jest taka że różnica między cylindrami nie powinna byćwiększa niż 1 bar, a w Twoim przypadku największa różnica jest między 1 a 4 cylindrem, ale jeśli chodzi równo to niema co panikować.
Piszesz że zawory są do regulacji, wiec przedewszystkim ustaw zawory na 0,25 mm na zimnym silniku (poniżej 30stopni celcjusza temp silnika) i dopiero mierz, powinno się to nieco poprawić.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
silnik pracuje rowno czasen na gazie strzeli ale jak ustawie zawory to powinno przestac. Dzieki wszystkim za pomoc:) ustawie zawory i wtedy zmierze. Pozdrawiam