BEEMKA - KLUB Strona Główna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Następny temat
M57D30
Autor Wiadomość
lysy174 
vel. MUMINEK

Wysłany: 2012-10-02, 01:58   

Loona Thic,
Spoko. Rozumiem ze ta wypowiedz tyczy sie M57D30?

Czyli generalnie poza typowymi dla KAZDEGO diesela usterkami nie ma problemów z tym silnikiem?
Czyli cała kwestia rozchodzi sie o zuzycie paliwa?

Czy naprawde 8-9 litrów w cyklu miejskim to jest tak duzo?
Mamy z żoną obecnie Forda Focusa 2.0 Zetec bez LPG i to pali 10-12l Pb95 w miescie i to nie jest tragedia wiec czemu 8-9l ropy ludzie uwazaja za tak straszne zuzycie?

Było: E34 520iA rok 1989
.........E30 320i rok 1988
.........E36 318is COUPE '92 mit sperre
.........żona miała Forda Focusa
.........E46 323 rok '98
.........E46 330Xi rok '00
.........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04
.........E46 320D rok '05
.........E46 318i rok '99
.........E46 316i Compact rok '03
.........E46 330xi Touring 2002

Jest: E91 325ix 2008, E46 320Ci 2000

wrona 
PRAWY DO LEWEGO ;)

Wysłany: 2012-10-02, 08:44   

ale lysy jak w fordzie trafi ci sie raz paliwo gorszej jakosci (co w naszym kraju jest normą nawet na markowych stacjach) to nic sie autu nie stanie, za to w dieslu moze byc to juz bardzo kosztowna naprawa i gwarantuje ci ze juz nie jedno m57 z uwalonym ukladem wtryskowym u mnie w garazu sie pojawilo.....

sam silnik jak najbardziej ok za to osprzet juz niekoniecznie
co pada: wtryski, pompy podprogowe, pompy zbiornikowe, zawory pompy cr, turbiny i nie tylko jak juz ktos napisal w przedliftach ale we wszystkich

ogolnie e39 nie jest autem tanim w utrzymaniu , wielowahaczowe aluminiowe zawieszenie przod i tyl dlugo nie jest sprawne na naszych drogach, padajace jak muchy pompy dsc/asc z koncowkami 001 i 002 ( rzadziej 005), padajace jak muchy wentylatory klimatyzacji, rozsypujace sie panele klimatronika plus awarie elektryki auta ( w przedliftach) plasuja to auto nisko w mojej klasyfikacji bezawaryjnosci ;)

i tak jeszcze z ciekawosci spytam ; jak wy tymi dieslami jezdzicie po tych miastach ze macie takie spalanie, 8/9 to mi spalala e46 z m57 z automatem w trasie przy dynamicznej jezdzie ale raczej napewno nie w miescie......

ps diesel to paliwo do maszyn roliczych i ciagnikow siodlowych a nie do aut osobowych :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

Agatka174 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Wysłany: 2012-10-02, 11:44   

wrona, właśnie rozsypałeś moje marzenia o jeździe e39... już mi mąż nie kupi takiego samochodu po Twojej wypowiedzi :wink: :wink: :wink:

marcin_b 

Wysłany: 2012-10-02, 13:22   

taki maly off topic, jezdzil ktos z was e30/e36 z tym silnikiem? :wink:

BIERNAŚ 
FASOLA

Wysłany: 2012-10-02, 22:55   

Zgadzam się z wrona, chciałbym tylko dodać, że kupując takie auto z faktycznym przebiegiem np 220tys, a nie 420tys można spokojnie pojeździć wymieniając drobne części eksploatacyjne. Takie jest moje zdanie. Ja uważam te silniki za udane mimo, że padają wtryski i turbiny itp. jak w każdym dieslu. Jest to spowodowane kosmicznymi przebiegami i złą eksploatacją. Fakt są to kosztowne naprawy, ale spójrzmy prawdzie w oczy... BMW jest drogim autem w utrzymaniu, czy to diesel czy benzyna.

lysy174 
vel. MUMINEK

Wysłany: 2012-10-03, 02:11   

wrona,
No i widzisz, popsułeś mojej żonie nadzieje na jazdę E39. Jak mogłeś ty okrutniku :!: :cry: :cry: :cry:

A tak na poważnie to dzięki za konkretną odpowiedź. Wynika z niej że jednak z tymi samochodami jest sporo problemów tyle że nie koniecznie wynikających z wady konstrukcyjnej a raczej z zaniedbania i złego użytkowania.

