Wysłany: 2012-02-07, 12:43 [E30] Stuki z silnika co to jest?! Pomocy!
Witam.
Od jakiegoś czasu w moim poczciwym m40b16 pojawiło się dziwne stukanie. Stuka tak jakby zawory klepały ale jest to o tyle dziwne że stukanie na chwile ustaje i po chwili znowu stuka..?!?! Nie ma reguły czy silnik jest zimny czy ciepły. Co to może być..?! Myślałem że może czas wyregulować zawory ale przecież m40 ma hydraulicznie regulowany luz.. Już zgłupiałem.. Czyściłem silniczek krokowy bo czasami nierówno chodził na wolnych- pomogło. Ale stukanie nie ustało.. Sprawdzę jeszcze ciśnienie sprężania przy najbliższej okazji, może to wina uszczelniaczy..
jeśli o hydroregulatory chodzi to mogły ulec zwyczajnemu zużyciu i stąd stukanie...innym źródłem stuków mogą być wtryskiwacze bądź panewka stopy korbowodu...
A możesz mi powiedzieć jak sprawdzić te hydroregulatory, i jak one działają? A jeśli chodzi o panewki to wydaje mi sie że stukałyby przez cały czas i nie tak głośno..