Wysłany: 2012-06-26, 01:02 [E34] M20B25 Nagar na jednej świecy.
witam, mam takie pytanie...
czy nagar na świecy może robić się z powodu źle ustawionej szczeliny na zaworze?
dzieje sie tak tylko na jednym cylindrze - dokładnie na trzecim
nagar tworzy się około 200km jest czarny, czasem czarno-brązowy, jest suchy
gdy odetnie iskrę po wykręceniu nie jest mokra od oleju.
czy to raczej juz pierścienie poszły?
oraz gdyby ktoś miał linka jak poprawnie ustawiać te luzy prosiłbym o przesłanie.
Ostatnio zmieniony przez RoboCop 2012-08-11, 07:06, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-06-26, 10:27
Bierze olej? kopci na niebiesko? po odpaleniu czy przy mocniejszym gazowaniu? albo przy hamowaniu silnikiem? Sprawdź sprężanie. Luz zaworowy tak czy inaczej powinien być w m20 kontrolowany, na forum masz opisane jak to zrobić. Możesz podmienić wtryskiwacze. Ale na początek sprężanie.
nie napisalem tego, ale niedawno poszła panewka.
gdy stuki dochodziły z góry zdjąłem pokrywę zaworów aby sprawdzić czy to coś tam.
odkręciłem śruby od regulacji i przykręciłem bez szczelinomierza zajmując sie dołem.
silnik za zdrowy tez nie jest ale poki jezdzi a co moge sam zrobić to robie.
nie kopci na niebiesko i oleju nie ubywa jakoś szczególnie dużo.
chodzi mi bardziej o to czy źle wyregulowane zawory mają jakiś bezpośredni wpływ na tworzący sie nagar... czy tylko na stukanie, wypalanie gniazd itp.
Uszczelniacze zaworowe na tym cylindrze.. Przerabiałem to ostatnio w swoim M70. Nawet nowa świeca potrafiła po 2-3 rozruchach zalać się olejem z góry.. Po wymianie uszczelniaczy problem znikł.. Nic innego nie robiłem/zmieniałem. Po prostu wymieniłem uszczelniacze zaworowe w głowicach..