Wysłany: 2012-09-13, 10:41 Nie przerejestrowane auto z holandii
Witam, jako nowy forumowicz chcialbym sie z wszystkimi przywitac.
Mam do was pytanie, ponad 2 miesiace temu kupilem w holandii bmw e39 530d i niestety nie zdazylem go jeszcze oplacic i przerejestrowac u nas w polsce oczywiscie. Moglby mi ktos doradzic co z tym fantem zrobic aby uniknac konsekwencji?
Z gory dziekuje za pomoc.
Pozdrawiam
Grzegorz.
Ostatnio zmieniony przez greg19 2012-09-13, 11:31, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-09-16, 20:15
Masz 14 dni, od daty zadeklarowanego wprowadzenia auta na polski obszar celny, by opłacić akcyzę. To, że auto kupiłeś 2 miesiące temu, nie ma żadnego znaczenia.
Wysłany: 2012-09-17, 13:47
Ja nie mam pojęcia, kiedy wjechałeś autem do kraju, dzięki układowi z Schengen nie prowadzi się takich ewidencji. Ale jeśli auto przebywa w Polsce dłużej niż 14 dni, nie namawiam abyś deklarował w urzędzie celnym nieprawdę...
Ostatnio zmieniony przez valdi80 2012-09-17, 13:49, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 2012-09-17, 14:57
Kiedyś pisałem w urzędzie celnym oświadczenie że pojazd został zakupiony w dniu widocznym na fakturze (miesiąc temu) a sprowadzony tydzień temu ze względu na: chorobę, wyjazd, problemy rodzinne. Wzór był normalnie wywieszony na korytarzu.
Wysłany: 2012-09-17, 22:12
Cypisek napisał/a:
Kiedyś pisałem w urzędzie celnym oświadczenie że pojazd został zakupiony w dniu widocznym na fakturze (miesiąc temu) a sprowadzony tydzień temu ze względu na: chorobę, wyjazd, problemy rodzinne. Wzór był normalnie wywieszony na korytarzu.
W UC raczej nie musisz się tłumaczyć... Możesz przecież np. pracować za granicą i sprowadzić auto w pasującym Ci momencie. Możesz kupić auto i postawić je u rodziny, czy znajomego i przywieźć je po dwóch latach. Istotne jest tylko to, że po przekroczeniu granicy kraju masz 14 dni na opłacenie akcyzy.