BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Świecąca lampka motorol
Autor Wiadomo
andrew21
[Usunity]

Wysany: 2005-06-05, 13:51   Świecąca lampka motorol

Witam kolegów i mam pytanko jak w temacie co może być przyczyną świecenia tej lampki w komputerze,stan oleju jest prawie na max.Silnik
M20B25 E30 88r. :(

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-06-05, 13:57   

walnięty czujnik

andrew21
[Usunity]

Wysany: 2005-06-05, 14:07   

a gdzie go mogę szukać tzn.w którym miejscu silnika

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-06-05, 14:55   

Może być czujnik w misce olejowej ale niekoniecznie - u mnie też świeciła dioda motoroil ale przyczyną była usterka w check kontrol tj. była walnięta dioda zenera i przepalona jedna ścieżka obwodu drukowanego.Osobiście to naprawiłem a tak to każdy elektronik to znajdzie i naprawi.

lokop e30 320i 
Tylko honorowo.

Doczy: 23 Mar 2004
Skd: Lubin-Haverhill
Wysany: 2005-06-05, 22:17   

Czujnika szukaj po stronie kierowcy na dole w misce olejowej jest przykrecony od gory w miejscu gdzie miska wystaje w lewo na 2 nakretki Fi6 na klucz 10.
Najpierw sprawdzi jego polaczenie tzn czy kostka sie nie rozlaczyla albo nie zasniedziala. Sprawdzi tez podlaczenie masy do silnika.

Pancin 

Doczy: 05 Lis 2004
Skd: Świętokrzyskie
Wysany: 2005-06-06, 15:43   

U mnie też się świecila. Sprawdzalem olej i mialem troszkę poniżej stanu, więc uznalem, że się zepsul czujnik, a teraz mam klepiącą panewkę.
To co pokazywal bagnet wyglądalo na akceptowalny stan. I pewnie byloby wszystko w porządku, gdybym jeździl normalnie a nie upalal bokami. W pewnym momencie olej mi się przelal w misce i pozamiatane. Spróbuj dolać oleju i zobacz czy ci nie zgaśnie. Z moich obserwacji wynika, że ten czujnik jest bardzo wrażliwy.

andrew21
[Usunity]

Wysany: 2005-06-06, 22:31   

jutro doleję oleju do max i zobaczymy

adrian e30 
Reanimator

Pomg: 3 razy
Doczy: 18 Pa 2004
Skd: Czernikowo k/Torunia
Wysany: 2005-06-07, 08:39   

ten czujnik wyłacza kontrolke kiedy jest dolane oleju na maxa. jak zlapie minimum i sie zaswieci to tylko dolanie do maxa spowoduje wylaczenie kontrolki.
pozdro Adrian

nokerman 
ostatni mohikanin

Pomg: 21 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Puławy
Wysany: 2005-06-07, 11:21   

adrian e30 napisa/a:
ten czujnik wyłacza kontrolke kiedy jest dolane oleju na maxa. jak zlapie minimum i sie zaswieci to tylko dolanie do maxa spowoduje wylaczenie kontrolki.
pozdro Adrian

co ty niepowiesz :?: :?: :?: :?: skąd taka teoria :?: :?: :?: :?:
bo to co napisałeś jusz zakrawa na czujnik z pamięcią :idea: :arrow: i jeżeli u ciebie są takie objawy to pora wyczyścić czujnik z osadów lub wymienić na nowy

E30 325iA 1987r. Coupe :mrgreen: Spritmonitor.de
E39 528iA 1999r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
E61 530dA 2005r. Touring :mrgreen: Spritmonitor.de
«Nigdy Nikogo O Nic nie Proś Sami Przyjdą Sami Dadzą»

MrKrYH_e34 

Doczy: 24 Sie 2004
Skd: Turek- Poznań
Wysany: 2005-06-07, 11:48   

u mnie jest tak ze musi byc ponad polowe taki stan oleju na miarce. . dopiero to gasnie. . jak jest polowe lub mniej to swieci non stop .. poproswtu dolej oleju duzo ponad polowe i bedzie gites ..

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-07, 11:52   

Ja tam mam przy max i jest ok. Gdzies ktos pisal ze w M40 lepiej wiecej oleju niz mniej.

