zbliża mi sie wymiana rozrządu w E30 318i M40.
1. jakiej firmy polecacie ? (widziałem gdzieś DAYCO ale szczerze mówiąc pierwsze słysze)
2. wyczytałem również, że są słabe wałki, jak z tym sprawa stoi. nachętniej wsadziłbym sportowy "Świątka" ale nie wiem jak to bedzie współgrało no i jaka cena. (dodatkowo może kolektor), widziałem jakieś wałki Febi Bilstein
3. eliminacja klekotania.
klekocze ale nie cały czas. zależy czy bunia ma focha czy nie. jest dużo na temat klekotania w m40, ale interesuje mnie głównie jakiej firmy co wsadzić żeby było dobrze. kolega w e36 316i wymienia same hydroregulatory i mów że ynioesie go to okolo 550 pln
podkreślam że nie jestem mechanikiem i nie będę robił tego sam , a nie wiem gdzie we wrocku lub okolicach jest dobry warsztat
dodam ze nie chce oszczeedzac na buni ale wiadomo teraz kazda zlotowka sie liczy
dzieki za cierpliwośc i konkretne odpowiedzi
_________________ gg: 2692158 E34 525iA Touring
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-19, 15:26
daruj sobie hydro firmy luk ja takie kupowalem i od nowosci byly do bani teraz caly czas sa w reklamacji a ja latam na starych.Oddaj auto komus kto sie na tym zna zebys nie mial takich historii jak ja .
odradzam hydroregultory firmy ajusa, przynajmniej w moim przypadku okazalo sie po zalozeniu wszystkiego, ze jeden byl fabrycznie walniety i klekotal jak kolatka, musialem wszystko na nowo rozbebeszac. Na pewno lepsze beda Febi Bilstein
a tak pozostajac przy rozrzadzie, to zdarzylo sie komus, aby nowa rolka napinajaca po 1000km zaczela rzezic ? u mnie grzechocze caly czas rolka, wyraznie slychac ze to spod pokrywki rozrzadu, stetoskopem osluchiwal mechanik i tez powiedzial, ze rolka. Staralem sie dobra kupic ( SKF ) a tu taki zonk
_________________ E30 1.8i M40
gg 3437874
rellim [Usunity]
Wysany: 2005-04-19, 21:24
o wlasnie co do dziwnych odglosow to u mnie po wymianie paska rozrzadu i rolki tez cos jakbyw okolicy oslony rozrzadu lub moze gdzies kolo pompy wodnej szumi czy jak tam ten dzwiek okreslic ale nie zawsze to slychac tyklo jak stoi na wolnych obrotach, pozniej tak gdzies okolo 3000 i ponad 4000
SKF ma ciekawa propozycje zestwy rozrzadu wsklad tego wchodza rolki napinacze itp firmy SKF i pasek GATES nie weim jak do BMW ale w przypadku opla wyszlo sporo taniej niz pasek COnti tech i rolki made in Italy