Wysany: 2005-04-27, 22:23 Po czym rozpoznać wałek podziobany przez bociany?
Jak w temacie. Moze ktos ma jakies wymiary wałka od M40? No bo jak to sie sprawdza? Na oko?
Jeszcze mam pytanie co sie moze uszkodzic jak zignoruje sie klekot?
PS. Mam olej 10W40 Valvoline Maxlife i sie zastanawiam nad glutem Bilsteina. Jesli ktos go zastosowal to prosze o info z jakim skutkiem bo jakos nie znalazlem na forum konkretnej wypowiedzi na ten temat.
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-04-27, 23:07
pisalem juz wczesniej o takim glucie..
wiekszosc z tego forum nie popiera tego sposobu a ja ci powiem ze jak idzie lato to idealna sprawa na takiego klekota
gwarantuje ci ze uslyszysz roznice po wlaniu takiego specyfiku...jak za malo to za miesiac dolej i tez bedzie git,napewno troche spali ci oleju wiec bedziesz mial miejsce..i mam nadzieje ze nie zamierzasz dlugo jezdzic czyms takim?
No niestety za daleko zabrnalem juz z autem. Gaz wsadzony wiec z zalozenia chce go zakatrupic. Lecz jego agonie chce wydluzyc jak najbardziej.
Najbardziej mnie interesuje co ten klekot moze zepsuc. Poprostu musze wiedziec czy mam teraz zainwestowac w maly remont czy to olac. Bo jak pozniej wyjdzie ze caly silnik sie roz!@# to bedzie kicha. A silnika nie chce zmieniac jak juz to remontowac.
poprzez klekot samochód wolniej jeździ bo się zawory do końca nie otwierają i nie w takim czasie jak powinny... po drugie coraz bardziej się wytłukują kamienie popychające zawory a od stukania łatwiej jest o wybicie wałka i ślizgów (stopek) na dźwigienkach.. więc biorąc wszystko do kupy w najgorszym wypadku będziesz miał do wymiany zawory, prowadnice, frezowanie gniazd, dźwigienki, kamienie, wałek, szklanki...
a tak jak zdejmiesz pokrywkę to możesz obejrzeć wałek i jak jest dobry to wymienić szklanki na nowe (przy okazji sprawdzając stan kamieni i dźwigienek)
Anonymous Go
Wysany: 2005-04-28, 16:35
zaznij od wyczyszczenia podstawy filtra oleju to wiele moze zmienic w sprawie klekotania
bloto [Usunity]
Wysany: 2005-04-28, 17:02
No musze jeszcze raz looknac ale wydaje mi sie ze nie widzialem tam syfu jak wymienialem wklad. A tak przy okazji to czy te podstawy sa z magnesami? Bo widzialem na allegro taki kapsel z magnesu co jak go sie przylozy do filtra to zbiera wlasnie drobne kawalki metalu. Moze dlatego warto czyscic ta podstawe ze tam wlasnie jest taki magnes?