Zawieszenie mnie nie przeraża. Miałem E34 z wielowahaczowym zawiasem, wymieniałem cały przód i nie było to tragedią. Ceny zamienników nie są już tak wysokie jak kiedyś i wymiana zawieszenia nie wiąże się juz z koniecznością oddania całej pensji.

BIERNAŚ napisał/a:
Fakt są to kosztowne naprawy, ale spójrzmy prawdzie w oczy... BMW jest drogim autem w utrzymaniu, czy to diesel czy benzyna.

Wierz mi ze wcale nie. Pracowałem w serwisie Peugeota przez ponad rok i wcale BMW nie wygląda tak źle. Porównując samochody starsze ze słusznymi juz przebiegami to niejednokrotnie okazywało sie ze cześci do BMW były tańsze (mowa o zamiennikach) nie wspominajac o tym ze naprawa była łatwiejsza do zrobienia w BMW a co za tym idzie tańsza.

No dobra to w takim razie nie ma ktos do sprzedania E39 528/530 +LPG z rocznika 1999-2002 w takiej cenia jak diesel z tego okresu :?: :?: :?: :wink: :wink: :wink:

Było: E34 520iA rok 1989
.........E30 320i rok 1988
.........E36 318is COUPE '92 mit sperre
.........żona miała Forda Focusa
.........E46 323 rok '98
.........E46 330Xi rok '00
.........E83 X3 3.0 (not powered by LPG) rok '04
.........E46 320D rok '05
.........E46 318i rok '99
.........E46 316i Compact rok '03
.........E46 330xi Touring 2002

Jest: E91 325ix 2008, E46 320Ci 2000

BIERNAŚ 
FASOLA

Wysłany: 2012-10-05, 11:05   

lysy174, może troszkę przesadziłem. Masz rację na tle innych np francuzów nie jest tak źle:D Jak z rozsądnym prawdziwym przebiegiem kupisz diesla to git:) ja mam 328i+ lpg uważam, że bardzo dobrej klasy instalacja i spisuje się świetnie. Zrobiłem już może 15tys km i spisuje się dobrze:) sory za OT:P

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysłany: 2012-10-05, 11:27   

Jak dbasz tak masz - ale to trudne przy aucie używanym, które mogło 30 - 40 000 km na jednym oleju jeździć, o filtrach nie mówiąc. Paliwo też mogło być lane gdzie popadnie.....

Jeśli kupisz z rozsądnym przebiegiem, wymienisz newralgiczne rzeczy, sprawdzisz osprzęt, będziesz dbał o paliwo, olej i filtry - będziesz z 530d zadowolony. Pali w mieście około 10 litrów przy spokojnej jeździe, w trasie po dziadkowemu 7-8. W 6 w trasie wierzę tylko jak ktoś idzie na EKO REKORD :D

Kosa 

Wysłany: 2012-10-05, 12:56   

e39 530d 10.2000 to w sumie mój pierwszy diesel

kupiłem z przebiegiem 248.000 km w tamtym roku, obecnie ma ok 285.000 km

przez ten rok wymieniłem:

- separator oleju (nie był chyba ruszany)
- akumulator
- poduszki silnika (nie były ruszane)
- poduszki skrzyni (nie były ruszane)
- termostat główny
- termostat EGR
- paski
- amortyzatory tył
- wywaliłem klapki

o klockach, tarczach, filtrach, oleju pisać nie bede

spalanie max 7,5 l/100km ale 90% to trasa (codziennie 130km)

nie działa mi czujnik deszczu i tylne tuleje belki kwalifikują sie powoli do wymiany

INPA wywala błąd świecy lub sterownika świec, za to sięjeszcze nie zabierałem

Adam86 

Wysłany: 2012-10-05, 13:04   

Kosa napisał/a:
INPA wywala błąd świecy lub sterownika świec

Jeżeli wywala ci bład grzania świecy 1,2,3 to moduł grzania świec masz do wymiany/regeneracji
sorki za OT :)

sarna1 
hooligan rootz

Wysłany: 2012-10-05, 20:29   

wejdz na bmw-klub.pl/forum.

co drugi post to problem z 2.0d lub 3.0d. według mnie kupno zjechanego diesla to pomyłka. Jeżeli diesel to tylko nowy.

