Na elektryce sie za bardzo nie znam, ale miernik gdzies tam chyba mam wiec sprobuje to sprawdzic w ten sposob.
Jesli chodzi o wilgoć to jest taka mozliwość, ale żeby 3 dni pod rząd? Przed chwila mi się przepaliła a za oknem sloneczko a przez cały dzień nie spadła kropla deszczu.
duchPW [Usunity]
Wysany: 2005-06-06, 15:54
moim zdaniem, to masz po prostu zwarcie i tyle, ale przyznam, ze nie wiem czemu pada żarówka nie bezpiecznik - może jak powiedział Smasch - masz za duży bezpiecznik, który jednak sam nie spowoduje przepalania
Wysany: 2005-06-06, 16:42 Re: Przepalaja sie zarowki w E30
E30 320 88' napisa/a:
Czesc,
Auto to E30 320 z 88 jesli to ma znaczenie. przez 3 dni przepalily sie 3 zarowki z tylu w swiatlach, co moze byc powodem?
Pozdrawiam
A kiedy wymieniałeś te żarówki? Bo znam przypadki, kiedy na ok. 100 żarówek zaczyna się dziennie palić kilkanaście (okazało się, że były to żarówki wsadzone w tym samym czasie a ponieważ były dobrej jakości w tym samym czasie się kończyły). Może po prostu miałeś dobre żarówki?
Najlepszą metodą na sprawdzenie będzie pomiar napięcia na nich. Włącz światła i sprawdź. Powinno być najpierw (przy wyłączonym silniku) ok. 12 V (troszkę mniej niż na akumuletorze), a po załączeniu nawet do ok. 14. Poproś kogoś o pomoc: niech przegazuje autko a ty patrz na miernik. IMHO napięcie może się zmieniać o ok. 0,5 V, ale nie mocniej (im wyższe obroty, tym więcej). Jeśli będzie mocno wariować, to najprawdopodobniej masz uszkodzony alternator lub stabilizator napięcia. Nie znam się dokładnie na Twoim modelu, dlatego resztę musisz się dopytać.
Rzeczywiście najpierw sprawdź napięcie na żarówce i potem na akumulatorze,Cudów nie ma nawet w prądzie , objawy wskazują na "padniety" regulator napiecia alternatora i zbyt wysokie napiecie w instalacji samochodu rzedu 16-17 V.Sprawdź przy okazji poziom elektrolitu w akumulatorze (jak sie da ) - henry
_________________ HENIEK
Klubowicz
BMW E30 325i (szpera 3,25) z s50b32 - made by MGarage &(suspension) Lukas Performance !
Ale będzie jeszcze coś.......!!!
Co do bezpiecznika to nie jestem pewien czy jest za duzy. Kupilem te auto niedawno i zrobilem dopiero 2000km i do tej pory nic sie nie dzialo z zarowkami wiec to moze cos z tym regulatorem napiecia, sprawdze wszystkie tropy jakie podalscie za co dzieki i napisze co wyszlo z tego...
Okazało się, że przyczyną sa styki. Po odkręceniu tej "kasety"? z zarowkami wszystkie ładnie palą, po założeniu kasety na swoje miejsce i dokreceniu przestają, po prostu po dokręceniu coś się wygina i nie ma styku...
wlasnie czetsa przyczyna nieswiecenia swiatla w tylnej lamie (najczesciej w prawej) kiedys u mnie i u wielu znajomych z e30 sa styki w lampie... chyba ten typ tak ma ze starosci poprostu