A panowie sprawdzacie i dolewacie na rownej powierzchni czy na górze Synaj? :lol:

pele 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: MPOWER
Wysany: 2005-07-25, 16:27   

siema
u mnie w silniku m20b25 jest taka baja ze jak sie zaswieci olej i doleje na maxa to jeszcze z dzien swieci i pozniej gasnie a ostatnio mialem remont silnika i z czujnika wylal sie olej i teraz swieci caly czas.co zrobic z tym fantem?

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2005-07-25, 16:32   

pele napisa/a:
siema
u mnie w silniku m20b25 jest taka baja ze jak sie zaswieci olej i doleje na maxa to jeszcze z dzien swieci i pozniej gasnie a ostatnio mialem remont silnika i z czujnika wylal sie olej i teraz swieci caly czas.co zrobic z tym fantem?

może zmień czujnik

Rafał 

Pomg: 5 razy
Doczy: 23 Lip 2004
Skd: bardzo mobilnie
Wysany: 2005-07-25, 18:44   

nokerman napisa/a:
adrian e30 napisa/a:
pozdro Adrian

co ty niepowiesz :?: :?: :?: :?: skąd taka teoria :?: :?: :?: :?:
bo to co napisałeś jusz zakrawa na czujnik z pamięcią :idea: :arrow: i jeżeli u ciebie są takie objawy to pora wyczyścić czujnik z osadów lub wymienić na nowy

czulnik pozoomu oleju to nic innego jak rurka z plywakiem w srodku
rurka poto zeby tlumic nagle spadki poziomu oleju np na zakretach itp

jest to tak skonstrulowane ze trzeba troszke poczekac po dolaniu oleju nim przestanie sie zapalac kontrolka
i najwazniejsze
ta kontrolka nie gasnie poidczas jazdy
czylj jak dolales oleju i zaraz ruszasz to dopuki nie wylaczysz silnika mimo ze moglo uplynac kilka godzin to i tak sie bedzie palic !! !!!

ps:noker nie tak ostro !! !! hehhe

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-07-25, 22:47   

bloto napisa/a:
Ja tam mam przy max i jest ok. Gdzies ktos pisal ze w M40 lepiej wiecej oleju niz mniej.

A panowie sprawdzacie i dolewacie na rownej powierzchni czy na górze Synaj? :lol:

Im wiecej tym lepiej co za herezje ma byc zawsze nie mniej niż min i nie węcej niż max
znam osła co zalał majac stan w połowie kresek czyli brakowało teoretycznie około 0,5 litra do górnej kreski stwerdził po co ma dolewac co jakiś czas i dolalał jak powiedział ok 2,5 do 3 litrów znacznie jak mówił było dużo ponad max na bagnecie

efekt?

...ujechał 500m do ronda i rzygnęło olejem wszędzie gdzie się tylko mógł dostać olej aż do filtra powietrza do aparatu zaplonowego pod kopułką zarzygał wszystko olejem ... puściły uszczelniacze zaworowe i wywaliło w końcu cieknący juz ziemmering na wałku

MOREN 

Doczy: 01 Mar 2005
Skd: Wawa
Wysany: 2005-07-26, 11:40   

oki, wszystko rozumiem ale co sie dzieje kiedy kontrolka zapala mi sie tylko przy jakiś 800 obr/min i czasami sie swieci a przewaznie pryga do czasu kiedy wcisne gaz i podniose obroty, wtedy kontrolka gasnie, równiez podczas jazdy. Taka sama sytuacja sie powtarza kiedy podczas jazdy wrzuce bieg jałowy lub powoli zmieniam bieg na wyzszy tak ze obroty zdąża spaść do 800-1000 ... Ktoś mi powiedział ze moze być delikatnie padnięta pompa olejowa..?

nO fUNN!!

MOREN 

Wysany: 2005-07-26, 11:40   

oki, wszystko rozumiem ale co sie dzieje kiedy kontrolka zapala mi sie tylko przy jakiś 800 obr/min i czasami sie swieci a przewaznie pryga do czasu kiedy wcisne gaz i podniose obroty, wtedy kontrolka gasnie, równiez podczas jazdy. Taka sama sytuacja sie powtarza kiedy podczas jazdy wrzuce bieg jałowy lub powoli zmieniam bieg na wyzszy tak ze obroty zdąża spaść do 800-1000 ... Ktoś mi powiedział ze moze być delikatnie padnięta pompa olejowa..?

nO fUNN!!

MOREN 

Wysany: 2005-07-26, 11:41   

nO fUNN!!

MOREN 

Wysany: 2005-07-26, 11:42   

nO fUNN!!

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: