Wysany: 2005-06-06, 13:13 318i Silnik M10 gasnie na wolnych obrotach..coto moze byc
Od wczoraj stoi u mnie beemka z silnikiem M10 na wtrysku, na wolnych obrotach gaśnie trzeba trzymać gaz zeby chodzil silnik.. po rozgrzaniu jest juz lepjej obroty sie wyrownuja i jest w miare ok co tzreba zrobic gdzie mam ewentualnie szukac usterki autko stoi i jak narazie jest w toku rejestrowania tazke bede sobie grzebal po malutku ale gdzie mam poszukac usterki, mysalem ze moze silniczek krokowy?? albo cos z pzrepustnicą..juz mysalem ze to moze silnik ale jak sie nia jezdzi to jest wszystko ok odejscie ma ;)wiem natomiast ze jest do wymiany WIskoza wiatrak przy wylaczonym silniku bardzo ciezko sie obraca i temperatura wody rosnie nie trzyma temeperatury jak stoi lub sie jedzie wolno...chybaze sie myle i to moze byc cos innego niz wiskoza, moze ktos z was wie na co jeszcze mam zwrocic uwage to pytanie kieruje do urzytkownikow tego typu silnikow z wtryskiem. autko ozapala za 1 razem ale nie ma wolnych obrotow niestety i gasnie...Dzieki za pomoc P.S autko jest dla Brata bo razem chcemy sobie na zloty pojezdzic a zeby razem smigac to tzreba miec sprawde autka hehe
cezar [Usunity]
Wysany: 2005-06-06, 13:26
LPG czy PB?
Przy LPG jest to norma - zimny parownik dobrze nie dogrzewa gazu, stąd kiepskie parametry spalania
prz PB przyczyn moze być wiele. Jaki układ wtryskowy???
Anonymous Go
Wysany: 2005-06-06, 13:43
Benzynka to jest, nie mial nigdy instalacji LPG...a jaki wtrysk hmm a jak to sprawdzic to z checia powiem silnik M10B18 1987rok...
no i jeszcze ta temperatura wskaznik pokazuje pod czerwona wskazówke a przy odkrecaniu korka w chlodnicy woda nie wylatuje..nie gotuje sie ale silnik jest gorący!!!az czuc z dala ze temperaturka jest wysoka moze to pompa wody?? albo termostat?? jesli to nie wiskoza...ale dlas swietego psokoju wymienie tez czesci nie sa drogie a i tak lancuszek chce wymienic ...nie wiadomo czy byl wymieniany...ale jesli ktos wie gdzie mam szukac przyny z tymy obrotami to bylbym wdzieczny no i z ta temperaturką moze ktos mial podobny problem
tsuru [Usunity]
Wysany: 2005-06-07, 22:59
chyba masz dwa odrebne tematy ...jeden propo chlodzenia a drugi z w proporcjach mieszanki ...
....zielonego pojecia nie mam dlaczego sie grzeje ///jeszcze tym sie nie bawilem - cale szczescie ///
....ale za to mialem problem z niskimi obrotami ...
...tez mi gasl ...poprostu trzeba go bylo wyregolowac w przeplywomierzu
..troche w lewo troche w prawo ...zobaczysz w ktora strone jest lepiej i powinno byc dobrze ...
mysle ze nie masz automatycznego ssania i dlatego Ci gasnie po odpaleniu a gdy sie nagrzeje chodzi juz ok,mialem taki przypadek gdy mialem 318 z m10 i tez tak mialem-problem polegal na tym ze nie załaczalo sie automatyczne ssanie dlatego gasl i musialem trzymac na obrotach do rozgrzania.
a Drugi temat to jak chodzi ciezko z oporem wiskoza to jest raczej sprawna i stawialbym raczej na termostat-zdemontuj go i sprawdz czy czasem sie nie zawiesil no i odpowietrz ukladzik.
Pozdroo i powodzonka
_________________ BIAŁE MOGĄ WIĘCEJ
...tylko i wylacznie bety;)
Anonymous Go
Wysany: 2005-06-08, 14:31
HMm wiem wiem ze odrebne taty są jesli chodzi o obroty to jest to silnik na wtrysku i nawet nie wiem gdzie sie reguluje w przeplywomierzu te obroty na biegu jalowym.. jakas podpowiedz bylbym wdzieczny a jesli chodzi o grzanike sie silnika to hmmm tez stawiam na termostat mam pytanko jest tam trudne dojscie do tego trmostatu?? czy raczej proscizna?? mysalem tez o pompie wodnej ale czy ona sie psuje??mam nadziej ze nie jest to wina silnika ze onm gasie ni nie musze robic remontu bo jeden mi powiedzial ze ma slabe cisnienie na garach i i dlatego gasnie ...ale moim zdaniem to nie mial by ducha jak sie jedzie a jak jechalem nia to sie odpychala calkiem calkiem...mysalem tez o uszczelce pod glowica moze ona przepuszcza i silnik sie grzeje hmm.....no nic teraz jest w toku zalatwiania spraw i w przyszly weekend bede rozbieraj ja znaczyusie sprobuje dojsc do tych obrotow ale prosze o wskazowke jak to zrobic gdzie mam szukac tych ustwien biegu jalowego w silniku z wtryskiem benzyny...no i wymienie ten termostat...Posrpawfdzam tez naciag lancuszka moze a co jaki czas dobrze wymienic lancuszek w tym silniku?? czy wogole trzeba to robic?? bo slychac go nie slychac. Pozdro
bloto [Usunity]
Wysany: 2005-06-08, 16:19
Moja rada - czytaj posty
Post nizej jest wszystko napisane co i jak w przepkywomierzu ze zdjeciami
jesli dobrze rozumiem top Przepywomierz to taka czarna puszka przy filtrze powietrza do ktorej idzie wiazka kabli?? hmm musze to sprawdzic Pozdrawiam i dzieki za uwage ale czytalem ten post jakis czas temu i nie bylo tego zdjecia hmm no ale ok dzieki jeszcze raz..
Anonymous Go
Wysany: 2005-06-12, 17:10
Wczoraj rozebralismy porzepustnice wszystko jest Si potemcjometr ma wlasciwa rezystancje przeczyscilem go jeszcze i troche lepjej ale nadal na wolnych obrotach gasnie jak sie nagrzeje to silnik tak dziwnie pali jak by palil na 3 gary...ale wtedy nie gasnie niemozna weyregulowac biegu jalowego sprawdzilem zawor dodatkowego powietrza i jest ok sprawdzilem tez swiece wymienione na nowe kable rowniez wymieniona kopulka oraz palec rownież....i nadal to samo. moze ktos cos zasugeruje...moze to silniczek krokowy?? a gdzie on sie znajduje?? moze go wymienic podmienic
jezeli chodzi o dokładny model wrysku to musiałbyś mi podać numer sterownika, bedzie to pochodny l-jetronica (LE,LU).
W m10 nie było silnika krokowego, sa one stosowane w motronicach
Jeżeli chodzi o gaśniecie to sprawdz elementy odpowiedzialne za ssanie- czujnik temperatury ,który jest podłaczony do sterownika oraz wtryskiwacz rozruchowy(wykręć z kolektora i przekręć)
Anonymous Go
Wysany: 2005-06-12, 23:27
ale ja wogole nie wiem gdzie się znajduje ten wtryskiwacz rozruchowy...ale jesli dobrze rozumuje to ten wtryskiwacz jest odpowiedzialny za rozruch a silnik pali na dotyk ale nie podtrzymuje obrotow i gasnie...rzeby nie zgasl musze goi porzygazowywac...sprzwdzalem gumy i wszystkie są ok za wtryski sie nie zabieram bo nawet nie wiem gdzi i jak mam je wykrecic ktory to wtrysk rozruchowy Prosil bym o jakiej wskazowki dotyczace gdzie i jakie czujniki sa mocowane...i jak je sprawdzic mam miernik wiec moge je pomierzyc ale jakie wartosci sa prawidlowe