Wysany: 2005-04-19, 13:44 problem spręzyny, amorki czy co???
Mam pytanko?? Jak na tylnej kanapie mam dwie osoby, lub coś cięższego w bagażniku na dziurach strasznie mi coś dobija. Podejżewam że to gumowe ograniczniki na wachaczu (te w środku w sprężynie) dobijają o siebie. Mam pytanko co to będzie do wymiany??? Sprężyny czy amorki, a może to i to. Nadmieniam iż na przegądzie koleś mowil że amory są w normie. A ,może jakiś idiota od którego jakiś czas temu kupiłem moją niunię obciął sprężyny i są za krótkie. Auto wygląda jakby miało zalożone sportowe sprężyny(dosyć nisko siedzi tył) ale tak się nie zachowuje. Jest dosyć sztywne. Jak jadę sam jest ok. ale jak mam komplecik to jest lipa a nie jazda. Proszę o pomoc.
\Narazie
Dzięki
pozdrowienia
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-04-19, 13:58
jeśłi chodzi o sprężyny, to jeśli masz obcięte sprężyny, to powinieneś to zobaaczyć (najwygodniej po zdjęciu koła) - nieobcięta sprężyna ma kształt jakby beczułki, gdzie ostatni zwój w zasadzie nie wystaje już nad poprzedni
więc jeśli jest obcięta, to nie będzie miała ostatniego zwoju - poza tym to raczej widać
możliwe, że masz obniżające sprężyny i dlatego stoi niżej
a co do amorów, to ich zużycie jest bardziej prawdopodobne - naciśnij na niezaładowany samochód i zobacz co się dzieje - jeśli samochód powraca do poprzedniej pozycji niemalże natychmiast - amory są oki, ale jeśli się podnosi powoli - są padnięte... i koniecznie trzeba je wymienić
a co do tłuczenia - może sa niedokręcone (właśnie po wymianie) - sprawdź gumy w bagażniku - te na końcu każdego amora
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-19, 14:03
Nie napewno nie są obcięte nie pomyślałem o tym pisząc tego posta. Przecież mają beczułkowaty kształt. Amorki są na 100% dobrze dokręcone, to nie dobija non stop na dziurach, tylko jak mam załadowany tył. To napewno dobijają te grumy ograniczające. Tylko co to będzie amory czy sprężyny wyrobione????
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-04-19, 14:14
jak masz "super-padnięte" amory, to nawet sprężyny w najlepszym stanie ci nie pomogą... chyba, że będą takie twarde, że żaden amor i tak przy nich ni pracuje... stawiałbym raczej na amory, bo sprężyna jak pada, to raczej po prostu pęka - sprawdź amory jak napisałem wyżej - w ostateczności poproś kogoś albo na przeglądzie podadzą ci ile % amorów ci jeszcze zostało
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-19, 14:36
moja bejca siedzi bardzo nisko bopoprzedni właściciel pościnał spręzyny nic nie dobija a amorki mam nowe:) miałem kiedys fieste i tam miałem wylany jeden amor i cokolwiek było z tyłu czy w bagazniku to ocierało wiec przygotuj sie na wymiane AMORÓW POZDRO amory na 100%
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-19, 15:19
sluchajcie tez mam problem mam felgi '17 cali i troche nosi autem jakie amorki polecacie jakies nie drogie i zeby troche polataly . Znacie moze jakies ceny amorów?
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-04-19, 15:31
hej Mały841 - cokolwiek tu zostanie napisane, to prawdopodobnie objętościowo nie przebije tego co już zostało napisane... bo wiele tego było - tylko poszukaj
- tak na prawdę zależy na co cię stać - jak jesteś kasiasty lub zamierzasz ładować do bety tylko najlepszy stuff, to walnij gazówki bilsteina, a poza tym, z niższej półki warte polecenia są AL-Ko ale też gazowe