BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Nie płaćmy za mandaty za szybą!!!!!!!
Autor Wiadomo
Łukasz 
Samotny Nawigator

Pomg: 22 razy
Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-06-10, 09:51   Nie płaćmy za mandaty za szybą!!!!!!!

Mandat w strefie płatnego parkowania nielegalny

Krzysztof Aładowicz, Marcin Kowalski 09-06-2005 , ostatnia aktualizacja 09-06-2005 20:20

Strefa płatnego parkowania w Bydgoszczy zagrożona! Wojewódzki Sąd Administracyjny uznał, że mandaty za postój bez biletu wkładane za wycieraczki są nieważne. Drogowcy mają nie lada kłopot

Pracownicy Zarządu Dróg Miejskich i Komunikacji Publicznej rocznie wkładają za wycieraczki aut zaparkowanych w centrum Bydgoszczy 25 tys. wezwań do zapłaty. 50 zł kary dostają ci kierowcy, którzy nie wykupili biletu w parkomacie. Egzekucją długu zajmują się urzędy skarbowe. W 2004 roku do budżetu drogowców trafiło z tego tytułu ponad 700 tys. zł.

Niewykluczone, że kurek z pieniędzmi zostanie niebawem zakręcony. To za sprawą orzeczenia, które wydał Wojewódzki Sąd Administracyjny.

Przeciwko ZDMiKP wystąpiła Marlena J. W 2003 roku dostała wezwanie do zapłaty za niewykupienie biletu i powiadomienie o skierowaniu jej sprawy na drogę egzekucji skarbowej. Kobieta zaskarżyła decyzję drogowców do Samorządowego Kolegium Odwoławczego. Twierdziła, że w dniu, w którym kontroler wcisnął jej mandat za wycieraczkę, pożyczyła auto znajomemu. SKO odrzuciło skargę.

Ale Marlena J. się nie poddała i złożyła odwołanie do Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego. Orzeczenie WSA jest przełomowe: Wezwania do zapłaty nie można dostarczać wkładając je za wycieraczkę! To narusza prawo obywatela do obrony.

- Czekamy na pisemne uzasadnienie decyzji sądu - komentuje Roman Dembek, dyrektor ZDMiKP. - Na razie niczego nie zmieniamy w procedurze wystawiania mandatów i ściągania należności. Kiedy orzeczenie się uprawomocni, poważnie zastanowimy się nad zmianami.

Zmiany będą musiały być drastyczne. Kontrolerzy zostaną zmuszeni do osobistego wręczania mandatów kierowcom, a to spowoduje, że liczba wezwań zmniejszy się wielokrotnie. Mniejsze będą też zyski z płatnej strefy, które dzisiaj wynoszą 2,6 mln zł rocznie. Te pieniądze były wykorzystywane na remonty i budowę dróg. :twisted:

Jawor
[Usunity]

Wysany: 2005-06-10, 10:09   

No i bardzo dobrze zdzieraja na ubezpieczeniach, paliwie, akcyzie, opłatch urzedowych, podatku itd....jeszcze płacimy za to że stawiamy nasze samochody w mistach na 15 minut paranoja..moze wreszcie zniknie ta głupota...u mnie tego jednak juz dawno niema :lol:

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2005-06-10, 12:10   

a ja tam nie płace ani takich ani takich

metaldaw 
Emigrant

Pomg: 14 razy
Doczy: 01 Cze 2005
Skd: Glasgow
Wysany: 2005-06-10, 15:36   

Brawo dzielna kobieta!!!

http://metaldaw.posadzdrzewo.pl

Anonymous
Go
Wysany: 2005-06-10, 17:33   

ja mialem w przeszlosci inne zdarzenie...

jezdzilem duzo na rowerze (praktycznie non stop, nawet do szkoly)
w miescie oczywiscie jezdzilem po chodnikach

pewnego razu zatrzymala mnie policja (sila, podarli mi kurtke) i chcieli wreczyc mandat 50zl za jazde po chodniku
powiedzialem ze ja po ulicy nie bede jezdzil bo kierowcy jada nie 50 (w tym miejscu bylo ograniczenie) a 100 i ja nie chce znalezc sie na cmentarzu, stwierdzili ze odmawiam przyjecia mandatu i sprawa powedruje do sadu, spisali co trzeba a ja powiedzialem zeby sie walili

traf chcial ze pare dni pozniej potracil i poturbowal mnie samochod, na tej samej ulicy
gosciu zapieprzal ze 120, tracil mnie lusterkiem - ja spadlem na kraweznik a rower znalazl sie pod kolami - niewiele z niego zostalo

w sadzie byly przewaly, oczywiscie bylem winnym jesli chodzi o jazde po
chodniku ale jak moj prawnik poruszyl temat wypadku i pokazal zdjecia roweru itd. to sedzina zmiekla

od tamtej pory w Koninie nikt nie karze nikogo za jazde po chodniku (a jesli nawet to latwo mozna sie wymigac powolujac na moja sprawe) a wzdluz tej felernej ulicy (glowna ulica miasta) zrobiono droge dla rowerow

no to tyle chlopaki, trzeba walczyc z tym popieprzonym systemem bo niedlugo bedziemu musieli placic podatek za bycie polakiem a od niego drugi podatek!!

pzdr

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-06-10, 20:10   

Bardzo ładnie JiM, tak właśnie trzeba, a ja mimo iż nie jestem anarchistą czasami mam ochotę @#$%&*&^ :evil: system...

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-06-10, 21:26   

Cytat:
a ja tam nie płace ani takich ani takich

No ja własnie dostałem wczoraj mandacik, 3 w nocy, jakiś amator fiatem 125p wlecze sie 40, wyprzedam sobie go i tu nagle widze radar w rękach Pana niebieskiego, nawet nie chamowałem i prędkośc 89km/h (końcówka miasta), dopiero sie rozpędzałem w sumie.
I wyobrażcie sobie 200zł :shock: :shock: :shock: i 4pkt :shock: :shock: :shock: Pan policjant był niemiły i jak zacząłem ładnie prosić że nie mam kasy wymyslił że wyprzedzałem na podwójnej i pasach a szczerze sie przyznam że wcale tak nie było bo nie jestem zwolennikiem wyprzedania na pasach, chciał dać 10pkt. i 1000zł. Zapomniałem w sumie ze mają jakąś akcje "jastrząb" i wydaje im sie że widzą jak jastrzębie :D :D :D więc uciszyłem sie.

No i własnie moje pytanie dotyczy płatności mandatów, kto płaci a kto nie płaci ?? jak nie płaci czy dochodzą upomnienia czy coś tam ? bo ja nie mam zamiaru płacić, w końcu 200zł :evil: :evil: :evil:

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-06-10, 21:38   

kwestia mandatów na forum była już szeroko opisana
za poół roku przyjdzie ci kwit na chatę prawdopodobnie...

Mariusz 

Doczy: 20 Lut 2005
Skd: Warszawa/Katowice
Wysany: 2005-06-10, 22:02   

Ach te polskie prawo, ach te luki ...
Wiecie co, nasze prawo jest dziurawe jak szwajcarski ser.
Fajne porównanie homeryckie, co ?:)

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-06-10, 22:11   

ja tam sądzę, że to dlatego, że pazernośc naszych włodarzy nie idzie w parze z wiedzą o prawie, więc nawet nie potrafią go tworzyć.... a potem tacy ludzie jak Ty i ja muszą się z tym prawem użerać - totalna porażka
Ostatnio zmieniony przez duchPW 2005-06-11, 10:23, w caoci zmieniany 1 raz  

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2005-06-10, 23:45   

do mnie ostatnio komornik zawital i ...... cgcial mi za mandat zabrac telewizor 42 cale :D powiedzial ze dla nigo ten telewizor jest wart 100 pln

oczywiscie nie oddalem telewizora :D ino zaplacilem 107.50
100-mandat 7,50 koszty

za takie male odsetki ja mandatow nie place , niech sie nachodza po roku za 7,50

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: