Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2004-09-27, 01:12 dokręcanie głowicy
zanabyłem zestaw szpilek - torksów Goetza
instrukcja dokręcania głowicy dla m20b25 to:
1) 30 Nm
2) poluzować o 90 st.
3) 30 nm
4) 90 st.
5) 90 st.
natomiast dla m20b20/b23:
1) 45 Nm
2) 65 Nm
3) poluzowac o 90st.
4) 65 Nm
5) odpalić i rozgrzac do temp pracy (90st)
6) schłodzić
7) poluzowac o 90 st.
8 ) 65 Nm
9) dokręcić o 25 st.
Co o tym sądzicie? Dziwne to jakies. chodzi oczywiście o m20b20
W 1 etapie dokrecic sruby glowicy kluczem dynamometrycznym momentem 40 do 45 Nm i zrobic przerwe ok 15 minut w celu osadzenia sie srub
W 2 etapie dokrecic sruby kluczem dynamometrycznym momentem 60 do 65 Nm
2) Silnik szesciocylindrowy od IX 1987 ze srubami glowicy cylindrow typu Torx
1 etap: dokrecic sruby kluczem dynamometrycznym 30 Nm
2 etap: dokrecic sruby sztywnym kluczem o 90 stopni
3 etap: dokrecic sruby sztywnym kluczem o 90 stopni
Uwaga Miedzy poszczegolnymi etapami nie sa wymagane przerwy ani nagrzewanie silnika"
Jak napisał Loko ja też zawsze zwykłe śruby zakładałem i to te same co były. A co do nowych to ja bym sugerował sie danymi z książki bo nie wiadomo jak zachowa sie głowica przy dokręcaniu śrub jak podaje producent - ale to jest moje zdanie i głowy to sobie uciąć nie dam.
1.Wydaje mi się troche dziwne że w silniku z 88r masz sześciokątne śruby(od 9/87r były montowene śruby typu torx)
2.Przy dokręcaniu sugerował bym się tymi danymi (sprawdzałem te dane z danymi które nam na komputerze w warsztacie i jest tak samo)
Silnik szesciocylindrowy od IX 1987 ze srubami glowicy cylindrow typu Torx
1 etap: dokrecic sruby kluczem dynamometrycznym 30 Nm
2 etap: dokrecic sruby sztywnym kluczem o 90 stopni
3 etap: dokrecic sruby sztywnym kluczem o 90 stopni
Uwaga Miedzy poszczegolnymi etapami nie sa wymagane przerwy ani nagrzewanie silnika.
Ps: z doświadczenia wiem że producenci części czasem podają błedne inormascje(kiedyś szef kupił uszczelke pod głowice kturej producent zalecał dokrencanie w takiej kolejności
1 3 5 7 9
2 4 6 8 10
Mam przykre doświadczenia jeśli chodzi o dokrecanie głowicy! Jakiś czas temu zrobilem male ała mojej m20b25 i głowica musiala być naprawiona! Po ponownym zamontowaniu i dokreceniu wedlug zalecen, okazało się, że uszczelka zaczeła puszczać byla za słabo dokrecona co w pozniejszym etapie zakonczylo sie peknieciem głowicy (podobno z mojej winy) tak twierdzil mechnik, za szybko dolalem plynu na goracym silniku! Teraz zastosowalem nowatorska koncepcje jednego z klubowiczow z Torunia! Została dokrecona tak jak zalecaja a po okolo miesiacu zostala dokrecona mocniej, problemow brak a uszczelka tak twierdzi mechanik ugniotla sie przez ten czas mocno!
instrukcja dokręcania głowicy dla m20b25 to:
1) 30 Nm
2) poluzować o 90 st.
3) 30 nm
4) 90 st.
5) 90 st.
natomiast dla m20b20/b23:
1) 45 Nm
2) 65 Nm
3) poluzowac o 90st.
4) 65 Nm
5) odpalić i rozgrzac do temp pracy (90st)
6) schłodzić
7) poluzowac o 90 st.
8 ) 65 Nm
9) dokręcić o 25 st.
Co o tym sądzicie? Dziwne to jakies. chodzi oczywiście o m20b20
Mam wlasnie przed soba instrukcje dokrecana glowicy ktora dostalem razem ze srubami Goetza i na samym dole napisane jest "Chociaz staramy sie przekazac jak najbardziej dokladne informacje, sa one jedynie zaleceniami ktore powinny byc porownane z instrukcjami producenta samochodu" Ciekawe
_________________ Zabejcowac wszystkich!
"autosugestia ktora wyjatkowo silnie wplywa na zwiekszenie osiagow"! Truu!
Pomg: 11 razy Doczy: 19 Mar 2004 Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-08-05, 19:06
no tak
tak wasnie było i u mnie
wie czrobiłęm to tak jak zaleca producent czyli 30Nm 90 st i 90st
pozdro
Wysany: 2005-08-06, 09:05
Ja sie zawsze sugeruje instrukcja zamieszczona na uszczelce pod glowice. Do tej pory nie zdazyla Mi sie jeszcze skucha.
Dodam tu jeszcze zeby troche namieszac (i oczywiscie zdaje sobie sprawe jak to malo fachowe) ze dawno temu jak zakladalem pierwsza glowice M20B20 to "pociagnalem" ja na oko bo nie mialem jeszcze wtedy dynama i tez swietnie dzialalo
---
Pozdrawiam ziggy
ScOOti [Usunity]
Wysany: 2005-08-06, 10:45
ja raz dokrecilem glowice nie przykladajac sie az tak do oczyszczenia glowicy i lal sie olej. Pozniej znowu kupilem nowe szpilki goetze. Tam w instrukcji bylo wszystko napisane co i jak. Dokrecilem i jest wszystko pieknie.
Tylko mam jedno spostrzezenie jak macie juz zdjeta glowice wymiencie sobie wszystkie uszczelki itd
Ja mialem zdjeta glowice zrobilem uszczelniacze ale nie zrobilem symeringu i teraz znow musze zdjac rozrzad bo symeryng cieknie i zalewa mi silnik.Ech tak jest jak sie nie mysli za wczasu.
Wszystko przeczytałem ale niestety nie znalazłem nic na temat dokręcania głowicy w silniku czterocylindrowym ( M40B18 )
Czy ktoś może mi opisać technikę dokręcania i siłę jaką muszę ustawić na kluczu dynanometrycznym?
A i jaką przyjąć kolejność w dokręcaniu śrub?
Jakieś nowe teorie na temat dokręcania głowicy w m20b25 sie pojawiły ? bo dzisiaj dokręcał będe moją, śruby mam nowe i uszczelke też,
Najważniejsza kwestia sruby na sucho ? bo jakiś wujek gienek mówi mi posmaruj gwint olejem, nie chce mi sie wierzyć w to co mówi ale koles pół wieku naprawia auta .
zazwyczaj nowe sruby maja juz naniesiony odpowiedni specyfik (cos w rodzaju kleju,radze obejzec dokladnie sruby i wrazie co nie czyscic ich) jest to po to zeby sruba "trzymala" i nie luzowala sie podczas pracy, b o jednak badz co badz ma sporo do roboty;) a ze zabezpieczenie typu podkladka sprezysta nie wchodzi w gre ze wzgdledów konstrukcyjnych i jescze paru tam takich truskawka stosuje sie wlasnie kleje, nie oleje:) ale ze nie jestem nie omylny to moja wypowiedz niekoniecznie musi sie w 100% pokrywac z prawda
_________________ e30 327i mit 3.91 sperre - laleczka sprzedana
e30 340i wide- aktualnie na tapecie
Z przerwami na fajkę albo dwie - po 10 000km absolutnie żadnych dolegliwości - śruby Goetza albo Victor Reinz ( czy jakoś tak), już nie pamiętam.
Trochę sie stresowałem, bo metrowy klucz dynamo trzeba było nieźle pchać . . .
_________________ Części do BMW E46 & E90 E91
tel.: 508 129 719