BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
CO WYMIENIC W DOPIERO CO KUPIONYM E30 1.8is???
Autor Wiadomo
kejfree
[Usunity]

Wysany: 2005-06-14, 20:59   CO WYMIENIC W DOPIERO CO KUPIONYM E30 1.8is???

Na wstepie witam wszystkim. Kilka dni temu nabylem swoje pierwsze BMW.
Problem w tym,ze kompletnie sie nie znam na samochodach...ale rozum mi podpowiada,ze trzeba to i owo wymienic, zwlaszcza ze zalezy mi na utrzymaniu dobrego stanu techn. auta bym mogl sie nim cieszyc jak najdluzel.
A wiec:

1.swieci mi sie czerwona dioda od inspekcji, ikona zegareczka oraz oil service( juz chyba wiecej sygnalow do wymiany czegos tam byc nie moglo:)).Na pierwszy ogien pojdzie olej silnikowy(ale na jaki?mineralny,syntetyk?-nie mam zielonego pojecia) Z tego co czytalem kazdy uzywa czegos innego i to sobie chwali,ale czy to bedzie akurat naljepsze dla mojego silnika?Dodam ze przebieg 180 tys. Dalej...filtry paliwa,powietrza,olej do skrzyni biegow(pewnie tez sie wymienia,ale na jaki?),no i co z olejem do tylnego mostu?

2.Niepokoja mnie wskazowka od temp.silnika:czasami skacze gwaltownie prawie pod czerwone pole, w najlepszym wypadku w miare stabilnie stoi posrodku badz lekko wychylona w prawo.Rozmawialem z znajomym i twierdzi ze to "wiskoza" szwankuje (czy jak to sie tam nazywa).Z ego co zrozumialem to po prostu wiatrak sie nie zalacza jak wzrasta temperatura co prowadzi do wzrostu temp.silnika,tak?POradzil mi zeby na lato(a wlasnie u mnie sa upaly) przyspawac na stale jakas srube do obudowy zeby ten wiatrak chodzil non-stop,a polecie kupic nowe(150-600,-).Czy to jest prawda z ta wskazowka i tym wiskiem?

3.Do tego dziwnie sie zachowuje rowniz wsazowka od paliwa(a moze nie jestem przyzwyczajony).POdzialka jest dosyc dziwna,niesymetryczna,raz wskazowka jest na 20litrach,a zaraz potem spadaw okolice rezerwy.Jezeliby wziac pod uwage poprzedni problem z temp.silnika to czy istnieje prawdopodobienstwo ze cos jest po prsotu ze wskaznikami(zwyczajnie zglupialy) i wisko jest ok a paliwo jest const.?

4.No i na zakonczenie prosze podpowiedzcie na co jeszcze zwrocic uwage,co wymienic,czego pilnowac...no i czy moge liczyc na to,ze ta cala inspekcja sie skasuje, czy lepiej radzic sobie w sposob podany przez klubowiczow(laczyc jakies tam kabelki czy piny) i samemu decydowac o wymianie oleju i przegladow?
A tak wogole to czym grozi jezdzenie na czerwonej diodzie, skoro sami wiemy lepiej kiedy co wymienialismy i ile przejechjalismy?a jak auto stoi rok nieuzywnae to i tak mu sie zegarynka wlaczy...wiec gdzie tu sens(poza zbijaniem kasy przez serwisy).MOwa oczywiscie o kierowcach, ktorzy wiedza co i kiedy zmienic.bo ja to na razie moge zmienic sobie kolor auta..co najwyzej:):)

Takze podsumuwujac czekam na podpowiedzi i dziekuje za uwage.
Rafal
    Kod:

HyenoX M42B18
    [Usunity]

Wysany: 2005-06-14, 21:23   

witam
    1. Olej polsyntetyk nigdy mineralny tu masz stronke http://www.esatclear.ie/~bpurcell/ o e30is co i ile lac np, do mostu, ukl chlodzeni, ile oleju itd ( ja zalewam Castrola lub Texaco Vavoline i wymieniam co 7,5 tys km),
    2. Wiska nie blokoj tylko nowe koszt ok 250 pln nowe a sprawdzic mozesz przy rozgrzanym silniku probowac delikatnie zatrzymac np reką w rekawicach jak sie zatrzyma to do wymiany lub dodajac gazu bedzie specyficzny dzwiek zalaczajacego sie wiska widoczny wzrost predkosci itd
    3. Wskaznik paliwa moim zdaniem OK
    4. Inspekcja powinna sie skasowac pod warunkiem ze akumulatorki sa OK w zegarach i sa sprawne diod. A jezdzenie na czerwonej diodzie niczym nie grozi jedynie wkurza cialo. A inspekcje kasujesz - a zreszta bylo tego jak ta procedure wykonac.

A widze ze jestes ze Slupska to z tamtad jest SARNA to ci napewno pomoze

Pozdrawiam imilej eksploatacji
    Ostatnio zmieniony przez HyenoX M42B18 2005-06-14, 21:24, w caoci zmieniany 1 raz  

kicha 

Pomg: 1 raz
    Doczy: 22 Gru 2004
    Skd: Poznan-Rataje/Czecha
    Wysany: 2005-06-14, 21:23   

ad1/. Jesli ci sie swieci CZERWONA dioda to jak najszybciej wymieniaj olej w silniku bo bedzie kiepsko a pozniej podjedz gdzies kto ci skasuje cala inspekcje albo zrob to sam. Sama sie nigdy nie skasuje. A co do rodzaju oleju to najlepiej jesli wiesz na jakim jezdzila poprzednio to wlej taki sam :lol:

ad2/. Moze to byc wiskoza ale niekoniecznie czasami moze ci takze nawalac termostat. NIE SPAWAJ NA STALE WIATRAKA BO MOZE SIE TO BARDZO ZLE SKONCZYC na forum bylo troche na ten temat.

ad3/. Moze byc ze plywak w baku ci nawala albo bodajze bateryjki od zegarow ale moge sie mylic, nie jestem pewien.

ad4/. Uwazac musisz ogolnie na wszystko :lol: a tak na powaznie to przy 200 tys zalecalbym tobie wymiane lancucha rozrzadu ale to jest DUUZY koszt niestety :( , niedlugo tez mnie to czeka :(

Chyba troszke ci pomoglem , ale napewno jeszcze bedzie troszke pomocnych odpowiedzi od innych kolegow z forum. Pozdro :D

korzuch 

Pomg: 2 razy
    Doczy: 29 Mar 2004
    Skd: z stąd
    Wysany: 2005-06-14, 21:24   

yo!
    Skontaktuj sie z sarną postaw mu 4 chmielki i wszystko ci powie chociaz nie wiem czy na 4 chmielkach sie skonczy :D
    pozdro

center 

Pomg: 17 razy
    Doczy: 31 Lip 2004
    Skd: Katowice
    Wysany: 2005-06-14, 21:27   

witam kolejnego fana beemek, mam nadzieje ze bedzie sluzyc dlugo i bez zadnych problemow..
    1 co leci do wymiany to jak mowiles wszystkie filtry...
    2, diodami nie masz co sie przejmowac, kasowanie ich kabelkami to dobry pomysl, no chyba ze bedziesz placil za to gruba kase w aso bmw, ale oni zrobia dokladnie to samo w dokladnie ten sam sposob :)
    jesli szwankuje Ci tez wskaznik paliwa, to calkiem mozliwe ze to wina zegarow...
    ja mam u siebie dokladnie ta sama sytuacje, ile bym nie nalal to na poczatku pokazuje sie 20, a potem zaczyna z czasem opadac, wskazowka od temp tez mi szaleje, i tez wskakuje dosc dynamicznie na srodek, a czasami nawet na 3/4, wiec pewnie mamy ten sam problem..
    mozesz sprawdzic sobie wszystkie wiazki po wyjeciu zegarow, kable laczace czy cos nie zasniedzialo, no i jak nie bedzie sie chciala kasowac inspekcja, to akumulatorki, jesli takowe bedziesz w zegarach mial...
    a prostym sposobem zeby zaoszczedzic kase na wisko i na wentylatorku jest podmienic na chwile liczniki od kogos kto ma dobre, z pomorza jest troche ludzi wiec mysle ze nie bedzie problemu :)
    wow sie rozpisalem, ale mam nadzieje ze troche pomoglem..
    pozdrowionka i have fun

mgr inż. Jędrek ;)

sarna1 
    hooligan rootz

Pomg: 15 razy
    Doczy: 19 Mar 2004
    Skd: Słupsk
    Wysany: 2005-06-14, 21:36   

wszystko jak wyzej :) napisz do mnie na gg (3043619) to sobie pogadamy :) pokupujesz co trzeba i pogrzebie ci w autku :D

Pozdrawiam.

piotr323 

Pomg: 1 raz
    Doczy: 14 Cze 2005
    Skd: Wrocław
    Wysany: 2005-06-15, 13:09   

Witam wszystkich, też jestem nowy od miesiąca 318 E30 M40.
    Dołączę się aby nie rozpoczynać nowego, a propos wymiany,
    Czy warto stosować różne ulepszacze do oleju w silniku, skrzyni, moście?
    Może ktoś używa środków firmy Xeramic?
    Chętnie spotkałbym we Wrocławiu się na kilku chmielach żeby pogadać.
    Thx i pozdro
    :D

kejfree
    [Usunity]

Wysany: 2005-06-16, 14:42   

dziekuje wszystkim za odpowiedz i rady.
    Autko wlasnie bylo na bad.technicznych;wszystko OK, zbieznosc i geometria tez w porzadku.Pozostalo tylko powymieniac plyny i filtry( tak jak potwierdziliscie).
    Co do tego wiska to faktycznie jeden taki znajomy zatrzymal mi reka ten wiatrak jak byla wysoka temp.silnika takze potwierdza sie wasza diagnoza.NIestety trzeba bedzie odzalowac te 300,- i zafundowac sobie naprawe.
    Takze jeszcze raz dziekuje za pomoc i pozdrawiam
    kejfree
    PS;temat mozna chyba juz zamknac chyba ze ktos ma jeszcze cos do dodania.
    Jak bede mial jakies problemy inego rodzaju to napisze na priva

Wywietl posty z ostatnich:   
    Ten temat jest zablokowany bez moliwoci zmiany postw lub pisania odpowiedzi
    Nie moesz pisa nowych tematw
    Nie moesz odpowiada w tematach
    Nie moesz zmienia swoich postw
    Nie moesz usuwa swoich postw
    Nie moesz gosowa w ankietach
    Dodaj temat do Ulubionych
    Wersja do druku

Skocz do: