Wysany: 2005-05-13, 19:48 Jak regulować amortyzatory?
Witam mam pytanko. W mojej e30 mam amortyzatory firmy (chyba) spax z regulacją twardości tylko nie wiem w jaki sposób to się reguluje. Gdzie znajde tą regulacje i jak to regulować żeby potem nie wyszło,że z lewej strony jest miękko a z prawej twardo
Nie wiem jak jest w SPAX'ach, ale tylne amory Koni regulację mają na górze amorka pod takim gumowym kapturkiem, a jeśli chodzi o kręcenie to aby uniknąć różnic na stronach to należy kręcić o tą samą liczbę obrotów i wszystko w temacie, jeśli nie jesteś pewien czy teraz są ustawione równo to proponuję odkręcić lub wkręcić na maxa i później kręcić na maxa w drugą stronę po to żeby wiedzieć ile obrotów ma cały zakres regulacji, wtedy możesz sobie ustawić na środku i testować, jeśli będzie źle to delikatnie poprawiać równo obie strony aż dojdziesz do interesującego cię ustawienia.
Pozdrawiam
Sosen
_________________ Liczba dachowań - 2
Liczba zniszczonych opon - 464
Łukasz
Niestety, ja mam Bilstein'y B6 i one nie mają regulacji, a przydałaby się, bo chciałbym żeby tył był sztywniejszy.
mozesz podjechac do zerkopolu w wawie to ci wyreguluja, tak samo w negengascie w gdansku - koszt ok 120 pln za sztuke.
Cytat:
Aha w takim razie regulacja tyłu nie jest trudna ale szczerze mówiąc nie zrozumiełem za bardzo jak regulować przód.
przynajmniej w koni wciskasz tlok jak tylko sie da gleboko i krecisz nim w prawo na dole masz zaworek ktory w ten sposob przymykasz (tlokiem) w srodku amora.