BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
podsterowność - problem
Autor Wiadomo
bachus 
automotive designer

Pomg: 1 raz
Doczy: 27 Wrz 2004
Skd: Słupsk
Wysany: 2005-06-28, 22:50   podsterowność - problem

mam problem, przy bardziej agresywnej jezdzie znac o sobie daje mi podsterowność. O ile z NADSTEROWNOSCIa w BMW walczyć nikt nie będzie bo wiekszość z nas poslizgi lubi, o tyleuciekanie przednich kół strasznie mnie denerwuję ;/ Czy jest jakis sposób którym zgrabnie można obejść prawa fizyki wypychające auto na zaewnątrz łuku po ktorym się porusza ??

:arrow: Dla niewiedzących o co mi chodzi - skręcam nagle a auto potrafi mimo wszystko pojechać prosto :x
76-251 Kobylnica k/Słupska
tel. 693 98 13 60

# lakiernictwo artystyczne (airbrushing)
# polerowanie, chromowanie etc...
# przeróbki mechaniczne (kolektory, wydech, dolot, inne...)
# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA

Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2005-06-28, 23:13   

Pierwsza rada (pytanie) to sprawdź amory... może się kończą...

Druga sprawa jest taka, że może źle wchodzisz w zakręt... na torze moja Bejka też wykazuję tendencję do podsterowności, ale wystarczy tylko ją odpowiednio ustawić przed zakrętem i jedzie tak jak chcemy... ;)

Trzecia sprawa... opony, może to ich wina, firma krzak dobrze nie bedzie trzymałą. A nawet dobra firma potrafi być trefna. Moja stare Dunlopy SP 2000 ślizgają się na potęge... :shock:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-06-29, 00:42   

TAk tak najważniejsze amory. Jak miałem wytrzepane to niestety przód nie trzymał.

Pozdro.

bachus 
automotive designer

Wysany: 2005-06-29, 10:54   

chłopaki poradzcie jakie amory założyć, bardzo poproszę o jakies linki do sklepów z cenami, moze macie jakies doswiadczenia które mi pomoga ... pozdrawiam - dzięki

PS.
1) Potrzebuję pewnego zawieszenia w szybkiej jezdzie, zapewniającego jednak chociaż minimum jakiegokolwiek komfortu. Podajcie orientacyjne ceny zawieszeń zwykłych i takich z regulacją.(lub LINKI)]

2) jak kształtują się ceny sprężyn do E28 ?
tel. 693 98 13 60

# przygotowanie aut do sportu: drift, street, 1/4mili, offroad w kategorii przeprawowow-turystycznej oraz sprawnościowej w klasie turystycznej i wyczynowej (doświadczenie poparte osiągnięciami w obu klasach)
# car-audio - pełna oferta na usługi montażowe i inne - przygotowanie aut do zawodów zgodnie z przepisami Emma i PASCA

Buduje FatRabita czyli Golf MK2: silnik po drobnym tuningu i remoncie dostał nowy dolot, pełen wydech przelotowy, zawieszenie Monroe + SPAX -60/60, felgi Rondell 225/16",wnętrze przygotowywane jest pod Mistrzostwa Polski CAR AUDIO i wiele innych - w ciągłej przebudowie... - zamienie na E30 325i
Ostatnio zmieniony przez bachus 2005-06-29, 11:31, w caoci zmieniany 1 raz  

Łukasz 
Samotny Nawigator

Doczy: 26 Sie 2004
Skd: W-wa
Wysany: 2005-06-29, 11:09   

Koni, Bilstein - pierwsza klasa, malbo Alko, Sachs - dugi sort, Kayaba - czwarty sort

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2005-06-29, 11:13   

Ale wiesz że to amory na bank :?: Sprawdzałeś je i wyszło że sąjuż słabe :?:

PS.
Na Twoim miejscu założyłbym Bilsteiny tak jak radzi Łukasz, ja tak bede robił jak skończą mi sięte amory co mam teraz, ponieważ Bilsteiny możesz regenerować ;) i kupować nawet używki... pod warunkiem że są nie uszkodzone :!:

bachus 
automotive designer

Wysany: 2005-06-29, 11:35   

Przy najbliższej okazji sprawdze amorki, jeżeli się już kończą postawie na coś markowego. Jaki to wydatek ? Bogaty nie jestem :)
tel. 693 98 13 60

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-06-29, 11:45   

Koni Special czerwone z 3 stopniową regulacją - 265 pln za jeden na przód , 282 pln za jeden na tył

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2005-06-29, 11:47   

Koszt amortyzatora oryginalknego nowego w serwisie BMW w wawie to koszt 978zł dla BMW 325i E30. Dodam że do tego samego auta amortyzator, ale M Technica kosztuje już "tylko" 757zł :shock:

Do E28 pewnie jest drożej...

PS.
Łukasz ale to sąceny używek :?:

Łukasz 
Samotny Nawigator

Wysany: 2005-06-29, 11:57   

To są ceny nowych, u dystrybutora, podałem do E30 45mm dla orientacji, do e28 mają, moga być droższe pewnie, łatwo znaleźć w necie, poszukaj.

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-06-29, 11:58   

ludzie - skąd bierzecie te ceny.... mam podejrzenia, że sami musicie handlować :lol:

za al-ko (nówkę) na allegro można zapłacić coś koło 100 zł, a w sklepie do ok. 150 za sztukę

o amorach było na prawdę sporo i są na forum linki do stronek z cenami i firmami handlującymi tym sprzętem, ale takich kwot jeszcze nie widziałem.... chyba, że za komplet 4 szt. :roll: , albo w serwisie - hehe

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2005-06-29, 12:25   

Pioter_W napisa/a:
ludzie - skąd bierzecie te ceny....

Z AutoFus i Bawaria Motors...

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-06-29, 23:05   

Łukasz napisa/a:
Koni Special czerwone z 3 stopniową regulacją - 265 pln za jeden na przód , 282 pln za jeden na tył

Mógłbyś sprawdzić jeszcze raz?
Koni sport sa czerwone i nieregulowane (moje)
Koni special sa zółte i mają 3 stopnie twardości tłumienia...
jaki koszt tych i tych? i skąd takie ceny? :D

Bachus ... co do prowadzenia ... jest mnustwo czynników. Zawias sprawy nie załatwi. Jeszcze gumki , rozkłąd mas i operowanie autem podczas wchodzneia w winkiel.

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

henry 

Pomg: 6 razy
Doczy: 20 Kwi 2004
Skd: Kielce
Wysany: 2005-06-29, 23:15   Ceny amortyzatorów

Akurat "przerabiałem" te temat i jestem po wymianie amortyzatorów.Przód - Bilstein 2 x 400 zł,tył 2x 242 zł ( z kosztami robocizny ) . Tanio nie jest ,za to amortyzatory super.Za to z kolei odbieglismy od tematu: co zrobić z podsterownością samochodu.

Słusznie napisał Lukas , trzeba sprawdzic jak sie wchodzi w zakręt, bo praw fizyki przeskoczyć sie nie da, najwyżej można dociążyć tył dla poprawienia rozkładu obciażenia na osie w kierunku 50/50 - wtedy charakterystyka auta zbliży sie do neutralnej - PZDR - henry
Ale będzie jeszcze coś.......!!!

jaqub 

Pomg: 11 razy
Doczy: 22 Mar 2005
Skd: LUBLIN
Wysany: 2005-06-30, 00:46   

jesli masz kiepskie opony (lub waskie, zuzyte, ogolnie takie ktore daja za mala przyczepnosc) to zawsze bedzie lipa... jesli opony, amorki i reszta jest OKa to moze popracuj nad technika... i moze troche bardziej wytlumacz w jakich sytuacjach to Ci sie zdarza... bo podsterownosci przy wchodzeniu w bardzo ciasny/waski zakret przy bardzo duzej predkosci w zadnym aucie sie nie da ominac... chodzi mi o totalna przesade typu zakret w osiedlowej uliczce pod katem 90stopni grubo ponad 100km/h itp...

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-06-30, 09:35   

Bachus, proponuję podjechać do jakiegoś kolesia który dobrze ustawi zbieżność (czy co tam się ustawia) Miałem dokładnie tak jak u ciebie, najczęściej na mokrym asfalcie przód uciekał na zewnątrz łuku. Po wykonaniu tej czynności przód znacznie zwiększył swoją przyczepność do nawierzchni.

e36 318ti compact szrotex

bachus 
automotive designer

Wysany: 2005-07-03, 14:35   

opony są raczej OK bo ładnie hamują ... bez polślizgów. a co do podsterownosci i sytuacji: chciałem na suchym "ancwalcie" porobić kółka I NIE MOGE ! Na tych oponach które mam na tyle cięko jest zerwac przyczepnosć nawet w zakręcie... ale Zima gdy miałem KLEBERy na wszystkich 4 kołach działo się podobnie w miejscu mogłem stać i palić a w zakręcie nie ;/

widać takie zachowanie z resztą na filmiku: www.bmw-pomorze.com/teledysk2.WMV
tak jezdze na początku wokół jakiejs latarni jest okres Zimowy, bez śniegu. Na tył do filmy zostały założone slicki bridgestone

SOSEN ! spróbuje ! ile Cię to kosztowalo ?
tel. 693 98 13 60

artvi
[Usunity]

Wysany: 2005-07-03, 17:26   

jakbys chcial widziec cene amorow na przod i tyl bilstein do e36

http://www.zmax.prv.pl/

chyba dobre te sa ceny ?? :D

Sosen 
BORN TO DRIVE

Pomg: 8 razy
Doczy: 01 Kwi 2004
Skd: Szczecinek
Wysany: 2005-07-06, 16:47   

ustawiałem zbieżność przy okazji wymiany końcówek, za wymianę 4 końcówek i ustawienie zbieżności zapłaciłem 60zł :lol:

e36 318ti compact szrotex

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-07-06, 18:29   

Wydaje mi sie że najwięcej zależy od amorków, potem geometria kół i oponki. Amorki dobierz do sprężyn, jak masz zwykłe idealne będą KONI Specjal, jak jakieś mniejsze to Koni Sport (żółte). Zależy też jakie masz koła, u mnie na przodzie mam czerwone sprężyny i amorki Koni sport i w połączeniu z 17" calowymi kołami z oponkami 205x40 , tył 225x45 nie ma mowy o podsterowności i auto prowadzi sie pewnie przy każdej prędkości i tródno go wypchać z drogi na zakrętach ale..... ale wszystkie nierówności zarówno duże jak i małe auto i kierowca odczuwają bardzo mocno.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

piotr323 

Doczy: 14 Cze 2005
Skd: Wrocław
Wysany: 2005-07-07, 07:54   

Wczoraj kupiłem gazetę z filmem "szkoła driftingu", podobno króla tej sztuki, jakiegoś Japończyka, polecam wszystkim gorąco. Nawet nie wiedziałem że jest tyle technik!! :shock:
Godzina nauki jazdy różnymi autami, nawet małej mocy - 130 kM to według króla minimalna moc, hehe ciekawe jakby go posadzić w Polonezie.
Drift is king!!! 8) [/b] :shock:

Qba 

Doczy: 23 Maj 2004
Skd: Szczecin
Wysany: 2005-07-07, 09:07   

Jeremy Clarckson czy jak mu tam jezdzil poldolotem w Top Gear he he ale wstyd.

sorry za offtopic dwa dni temu to ogladalem i nie moglem sie powstrzymac

MARAS 
plecak doświadczeń

Pomg: 45 razy
Doczy: 02 Kwi 2004
Skd: Gdańsk
Wysany: 2005-07-07, 11:52   

Ja dorzuce że wystarczy aby jeden dolny sworzeń wachacza był wypukany by auto wyjeżdżało przodem z zakretu... miałem uszkodzony-wybity lewy dolny sworzeń wachacza a amory sprawne w 80% i biorac lewy łuk auto wyjedżało przodem nawet na rondzie uciekało przodem w prawo wiec nie zawsze to wina opon i amorów po zmianie sworzni wszystko wróciło do normy i auto przestało być podsterowne to było E-30 316 wiec przód lekki

pozdro /maras

Bruner 

Pomg: 16 razy
Doczy: 16 Lip 2004
Skd: Tczew
Wysany: 2005-07-07, 11:59   

piotr318_M40 napisa/a:
Wczoraj kupiłem gazetę z filmem "szkoła driftingu", podobno króla tej sztuki, jakiegoś Japończyka

Chcesz powiedziec ze Drift Bible jest na plytce z jakas gazeta? W polskiej wersji jezykowej? Co to za gazeta? Zaraz pedze kupowac
E30 318i Touring '92
E30 325e '86
E30 320i '90

piotr323 

Doczy: 14 Cze 2005
Skd: Wrocław
Wysany: 2005-07-07, 12:15   

Bruner napisa/a:
Chcesz powiedziec ze Drift Bible jest na plytce z jakas gazeta? W polskiej wersji jezykowej? Co to za gazeta? Zaraz pedze kupowac

Czy jest to biblia tego nie wiem, ale płyta DVD jest cooool :) , max :D czad :shock: itp, itd. oczywiscie po polsku, godzina nauki 6-u technik driftu z wieloma widokami kamer.
Wydanie specjalne AUTOMOTO, kupiłem w EMPIK-u, kosztowała 25pln, są dwie płyty ( drugiej jeszcze nie oglądałem, jakieś wyścigi uliczne 2fast2real) i sporo czytania.

Może dla ludzi którzy nie mogą jej dostać trzeba zrobić akcję "robienia kopii na użytek prywatny" i rozprowadzania na forum.
!!!! - ale to uwaga do GURU forum

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: