BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
zawory raz jeszcze
Autor Wiadomo
pudzian 
upalacz

Doczy: 09 Gru 2004
Skd: Nałeczów
Wysany: 2005-03-04, 10:19   zawory raz jeszcze

szukalem bylo tego sporo ale mam takie pytanie dzisaj po mroznej nocce odpalilem bete otworzylem sobie maske i slysze ze cos mi stuka mysle ze to zawory :roll: czy temperatura ma wplyw na klekotanie niewiem czy na cieplym silniku mi tez klekocza olej mam mineralny :wink: wczesniej tego nie bylo slychac dzieki pozdro

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-04, 14:26   

temperatura ma wplyw na klekotanie ale nie wielkie wiadomo ze na zimnym luzy sa duze na cieplym sie kasuja posluchaj silnika jak bedzie cieply jezeli dalej stuka to regulacja

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-03-04, 18:57   

Czy kasują się - no nie wiem M20 na zimno 0.25 na cieplo 0.3 gdzie tu kasowanie?

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-03-04, 19:07   

ok sprawdze przy najblizszej okazji ile mam na zimny dokladnie i ile mam na goracym cieply nie jest istotny dla mnie bo cieply to jest 60 stopni do 80 ale nie bede sie sprzeczac sprawdze powiem ksiazki mnie nie interesuja wazne sa fakty :) a tak apropo to kolega ktory ma problem z zaworami jaki mam motor

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-03-05, 02:13   

w M40 (jak u pudziana) nie ustawiasz zaworów, bo są hydroregulatory... ale po zimnej nocy olej mógł ci stężeć... i smarowanie nie była od razu jak należy - stąd klekot (skoro do tej pory go nie było)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-20, 20:47   

Witam jestem tu nowy mam 318i z 93 roku i ten sam problem :-( tyle że na zimnym silniku jest ok - chodzi cicho ale gdy silnik się nagrzeje słychać klekotanie, obroty spadaja z ok. 850 do 650 a następnie falują gdzieś do 1100... na dodatek podczas jazdy silnik przy 5000 obrotów traci moc i dostaje jakby hebla - przy wyprzedzaniu troche to niebezpieczne
:-( a na biegu jałowym gdy przygazuje powyżej 5000 obrotów silnik gdy schodzi z nich w końcowej fazie - dławi się i jakby drży, po 2-3 sekundach wraca do normy i znów zaczyna falować tak jak opisałem wyżej!
Silnik krokowy czysty i sprawny, przepustnica i przepływomierz raczej też sprawne - sprawdzane, świece wymienione, kopułka i palec nowe, wszystkie filtry i olej, nowy rozrząd! CO TO MOŻE BYĆ?
Same hydroregulatory czy może coś więcej??? Bardzo proszę o pomoc bo nie wiem co robić :-( Silnik ma przejechane 184 tys. Sorki - rozpisałem się...
Ostatnio zmieniony przez Anonymous 2005-04-20, 21:20, w caoci zmieniany 2 razy  

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-20, 20:50   

Zapomniałem... ewentualnie jakich firm te podzespoły? Wałek mogę załatwić BMW, Febi, Ruville, hydroregultaory i dźwigienki firmy LUK? Do tych ostatnich nie jestem przekonany - jakie były montowane oryginalnie? Pozdrawiam

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-04-20, 22:52   

to może być np pompa oleju dająca nie to cisnienie co trzeba a to że muli to np. pompa paliwa i znowu jest z nią coś nie tak bo już nie ma takiego wydatku jaki powinna mieć...

Kosa 

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Mar 2005
Skd: DDZ
Wysany: 2005-04-21, 12:25   

Kurupt napisa/a:
Wałek mogę załatwić BMW, Febi, Ruville, hydroregultaory i dźwigienki firmy LUK?

a mozesz zalatwic 2 ;) jak tak w jakiej cenie ?

a moze hydro Febi Bilstein ??

pozdr

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 13:57   

Jak juz raz mowilem dajcie sobie spokoj z hydro firmy luk. Dzwigienek sie nie wymienia tylko poleruje i powinno latac. A to ze tnie od 5 tys. to nie jest wcale wina hydro .

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 16:14   

exodos napisa/a:
Kurupt napisa/a:
Wałek mogę załatwić BMW, Febi, Ruville, hydroregultaory i dźwigienki firmy LUK?

a mozesz zalatwic 2 ;) jak tak w jakiej cenie ?

a moze hydro Febi Bilstein ??

pozdr

Chyba tak - cena to 400 zł bodajże
Z hydro firmy Febi nie wiem - spytam czy i za ile :-)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 16:21   

Maly841 napisa/a:
Jak juz raz mowilem dajcie sobie spokoj z hydro firmy luk. Dzwigienek sie nie wymienia tylko poleruje i powinno latac. A to ze tnie od 5 tys. to nie jest wcale wina hydro .

Więc cóż to może być i jakiej firmy te hydroregulatory? Na zimnym silniku "nie tnie" dopiero gdy silnik się nagrzeje! Klekotanie jest następnie już cały czas!
Jak już wspomniałem wiele teoretycznych przyczyn zostało wyeliminowanych. Teraz może odma, może pompa oleju, pompa paliwa (wg wyższej wypowiedzi), hydro..., wałek? Zostało coś jeszcze? Nie mogę przecież wszystkiego wymienić :-) Pozdrawiam!

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 16:41   

Sprawdz podstawe filtra oleju , jak pomoze stawiasz flache bo ja sie z tym bujalem 4 miesiace i to bardzo czesto byl silnik rozbierany az sie powiodlo.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 16:43   

Tak sie sklada ze wlasnie sie dowiedzialem ze moja reklamacja na hydro LUK zostala uznana ale tylko wymienili na tej samej firmy szkoda koszt hydro firmy luk to ok 300 pln

Kosa 

Pomg: 13 razy
Doczy: 01 Mar 2005
Skd: DDZ
Wysany: 2005-04-21, 17:19   

Cytat:

Chyba tak - cena to 400 zł bodajże
Z hydro firmy Febi nie wiem - spytam czy i za ile :-)

bylbym wdzieczy :)

pozdr

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 20:20   

Maly841 napisa/a:
Sprawdz podstawe filtra oleju , jak pomoze stawiasz flache bo ja sie z tym bujalem 4 miesiace i to bardzo czesto byl silnik rozbierany az sie powiodlo.

Zgadzam się - jeśli pomoże stawiam flache, wyślę ją DHL'em pod wskazany adres! Powiedz mi jeszcze czy dużo przy tym jest grzebania? Da się naprawić, czy kupować nową? Czasami mam takie wrażenie jakby gdzieś właśnie zasysał albo gubił powietrze.
Poza wymienionymi objawami to dobre autko - chciałbym je doprowadzić do takiego stanu jaki przystoi dla tej marki.
Wiem że napewno nie powinna tak klekotać i muszę to też naprawić, ale te obroty jeszcze bardziej mnie wku... (rzają :-) ) i od czego tu zacząć - gdzie szukać...
Ja mam LUK'i za 320 PLN i troszkęmnie teraz do nich zniechęciłeś. Ale gdy kolega z Niemiec wróci z urlopu skontaktuje się z nim bo w Niemczech są prawdopodobnie jeszcze tańsze i wtedy zamówie coś bardziej markowego.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 22:29   

ja tego sam nie robilem ale podobno nie ma duzo roboty, u mnie po remoncie i przeechaniu 1000 km wytarlo walek bo w podstawie bylo kupe syfow . Po wyczyszczeniu ucichly hydro nawet uzywane oczywiscie na jakis czas bo sa juz wyrobione jestem zmuszony zalozyc hydro firmy luk bo tylko na takie nowe mogli wymienic.Przy okazji wyczysc ten precik co leci nad wlkiem. W M40 nie powinny sie wycierac walki jesliprzy wymianie oleju i filtra czysci sie podstawe i ten pret.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 23:03   

Maly841 napisa/a:
ja tego sam nie robilem ale podobno nie ma duzo roboty, u mnie po remoncie i przeechaniu 1000 km wytarlo walek bo w podstawie bylo kupe syfow . Po wyczyszczeniu ucichly hydro nawet uzywane oczywiscie na jakis czas bo sa juz wyrobione jestem zmuszony zalozyc hydro firmy luk bo tylko na takie nowe mogli wymienic.Przy okazji wyczysc ten precik co leci nad wlkiem. W M40 nie powinny sie wycierac walki jesliprzy wymianie oleju i filtra czysci sie podstawe i ten pret.

Właśnie rozmawiałem z pewnym niemcem i powiedział że ten pręcik się wymienia, ewentualnie czyści ponieważ może zasysać powietrze i nie może poźniej wytworzyć odpowiedniego ciśnienia jeśli dobrze zrozumiałem. jeszcze nie wiem za ile mogę mieć komplet wałek + hydro... + dźwigienki + ten pręcik (Ölwannendichtung-uszczelniacz pokrywy oleju?) ale hydro frmy INA ma mi załatwić za 70 Euro

Czyli nie trzeba rozbierac rozrządu jeśli dobrze rozumiem? Niedawno go robiłem i teraz gdybym miał go rozbierac to :evil: W poniedziałek jade do mechanika mam nadzieje ze przetłumacze mu rady :-) Ja olej miałem CZARNY :-( jakaś świnia zapomniała że sie zmienia! Pręcik wiem gdzie jest, a podstawa? Czy to ten element nad którym zakłada się filtr oleju?

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-21, 23:43   

no to masz mycie silnika i plukanie go olejem czyli wymiana po 1000 km. Ciesz sie ze mialem to samo bo zjadlo by ci to nerwow tak jak mi.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-22, 03:19   

A ja mam takie pytanie jaka powinna być przerwa zaworowa na zimnym silniku ? mam e30 318 z 1987 . Auto już wcześniej klepało ale teraz daje jak diesel :x

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-24, 18:15   

do maly 841, co to znaczy :dzwigienki sie poleruje??

Anonymous
Go
Wysany: 2005-04-24, 18:52   

Powiem tak jak ja wymienilem te dzwigienki Przyjechal mechanik co robi tylko bmw i mowil ze trzeba poswiecic troche czasu na szlifierce wypolerowac i ma latac

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: