BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
MANKAMENTY E-30 324TD
Autor Wiadomo
Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-01, 11:36   MANKAMENTY E-30 324TD

Jestem zainteresowany kupnem takiego samochodu (E-30 324 TD) i mam nawet całkiem niezła ofertę, ale prosze napiszcie czy warto w takie autko inwestować, a jesli nie to dlaczego. Proszę też o informacje co w tych modelach najczęściej się psuje i czy jest to drogie i trudne do naprawienia. To ma być moja pierwsza Bawarka, dlatego zupełnie zielony proszę o pomoc.
Pozdrawiam

Melis 

Pomg: 3 razy
Doczy: 04 Lut 2005
Skd: Ostrowite
Wysany: 2005-05-01, 15:28   

Siemka!!!
Było już bardzo dużo na temat kupna bawarek (więc użyj funkcji szukaj). Pisaliśmy tam na co zwracac uwagę przy kupnie itp. Tak dla przypomnienia:
1 najlepiej jak nie jest po dzwonie, malowaniu itp.
2 nie jest zajeżdżona
3 silnik pracuje równiutko, nie ma wycieków itd.
4 nie ma problemu z odpaleniem jej "na zimno" i "na ciepło" (przy rozruchu i dodani gazu nie powinna zbytnio "kopcić")
5 sprawdz ciśnienie w cylindrach :!: powinno być równe na wszystkich gareczkach (coś ok 23, ale sprawdz dokładnie w danych)
6 a najlepiej jagbys wzioł ze sobą kogoś kto się na tym zna! Bo jeśli będzie zajedzona... schudnie twój portfelik :wink:
...co się psuje?... oprócz normalnie zużywających się części (amory, klocki...) to zdażąją się awarię pompy wodnej.
A tak ogólnie to becia z tym silniczkiem bardzo fajny samochodzik!!!
Jeśli będzie zadbana nie będziesz miał z nią kłopotów... no może poza jednym :!: :!: :!: napewno się uzależnisz :!: :!: :!:

POZDRO I POWODZENIA PRZY ZAKUPIE

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-05-01, 23:14   

poszukaj benzyniaka - stare diesle, to żadna rewelacja - słą trochę za głośne i trochę zbyt wołowate, choć są też ich zwolennicy

Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-01, 23:59   

W zeszłym roku prawie kupiłem E30 320i z 1989, ale okazał się strasznie zajeżdzony i w ostatniej chwili sie rozmyśliłem... ale fascynacja E30 pozostała. Obecnie jeżdże Astrą II, ale szukam auta które nie będzie mi się kojarzyć z pracą i samochodem korporacyjnym, tylko auta które mi się na serio podoba. Teraz znalazłem w rajchu tą 324... ale z tego co tu czytam i z tego co mówia znajomi, zdania są dość podzielone. Jeśli chodzi o 320i to też mi się nasuwa pytanie - czy Bord Check był standardem w tej furze - bardzo mi się podba ten bajerek - lubię wiedzieć co się dzieje w aucie pierwszy, z tym , że mam wątpliwości co do jego sprawności, jakby nie było w ponad 14 letnich autach. Czy Bord Check często się psuje?
Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi.

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-05-02, 06:41   

chcesz przez to powiedzieć że w autach 14sto letnich i starszych niema prawa działać elektryka??? :lol: :lol: :lol: :lol:

moja berta we wrześniu ma osiemnastke i nie narzeka na zbyt niskie napięcia i nieprawidłowe prądy :lol: :lol:

a codo czeka to pokaże ci jak się przepali jakaś żarówka, jak bedzie za mało oleju, płynu chłodzącego lub myjącego :-)

pozdro

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-02, 10:45   

Kumpel ma 324td i jest bardzo zadowolony super osiagi i mala ropki pali 7.5 l miasto w trasie mniej.Pozdro

Jawor
[Usunity]

Wysany: 2005-05-02, 12:11   

chcecka maja wszystkie e30 od poj. 2,0 włącznie wzwyż...chceck sie nie psuje..przynajmniej ja sie nie spotkałem z tym...tam niema co sie popsuć..jedynie moga byc popsute czujniki w danym elemencie kontrolowanym....ja bym kupił disela ale tylko 2,4TD...wołowate to jest 2,4D...a ten 115 konny diselek to jest dosc żwawy, ale podobno lubia pekac głowice przy przegrzaniu, m21 jest pochodną m20 i to w dodatku mało udaną...tak mi sie o uszy obiło...tylko że ludzie maja i jeżdzą, wszystko chyba jak zawsze zalezy od uzytkowania...

Pancin 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: Świętokrzyskie
Wysany: 2005-05-02, 14:24   

Jak będziesz jeździł a nie upalał to 2.4td będzie ci dobrze służył. Ci, którzy tak narzekają na awaryjność i pękające głowice najczęściej zapominają, że mają diesla i katują go ostro. A, że 115KM daje sobie dobrze radę z tym samochodem, to łatwo im to przychodzi. Tyle, że diesle nie przepadają za ostrym traktowaniem, typu kręcenie bączków. Do normalnej jazdy bardzo fajny sprzęt.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-02, 18:13   

Wielkie dzięki za wszystkie opinie, które pojawiły się dotychczas o E30 324TD. Cieszę się, że ktoś chce się podzielić swoją wiedzą. Z pewnością skorzystam z rad przy zakupie mojego E30 :) .
Dzięki tez za informacje o bezawaryjności Checka... trochę się uspokoiłem.
Samochód chcę kupić zdecydowanie do jeżdżenia, nie upalania. Bardziej będę go traktował jak youngtimera, niż ścigacza, więc z tego co piszecie, raczej nie powinien sprawiać problemów.
Mam jeszcze tylko jedno pytanie, w jednym poście pojawiła się opinia, że należy sprawdzić ciśnienie sprężania, jak to zrobić i ile taka przyjemność kosztuje i trwa?
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie opinie o 324TD, czekam na kolejne :) :):) i pozdrawiam.

PS. Do "Melis": Dzięki za wszystkie rady... mam nadzieję, że się uzależnię :) :):)

Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-03, 13:38   

Cisnienie znierz na zimnym silniku najlepiej rano jak stoi cala noc powinnien miec 25 atmosfer na cylindrach jak mniej to lipa silnik najmniej 25 atmosfer pozdro

Jawor
[Usunity]

Wysany: 2005-05-03, 15:20   

pewnie nie wiesz jednak jak to zrobić..więc jedz przed kupnem furki do jakiegoś warsztatu i ci tam zrobią przegląd za 50zł...najwyzej umoczysz 50zl a nie 5 tys...najczęsciej jednak przed bramą warsztatu własciciel rezygnuje mowiac no wiesz moze byc 500zł taniej...

Gixer
[Usunity]

Wysany: 2005-05-11, 15:13   

Ja mam 324D z 1987 i nie mam z nia zadnych problemow.Pali na miejscu ok.7-8l na 100km.Uzywam jej do codziennych dojazdow do pracy i na osiagach mi zbytnio nie zalezy bo do szalenia mam cos innego :wink: .Dzieki temu ze nie ma turbo napewno dluzej pociagnie :)

A najlepsze jest to ze nawet w mrozy ponad -20st. pali bez problemu choc stoi pod chmurka,sasiad ma np. Peugeota Boxera za prawie 100tys.zl i jemu w tych warunkach nie zapalil :lol:

Ogolnie jak najbardziej polecam ale raczej do spokojnej jazdy :wink:

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: