BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Szumniąca skrzynia biegów
Autor Wiadomo
Go

Wysany: 2004-04-07, 21:33   Szumniąca skrzynia biegów

-Witam

-Mój manual działa mi na nerwy :x ,wydaje z siebie niepokojące dzwięki-szumi-głownie podczas przyspieszania na 1,2 i 3 biegu w zakesie obrotów 1000-2000obr. :? Oprócz tego chrobocze na luzie,po wciśnięciu sprzęgła ustaje. Podobno? są to jakieś łożyska...kompletnie się na tym nie znam,ale chciałbym wyeliminować te dzwięki.Macie na to pomysły?szukać nowej(używanej) skrzyni,remontować tą? Dodam że oprócz tych dzwięków skrzynia działa naprawdę super 8)

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2004-04-07, 21:37   

to wcale może nie być wina skrzyni a jedynie łożyska sprzęgła... kosztuje niecałe 100zł nowe.. ale żeby je wymienić to trzeba wyjąć skrzynię chociaż na chwilę..

Go

Wysany: 2004-04-07, 21:41   

="loko"]to wcale może nie być wina skrzyni a jedynie łożyska sprzęgła... kosztuje niecałe 100zł nowe.. ale żeby je wymienić to trzeba wyjąć skrzynię chociaż na chwilę..

-Aby sprawdzić czy jest to wina łożyska sprzęgła trzeba wszystko rozebrać?

loko

Wysany: 2004-04-07, 21:47   

jeśli mówisz że wycie ucicha przy wciśnięciu sprzęgła to prawie napewno jest to łożysko. i jak rozbierzesz to od razu wymień, poskładaj i wtedy sprawdź czy dalej wyje

ALLLV
Go
Wysany: 2004-04-09, 01:04   

Czesc!
A ja mysle, ze lozysko sprzegla (tzw. wyciskowe) moze halasowac gdy pracuje - czyli gdy sprzeglo jest wcisniete! Podczas gdy silnik pracuje a sprzegla nie ruszamy - lozysko nie obciazone stoi sobie na nieruchomej tulei wychodzacej ze srzyni, wewnatrz ktorej jest wal skrzyni.
W tym przypadku dzwiek ustaje jak sie wcisnie sprzeglo - staje skrzynia. Ja wiec stawiam na skrzynie.
A tak wogole to mam to samo (E28 520), wymienilem juz lozysko, wlozylem tez inna skrzynie, ktora okazala sie gorsza od tej co mialem i obecnie jestem na etapie szukania dobrej skrzynki - moze cos wiecie... :)

Go

Wysany: 2004-04-09, 09:37   

dokładnie tak jak napisał ALLLV
przy wciśniętym pedale sprzęgła łożysko pracuje i wtedy dopieo może szumieć.
Jeżeli pedał nie jest wciśnięty to szumi łożysko ale w skrzyni biegów na głównym wałku.

bolek e30
Go
Wysany: 2004-04-09, 10:24   

czyli co skrzynia czy łozysko??

loko

Wysany: 2004-04-09, 12:57   

ja nadal stawiam na łozysko, nie dowiemy się dopóki nie zdejmiesz skrzyni... ale ja się nie znam, więc się nie sugerujcie... przypominam jednak że ja już wymieniałem u siebie 3 razy skrzynie..

Anonymous
Go
Wysany: 2004-04-09, 22:47   

Witam ja mam to samo w e-28 520 tylko ze zamaist szumu na luzie na wolnych obrotach(ponizej 1000obr/min) delikatnie cos puka jak wcisne sprzegło to ustaje. Stawiam na łożysko sprzęgła.

hajtek
Go
Wysany: 2004-04-11, 00:37   szumiaca skrzynia

Miałem te same objawy ze skrzynią szumiącą, to napewno nie jest łożysko dociskowe. U mnie tak szumiało aż do wczoraj, bo rozsypało się łożysko na wałku głównym w skrzyni. Teraz zastanawiam się czy kupować inną skrzynie czy może zamówić łożysko w serwisie :cry:

Karlo

Doczy: 18 Maj 2005
Skd: Wrocław
Wysany: 2005-05-25, 21:47   

I jak w koncu z tym jest skrzynia czy lozysko ?? sprawdzil ktos?? jest jakis ciag dalszy ??

KUPIE SIEDZENIA I KANAPE DO E28 W JAKNAJLEPSZYM STANIE . INFO NA PRIVA

Gepard 

Pomg: 7 razy
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2005-05-25, 22:50   

Skrzynia mam to samojakis pacan jezdzil na atf a nie na oleju :( lozysko spregl szumi gdy wciskasz sprzeglo bo wtegy pracuje bez wcisnietego sprzegla lozysko moze jedynie grzechotac.Czyli diagnoza jest prosta lozysko walka glownego naprawa skrzyni lub rozgladaj sie za nowa albo jezdzij az padnie do konca

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-05-26, 04:28   

zalej Hipola 90W :) cisza :) ....... ale szukaj juz innej ;D

Karlo

Wysany: 2005-05-26, 09:58   

a duzo jest grzebania zeby w 2 litrowce wyjac srzynke? bo z tego co widzialem to dojscie od gory jest hu..owe. cos z gory trzeba wyciagac??
i jaki mniejwiecej jest koszt naprawy sprzegla + czesci ??

Ostatnio zmieniony przez Karlo 2005-05-26, 10:05, w caoci zmieniany 1 raz  

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-05-26, 10:05   

TO jest na 1000% lozysko na walku a nie jest na 10000% lozysko oporowe poniewaz tak jak koledzy pisali niektorzy dziala tylko w tedy kiedy wciskasz sprzeglo ja mam to samo w tym momencie przy czym mi nie szumi w trakcie jazdy tylko na luzie szumi i chrobocze po wcisnieciu sprzegla przestaje zalznie hipolem pomoze tylko na miesiac potem zacznie znowu

Karlo

Wysany: 2005-05-26, 10:09   

mi przy jezdzie tez nie szumi tylko na luzie . przy jezdzie jest wszystko normalnie. wq..wiony jestem na maxa i bardziej bym sie cieszyl gdyby to bylo lozysko . w piatek podjade do mechanika i jeszcze sie upewnie z diagnoza. orientacyjnie napiszcie mi jeszcze jakie sa koszty :

wymiana skrzyni na warsztacie (sama robocizna) ?

remont skrzyni + potrzebne manele ?

Karlo

Wysany: 2005-05-26, 10:15   

bo z tego co wywnioskowalem to skrzynie sa od 200 do 500 zl
sprzeglo okolo 500 zl
lozysko oporowe okolo 100zl
ale ile kosztowalo by to co wyzej napisalem ceny oczywiscie mniejwiecej .

loko

Wysany: 2005-05-26, 10:31   

skrzynię można wyjąć nie zaglądając wogóle pod maskę (no tylko po to żeby odunąć już alternator. potrzeba klucze torx (2 rodzaje ale nie pamiętam oznaczeń) łamańca do grzechotki i ze 3 przedłużki. no i drugą osobę...

druga skrzynia między 200-400zł nowe skprzęgło koło 500zł kompletne

Anonymous
Go
Wysany: 2005-05-26, 10:38   

LANIE HIPOLU NIE NEPRAWI SKRZYNI, A Z WYCIAGNIECIEM NIE MA KLOPOTU, KRECISZ WSZYSTKO OD TYLU DLUGIMI KLUCZAMI, ROZEBRANIE I WYMIANA LOZYSK TO JUZ INNA SPRAWA, JAZELI TOGO NIGDY NIE ROBILES TO LIPA.

Karlo

Wysany: 2005-05-26, 11:08   

dobra a teraz kolejne pytanie. wlasnie przed chwilka bylem odpalic samochod chodzil mniejwiecej na 1.25 obrotow wcisnalem sprzeglo - cisza poscilem sprzeglo - cisza normalnie jestem w szoku . moim zdaniem diagnoza jest taka ze wczoraj smochod zrobil dany przebieg zgrzal sie a tym samym skrzynia biegow przez co moze cos zaczelo szumiec i wystapil "efekt zacierania" i moze zycie mojej skrzynki jeszcze nie jest stracone moze wystarczy ja poprostu zalac olejem bo moze go tam poprostu nie ma a samochod mam od miesiaca przebiegow nim nie trzaskam i szczerze mowiac nie sprawdzalem jeszcze stanu oleju w skrzyni ale ten szum pojawil mi sie wczoraj poraz pierwszy i mysle ze zalanie je nowym olejkiem pomorze i nic nie jest jeszcze za pozno a szum moze byc efetem zuzytego oleju albo jego czesciowego braku i skrzynia daje znac o sobie. Nie wiem czy moja diagnoza jest poprawna ale zdziwilo mnie naprawde ze na zimnym silniku jest cisza i na sprzegle i bez niego doslownie nic nie tlucze a nic nie robilem od wczoraj . co o tym myslicie??

Szef_22

Doczy: 22 Lis 2004
Skd: Zielona Góra
Wysany: 2005-05-26, 11:23   e30

Karlo,miałem to samo pare dni temu,dop co wyjechałem moim e30.Pojechałem na wymiane oleju,okazało sie,że w skrzyni praktycznie nie było oleju.Po wymianie skrzynka chodzi jak nowa,zadnych szumów i tym podobnych.Zanim zabieżesz sie za jakis remont,zacznij od rzeczy najprostszych i najtańszych=wymiana oleju.25 zł :D

Karlo

Wysany: 2005-05-26, 13:59   

wiadomo ze od najtanszychi najprostszych ale gdy cos sie zaczyna je..ac to mysli sie odrazu o najgorszym . Mysle ze taka diagnoza z tym olejem jest odpowiednia bo gdyby bylo cos ze skrzynia albo z lozyskiem to to samo by sie dzialo na zimnym co na nagrznym a tutaj na zimnym nic ani szmerku .

Karlo

Wysany: 2005-05-26, 22:52   

moze ma ktos jakas inna diagnoze albo wypowie sioe cos o mojej opini jak np : szef_22

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-05-28, 21:39   

No mozesz pobawic sie w wymiane oleju. Ale raczej szum wynika z rozszerzania sie metalu pod wplywem ciepla. Wymien olej i pojezdzij rozgrzej silnik i zobaczysz. Moze masz lupiny metalu tam i to chrobocze.

Generalnie widze ze bardzo chcialbys zeby to byl olej hehe;D

Pozdro.

bolej1
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 12 Gru 2004
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-08-21, 18:53   

witam ktos moze wymienial te lozysko w skrzyni?? jakie moga byc problemy? co jest potrzebne do wymiany?

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: