BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
[E30] zegary dziwnie sie zachowuja
Autor Wiadomo
yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2005-03-08, 23:15   [E30] zegary dziwnie sie zachowuja

witam
ostatnio predkosciomierz tak jakby oszukuje tzn. jak sobie (tak czuje 80km/h) a wskazuje 110km/h ale co ciekawe obrotomierz wskazuje dobre obroty (bo slysze) tzn. 3 bieg 3tys obr 115km/h
wiec czy z moim autem cos sie zmienilo :?: ze nie potrafie wyczuc predkosci czy przeklamuja jednoczesnice obydwa zegary co ciekawe na innych czujnikach :shock:
help :oops:

silnik M10B18 l-jet
skrzynia 3HP22
dyfer 2,93
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-03-10, 03:25   

oj Yoshi.. nie wierzęże ty o to pytasz.. a tak trudno spotkać się z kimkolwiek i jechać równo według jego licznika np. 100km/h? :shock:

yoshi 
Pepsi Mrucielago

Pomg: 7 razy
Doczy: 21 Lis 2004
Skd: Warszawa - Zacisze
Wysany: 2005-03-11, 22:31   

a skad ja mam wiedziec ze ktos obok mnie jedzie np. 100km/h
po drugie pedkosciomierz wzgledem obrotomierza dziala ok wiec to mnie troche myli
wiec albo padly dwa czujniki albo stracilem poczucie predkosci :(
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86

rellim
[Usunity]

Wysany: 2005-05-19, 23:03   

Witam. mam pytanko co do predkosciomierza dzisiaj jak jechalem sobie do domq przede mna jechal PKS taki nowy Autosan i wedlug mojego licznika nawalal 100km/h :shock: to nawet na pospieszny to jakos tak duzo :? zaczalem sie zastanawiac czy to przypadkiem nie siadl predkosciomierz. moglibyscie napisac przy jakich obrotach robicie poszczecgolne predkosci(np na 5 biegu 80km/h 100km/h 120km/h). przedtem wedlug wskaznikow to robilem 100km/h chyba przy 2800 - 2900 obr. a teraz 2600 obr. :? aha i na 2 biegu jak chyba ktos kiedys wspominal( :wink: ) powinien zrobic max 80km/h tak? a ja wdepnalem sobie i zrobil 90km/h :shock:wiec jakby zawyza predkosci. porownam sobie wasze "wyniki' z moimi i jak bedzie inaczej to trzeba bedzie sie (znowu :cry: ) zabrac za naprawianie chyba.

PS z jednej strony to dobrze przynajminej ze zawyza a nie zaniza :wink:

z gory dzieki !! !

Marcin e30 
obibok :)

Pomg: 1 raz
Doczy: 20 Cze 2004
Skd: Łowicz
Wysany: 2005-05-20, 00:22   

Podczepie sie do tematu.

do czego jest to czego tu nie ma :?:
czy to jest potrzebne zeby dobrze działał predkosciomierz :?:
jeśli mam stare zegary do 220 to czy mogę wymienić na takie do 240 - oczywiście sam predkościomierz :?:

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-05-20, 22:23   Dane z "zegarow"

Jeżeli są wątpliwości czy szybkościomierz przekłamuje, warto "jechac" na obrotomierz.Błędy pomiaru szybkościomierza zawieraja sie w zakresie 15-20% , błąd obrotomierza to najwyżej 2% wartości jego górnego zakresu.Można sobie zrobic tabelkę prędkości na poszczególnych biegach w zależności od obrotów silnika.Potrzebna jest tylko znajomość przelożen skrzyni biegów , przełożenia głównego , obwodu aktualnie założonych opon i wszystko jasne.Wzór jest prosty:

v= [ n(obr/min)/ZgxZb] x 60 x Lk gdzie

Zg - przełożenie główne
Zb - przełożenie danego biegu
Lk - obwód koła w km np. 181 cm to 0,00181 km
n - obroty silnika w obr/min

I w ten prosty sposób mozna sie przekonać czy "zegary" pokazują zgodnie z prawdą. PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-05-20, 23:09   

W pełni popieram kolegę Henry'ego, a dodam od siebie że pomocny przy tym jest np. ten link:
http://www.unixnerd.demon.co.uk/revs.html
Pozdrawiam
Sosen

e36 318ti compact szrotex

rellim
[Usunity]

Wysany: 2005-05-22, 14:55   

no to chyba dobry sposob tylko skad mam wziac dane dotyczace przelozen ? moze przypadkiem macie je do e30 320i '90 ? pzdr.

jakub
[Usunity]

Wysany: 2005-05-22, 21:19   

Wskazania prędkościomierza są skorelowane ze wskazaniami licznika kilometrów. Sprawdzić licznik mozemy porównując jego wskazanie ze słupkami, które stoją prawie przy każdej drodze i rozmieszczone są co 100m.
Prędkościomierz sprawdzałem także w inny dość prosty sposób. Jechałem za autem brata, z którym to umówiłem się, że gdy osiągnie np prędkość 120 to pokarze mi dwa palce itd itp.
Znaki nie mogą być zbyt skomplikowane bo się można pogubić :)

rellim
[Usunity]

Wysany: 2005-05-22, 22:58   

no spoko tez dobry sposob z tym ze ten link od sosen-a to niezly motyw z tym ze trzeba znac poszczegolne przelozenia. ja mam chyba(nie wiem bo nie mam tej smiesznej tabliczki) fabryczny most, czyli 4.10 z tym ze nie znam poszczegolnych przelozen na kolejnych biegach. ale jak dobrze pamietam to jest to w instrukcji(tyle ze bede ja widzial dopiero we czwartek :P ) a gdyby licznik byl padniety to ile kosztowalby nowex? i czy mozliwe jest to ze padly w nim te bateryjki (jak to bylo wspomniane w innych postach na ten temat)?

rellim
[Usunity]

Wysany: 2005-06-07, 17:58   

witam jeszcze raz wroce do zegarow otoz sprawszilem i oszukuje mi predkoscimierz. zawyza predkosci o jakies 10- 15 km/h czy powodem tego moga byc te zuzyte bateryjki (mowa o nich byla w innych postach) czy moze czeka wymiana wskaznika? ile kosztuje cos takiego ?
pozdrawiam!

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-07, 18:42   

A moze opony niedawno zmieniles na mniejsze? Wtedy bys mial na liczniku wiecej.

Pozdro.

rellim
[Usunity]

Wysany: 2005-06-08, 18:20   

wlanie opon nie zmienialem i nic w tym stylu. zegar sie chyba skonczyl poprostu :( lipa jak nie wiem. oprocz tego sypie sie samochod a z kasa krucho :(

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: