BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Stuk...
Autor Wiadomo
bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-07-03, 23:48   Stuk...

Witam.

Mam problem ze stukaniem w czasie jazdy. Nie mogę zlokalizować źródła tego problemu.

To stukanie jest co najmniej dziwne. W czasie ruszania, jazdy po wybojach,hamowania nic nie stuka. Ale jak jade sobie ze stałą prędkością po równej nawierzchni to co jakiś czas słyszę takie "stuk" jakby tłumik o coś uderzył a przecież nawet nie dodałem gazu. Tłumikiem machałem za rurke z tyłu i nic nie słychać. Zresztą oglądałem w kanale i nic nie wiadomo. Wiem jedno że mam prawe tylne łożysko do wymiany bo lekko szumi ale czy to ono może wywoływać też jakieś stuki?

Pozdro.

Gasper 
Powered by BMW

Pomg: 13 razy
Doczy: 14 Pa 2004
Skd: Berlin&Kargowa
Wysany: 2005-07-03, 23:52   

Zobacz czy czasem nie masz czegoś leżącego luzem w bagażniku co moze Ci się obijać o tylne oprcie;) Już tak kiedyś się zestresowałem, a to była pierdółka :)

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-07-03, 23:57   

No właśnie nie mam bo butla od gazu styłu sobie leży wiec dbam o to żeby nic nie latało. No nic jutro jeszcze wypakuje wszystko i zrobie testa.

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-07-05, 00:27   

no i wszystko wypakowane a tu nadaL stuka, dzis zauwazylem ze nawet parkujac w garazu jadac co najwyzej 5km/h stuknie wiec niewiem o co chodzi, kurka tlumik przyczepiony jak nalezy moze dyfer oddaje takie hałasy prosze o info.

pozdro.

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-07-05, 18:25   

No i znalazłem winowajcę.

Jak wezme sobie rozbujam samochod na boki to tak jak na zdjeciu ten element metalowy lata sobie tak jak wskazują strzałki i wywołuje te stuki.

I teraz pytanie dlaczego. Czy wystarczy dokręcić śrubę a jeżeli tak to jak bo jak nią kręce to mi sie sforzeń obraca.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-07-05, 19:20   

to jest tylny stabilizator (1)
jest połączony z wahaczem lub jakims jego zależnym elementem częścią numer 8+9

przyczyny stukania są 4 albo padła tulejka w elemencie nr 8 (łącznik stabilizatora tył), to to gdzie przchodzi śruba (10), albo supnął się sworzeń na tym elemencie, albo poluzowało mocowanie elementu 9 lub (tutaj nie jest to pokazane na rysunku), ten stabilizator musi mieć jeszcze 2 miejsca mocowania do nadwozia, jest mocowany obejmami w których są gumy są zrobione tulejki które amortyzują jego drgania, jak one sie wybiją stabilizator ma luz i wali w ubitą mase

żeby sprawdzić dokładnie wjedź na kanał (nie podnoś samochodu na lewar czy coś, ma stać swobodnie) i poruszaj stabilizatorem z każdej strony przy łączniku energicznie w góre i w dół, powinienes usłyszeć z którego miejsca dochodzi stukanie, poza może elementem nr 9, tutaj warto sprawdzic czy jest dokręcony bez względu na pomiar słuchowy :)

EDIT:

przykręcenie dodatkowe nic nie da bo to coś pracuje góra dół, i na tej płaszczyźnie wywołuje stuki, poza tym jeżli sworzeń ci sie obraca tzn ze już jest przykręcony

natomiast jak chcesz to odkręcić to polecam włożyć płaski klucz między sworzeń i stabilizator, i odpychając lekko pod kątem sworzeń, tak żeby go sklinować w otworze stabilizatora, powoli odkręcaj nakrętkę
możesz tez spróbować docisnąć sworzeń do stabilizatora jeżeli masz odpowiednie narzędzie, wtedy łatwiej go zaklinować zeby sie nie obracał i odkręcić

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-07-05, 20:15   

wlasnie tutaj jest tego typu sprawa ze ten element nr 1 gdzie jest ten otwor poprostu ma luz. Tak jakby ten otwor byl za duzy. Czyli albo sie dziurka ta powiekszyla albo na tym sworzniu sie ugniotło. No ale widze że i tak musze to odkręcić i oszacować.

pozdro.

Anonymous
Go
Wysany: 2005-07-05, 20:30   

czyli pewnie stuka ci sworzeń

to standard, na gdańskich drogach na łącznikach bilsteina (tyle że przód) z miękką zawiechą da sie bez stuku przejezdzić może rok :)
tyłu jeszcze nie wymieniałem (mam niunie przez ponad 3 lata) wiec tutaj sprawa wygląda znacznie lepiej
wymień oba od razu na nowe (koszt może 60-80 zł za sztuke i zapomnij, tyle że nie kupuj włoskiego syfu bo za pół roku znowu bedziesz musiał kupić)
przy okazji jak już to wymieniasz dobrze jest tez wymienic gumy w obejmach, które trzymają stabilizator do nadwozia, masz wtedy spokój na dług z całym tym elementem (koszt tych gum to może 20 zł za sztuke), czas wymiany całości dla sprawnego mechanika to ok 1h czasu

bloto
[Usunity]

Wysany: 2005-07-08, 15:17   

Okazuje sie ze z drugiej strony jest tez miejsce na klucz i dokrecilem to o pol obrotu i jest git nic nie stuka.

Temat uwazam za zamkniety.
Pozdro.

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: