jak w temacie slyszałem ze jak sie naleje innego oleju niz zaleca bmw to zacznie chuczec czy to prawda jesli tak to jaki olej najlepszy jest do dyfra i do skrzyni
Witam ! Ale Lukas napisz nie tylko marke oleju ale jego dane.Do dyfra zalecany jest olej o lepkosci SAE 80 i klasie jakosci conajmniej API GL 4.I uważam ,że takie dane trzeba podać.Więc napisz więcej o swoim oleju.Pzdr - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Bawar [Usunity]
Wysany: 2005-04-23, 09:26
witam Panowie.mam drobne malo znaczące wycieki ze skrzyni oraz mostu i postanowiłem dolac olej.I zastanawiałem sie jaki olej dolac ,bo skad mam wiedziec jaki olej wlał szwab w Niemczech.Stary mechanik z kilkudziesiecio letnim stazem powiedział mi ze silnik to co innego ale most czy skrzynia to wystarczy byle było co kolwiek mokrego.wlałem Hipolu i jest ok.wiadomo tego oleju nie zaleca producent BMW ale tak samo do mojego autka Bmw zaleca laczki 175 a opcjonalnie 195 przy 14" a ludzie zakładaja 205 wiec nawet najbardziej zatwardziali Bm-kowicze trzymajacy sie oryginału nie dokońca sie trzymaja zaleceń producenta.pozdrawiam
super, a ja jeżdżę na Hipolu 15F po 7zł/litr i jestem szczęśliwy, jest gęstszy od normalnych oleju i bardzo skutecznie wycisza wszystkie dźwięki naszych leciwych już skrzyń
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-26, 23:18
80w90 jest prawidlowy do wiekszosci e 30, oznaczenie oleju podawane w instrukcji jest juz nieaktualne. toscu dobrze kupil, a trzaski sie naprawia ,a nie zalewa hipolem.
super, oddaj skrzynię do naprawy... zdrowia szczęścia życzę... na szrocie druga kosztuje 300-400zł... a trzaski jak się wydobywają to wlaśnie trzeba jechać na szrot po drugą. przy gęstszym oleju lepiej biegi wchodzą w momencie kiedy skrzynia jest używana trochę nienormalniej niż w normalnych warunkach... 8)
Loko wez poprawke na to ze jednak wiekszosc z nas uzywa skrzyni (i nie tylko skrzyni) raczej normalnie Pozatym nie za bardzo sie z Toba zgodze ze biegi lepiej wchodza przy gesciejszym oleju, nic tak mi nie dziala na nerwy jak maslo w skrzyni w zimie i ciezko wchodzace biegi.
no tak ale to wtedy trzeba szybciej maszynkę rozgrzewać
nie no oczywiście ja tego Hipola 15F traktuję jako przedłużanie agonii... po prostu jeśli słyszę jakiekolwiek niepokojące dźwięki to zalewam go i jest cisza a tak to mobil przekładniowy 80W90...
A ja mam pytanie do posiadaczy zeszperwowanych dyfrów. Muszę zmienić oliwkę u siebie. Wszyscy polecają Castrola SAF - XJ 75w140, z którego dostaniem w opakowaniach 1l jest pewien problem. Mogę zamiast tego kupić bez problemu SAF - X 75w140 w cenie ok. 55zl za litr, lub coś innej marki o podobnych wlaściwościach do SAF - XJ. Podpowiedzcie mi co zrobić.