Loona Thic 

Wysłany: 2012-10-05, 21:26   

Stary, ale nie przesadzaj... Czego to dowodzi przecież? Awaryjności? Weź żesz to na logikę. Są to popularne modele po prostu. I może dodaj, że następny co drugi post dotyczy benzyniaków?

LUKAS 
Klubowicz

Wysłany: 2012-10-06, 05:57   

To może i ja dorzucę swoje 3 grosze, chodź po wypowiedzi Wrony to nie ma za bardzo juz co pisać żeby było z sensem i się nie powielało :)

To może takie podsumowanie, z moimi uwagami, w końcu sporo moich klientów jeździ tymi modelami ;) :

M47D20
Jak wiesz był 2 wersje, przed lift na pompie wtryskowej i po lift na Comonn Rail
-pompa, tutaj z silnikiem za bardzo nic się nie działo, najczęstsze usterki to:
* pompa wtryskowa przy przebiegu około 250tys km,
* i wtrysk sterujący (kiedy pada ciezko przewidziec).
-Comonn Rail, tu już jest ciekawiej :D
* pękający wał korbowy czy to D20 czy D18 to norma,
* jaknalejesz zupy do zbiornika to pompa wysokiego ciśnienia i wtryski do roboty, a regeneracja jednego wtrysku to średnio 500zł (na pompie wtryskowej tego problemu niema),
* kolektor dolotowy z klapami (zmienna geometria długości dolotu) to jest niestety najgłówniejsza przyczyna usterek tych silników, bowiem klapy przy przebiegu około 100-130 tys km potrafią się luzować i wpadają do silnika robiąc wielką demolke. Najtańsza opcja to wymiana tylko tłoka, na którym stopiła się klapa, droższa to wymiana całego silnika. Pare silników już na to rozbierałem, normalnie meksyk ;)
* nie tak częsta, ale jednak, to usterka wstępnej pompy paliwa, znajdującej się pod fotelem kierowcy, oczywiście pod samochodem :) jak ta padnie to nieodpalisz auta wcale.
* przez złe paliwo "rozjeżdżają się" wtryski, obiawia sie to nierówną pracą silnika, naprawa jak wcześniej wspomniałem 500zł za sztukę, na pompie wtryskowej wtryski nie są aż tak czułe. Budowę wtryskiwacza znasz przecież doskonale, to wiesz czemu nie lubi złego paliwa.

Jeśli chodzi o turbo to w jednym jak i w drugim przypadku, jak dbasz tak masz...

Hmm tyle chyba jesli chodzi o M47.

Przejdzmy do M57.

Tutaj wiadomo był tylko Comonn Rail.
Silnik jako silnik jest moim zdaniem pancerny, więc potwierdzam że bolączką tego silnika jest osprzęt. Chociaż zdarzyło się kilka razy że zerwał się łańcuch w M57... ale w paru przypadkach winowajcą był mocny chip tuning z bardzo agresywną charakterystyką przebiegu momentu obrotowego... w innym przypadku, prawdopodobnie przebieg (ponad 800tys km) + pewnie tez chip bo chodziło to okrutnie :twisted:
Ale uważam te przypadki jako wypadek przy pracy bo i tak zdarza się to duuuuzo rzadziej niz pekajacy wał korbowy w 318d/320d.

Typowe niesprawności (lista powieli się z 320d poza pękającym wałem korbowy, za to dochodzi nam usterkowa pompa CR):
* jak nalejesz zupy do zbiornika to pompa wysokiego ciśnienia i wtryski do roboty, a regeneracja jednego wtrysku to średnio 500zł (na pompie wtryskowej tego problemu niema),
* kolektor dolotowy z klapami (zmienna geometria długości dolotu) to jest niestety najgłówniejsza przyczyna usterek tych silników, bowiem klapy przy przebiegu około 100-130 tys km potrafią się luzować i wpadają do silnika robiąc wielką demolke. Najtańsza opcja to wymiana tylko tłoka, na którym stopiła się klapa, droższa to wymiana całego silnika. Pare silników już na to rozbierałem, normalnie meksyk ;)
* nie tak częsta, ale jednak, to usterka wstępnej pompy paliwa, znajdującej się pod fotelem kierowcy, oczywiście pod samochodem :) jak ta padnie to nieodpalisz auta wcale.
* przez złe paliwo "rozjeżdżają się" wtryski, obiawia sie to nierówną pracą silnika, naprawa jak wcześniej wspomniałem 500zł za sztukę, na pompie wtryskowej wtryski nie są aż tak czułe. Budowę wtryskiwacza znasz przecież doskonale, to wiesz czemu nie lubi złego paliwa.

* tutaj nie stety dochodzi kolejny punkt, w 320d tego nie zaobserwowałem. Zdarza się że rozszczelni się pompa wysokiego ciśnienia, na wałku przekazujacym napęd do pompy.
Wtedy są 2 przypadki, albo rozkręcił się korpus pompy (CP1 jak dobrze pamietam), albo wytarł się wałek na którym osadzone jest koło zębate od napędu pompy (CP3 jak dobrze pamiętam).
Osobiście w warsztacie miałem kilkanaście takich przypadków, więc uważam to po mału za typową usterkę...

Turbo to wiadomo. jak sie dba tak się ma, zwłaszcza jeśłi chodzi o separator, który powinien być wymieniany co 3 Oilservice, tylko mało który mechanik o tym wie...

Jesli chodzi o spalanie, to wartości 5,5-6 w trasie jeszcze jestem skłonny uwierzyć, ale 9 w miescie ... chyba że rano o 6 jak ktoś jedzie do roboty i ma pusta droge.
Nie miałem jeszcze klienta który w samochodzie na średnim zuzyciu paliwa miałby wartość mniejszą jak 11 litrów, jeżdżac tylko i wyłącznie po mieście, Ci którzy mają poniżej 10, to z regóły przyjeżdżają do mnie prosto z trasy...

Nie podlega jednak dyskusji fakt że 530d baaardzo przyjemnie się podróżuje :)

Jeśli chodzi o zawieszenie, to Łysy, nie porównuj E34 do E39, zgadza się miałeś wielowahaczowe zawieszenie z przodu, ale z tyłu konstrukcyjnie jest to E30.
E39 natomiast ma cały aluminuowy wielowahaczowy tył, który często też trzeba naprawiać, sworznie zwrotnicy tylnej, banany, wahacz poprzeczny, tuleje belki ... jest tego troche i to generuje koszty.

Ale wracając do meritum sprawy, zawieszenie jest przecież to samo czy to diesel czy benzyna, dlatego też uważam że to właśnie bolączki M47/M57 powodują tak niską cene tych modeli. Ponieważ przy benzynie, jedyny problem jaki będziemy mieli to eksploatacyjna wymiana płynów, filtrów i świec zapłonowych...

Na zakończenie taka ciekawostka.
Miałem na początku wakacji klienta, który kupił sobie bardzo ładne, super wypasione E39. 100% oryginał bez udziwnień, prawie full opcja, auto naprawde bardzo ładne.
Przebieg około 250tys km (auto 10 letnie).
I co się okazało, jak wziąłem sie za sprawdzanie samochodu, okazało się że do kosztu zakupu,właściciel musiał dorzucić jeszcze 7 tyś na usprawnienie tego, co było wyeksploatowane, zaczynając od kompletu tarcz i klocków, a kończąc na regeneracji turbo...
Po prostu, kupił auto w takim przebiegu, gdzie lawinowo zaczynają sypać się części.
Teraz spokojnie może przejechać kolejne, przynajmniej 70tys km bez dotykania się do auta (oczywiście mówię o podzespołach które naprawiałem, nie mając namysli klocków hamulcowych i elementów zawieszenia które teraz nie kwalifikowały się do wymiany ;) ).

Co od tych przebiegów jeszcze jedna sprawa.
Nikt nie kupuje diesla żeby stał w garażu, ludzie którzy kupują diesle to po to żeby nimi jeździć, tak więc 90% 10 latków z allegro ma 170-180 tys bo ludzię są głupi i lubią być oszukiwani. Nikt nie chce kupić auta z licznikiem 300, to handlarze kręca je na 170 i nagle sprzedają samochód jak ciepłą bułeczke... :?
Tak więc takie info od wujka Lukasa ;) Po kialku latach pracy w ASO BMW zdradzę Wam że samochody już po 3 latach potrafią mieć blisko 200tys km przebiegu ... to by oznaczało że przez kolejne 7 lat uzywane są tylko w niedziele do kościoła ... ?? :roll:

I tym optymistycznym akcentem kończę wywód ;)
Miłego dnia !!