Wysany: 2005-08-18, 13:56 szpera "pod ubraniem" !! JAK TO DZIAŁA !!!!!!!!???
fotka przedstawia dyfer ze szpera (po prawej) jest to tzw duza glowa,przelozenie 3,91
oraz dyfer "zwykły" ,mala glowka po lewej o przelozeniu 4,10 (z zerwanymi satelitami)
po prawej "duza glowka" ze szpera po lewej "zwykle" 4.10
co do zasady dzoialania to znalazlem tylko takie obrazki
chcial bym poglebic swoje wiadomosci na temat dyferencjalow o ograniczonym poslizgu wiec jesli ktos cos na ten temat wie to zapraszam do dyskusji
-piewsze pytanie jakie mi sie nasuwa:
co to znaczy ze szpera ma 25%
pozdrawiam rafal
_________________ POL-ROW.PL
Ostatnio zmieniony przez Rafał 2005-08-18, 14:21, w caoci zmieniany 2 razy
Co do procentowości szpery, to z tego co wiem, jesli szpera ma 25%, oznacza to że na koło które ma lepszą przyczepność przekazywane jest 25% momentu z silnika. Jeśli masz 40% to na koło które ma większą przyczepność jest przekazywane 40% momentu.
O to chodzi z tego co wiem.
_________________ Nie prosta, lecz zakręt jest wyzwaniem ...
co do synchronoizatorow to bym sie nie zgodzil
ale faktycznie sa w niej 2 sprzegla wielotarczowe
i wlasnie dlatego ze one tam sa potrezbny jest specjalny olej !
teoretycznie wiadomo jak to dziala tylko :
czy sprzegla pracuja zawsze z ta sama sila (25 % szperowania)
czy ta sila jakos sie zmienia a jesli tak to co ma na to wplyw
i najwazniejsze pytanie:
DO CZEGO TAK NAPRAWDE JEST SZPERA
czy poza lepszym ruszaniem i zawracaniem w miejscu ma jakies praktyczne zastosowanie
wyobaz sobie :
zima, snieg ... ty stoisz 1 kolem na suchej drodze a drugim kolem na zasniezonym poboczu ... nie masz szpery - co sie dzieje ? a co sie dzieje jak masz szpere ? - sadze ze jest to bardzo dobry przyklad na zastosowanie szpery w codziennym zyciu nie tylo w sporcie
DO CZEGO TAK NAPRAWDE JEST SZPERA
czy poza lepszym ruszaniem i zawracaniem w miejscu ma jakies praktyczne zastosowanie
Ja kupiłem sobie szperę głównie z myślą o wyścigach torowych.
Jesli wzięlibyśmy dwa takie same auta (Beemki ) jedną ze szperą, a drugą bez, to ten sam kierowca na bardzo kręty tor przejedzie szybciej na samochodzie wyposażonym w szpere.
Dlaczego?
A no dlatego że przy wyjściu z zakrętu koło od wewnętrznej strony zakrętu jest odciążone i dostaje wiecej mocy/momentu niż koło dociążone od zewnętrznej, przez co tracimy tzw. power na wyjsciu z ciasnego zakretu.
Gdy mamy szpere to przynajmniej 25% mocy idzie w koło dociążone, dzięki czemu możemy szybciej wyjść z zakrętu.
Sprawdziłem to już na paru bardzo krętych zakrętach pod Mińskiem, tak więc wiem co piszę
Rozebralem dzis dyfer z mojej E30 323 ktora idzie na czesci.
W srodku siedzi szpera
Dyfer ma takie oznaczenie
oraz nabity numer
Czy to oznacza szpere 40% i przelozenie 3.25
Orientuje sie ktos czy mozna srodek przerzucic do obudowy dyfra z E21
_________________ Było BMW E21 315@318i
Jest BMW E34 525i po swapie na M30b35
S oznacza Szpere, a 3,25 przełożenie.
BMW miało tylko 25% szpery. Tunerzy wsadzali nawet 40%, ale raczej obudowy, tak samo jak numeru odlewu nie zieniali...
Aha.
Dzieki za informacje.
Jest jakas mozliwosc sprawdzenia ile % ma szpera??
Ale tylko na wyjetym moscie bo juz nie mam mozliwosci narazie go zamontowac.
3,25 teżbyło, przynajmniej w E30. mam książkę obsługi oryginalną z do BMW E30 wskiej lampy i tak jest napisane ze 323i miało przełożenie 3,46. ALE 323i ze sportową skrzynią biegów z zawijaną jedynką miało przełożenie 3,25 a to dlatego bo sportowa skrzynia była krótsza...
[
3,25 teżbyło, przynajmniej w E30. mam książkę obsługi oryginalną z do BMW E30 wskiej lampy i tak jest napisane ze 323i miało przełożenie 3,46. ALE 323i ze sportową skrzynią biegów z zawijaną jedynką miało przełożenie 3,25 a to dlatego bo sportowa skrzynia była krótsza...
No tak, ale dlaczego mała główka?
3,25 było w 323i, 325e, M3 a to wszystko chyba powinny być duże mosty?
Twój dyfer tak jak BOR pisał to jest mała główka. A to faktycznie dziwne, bo 3,25 było tylko w dużej. Myslałem że masz dyfer z E21, dlatego niebyłem pewien, ale jak tak, to musisz miec tabliczke jakas nie oryginalną, bo 3,25 w małej główce niebyło...
Ale masz małągłówkę. i raczej to jest najdłużej 4,10 przełożenie...
hehehhehe
sluchaj nie chodzi o mocowanie tylko o wielkosc calego ustrojstwa
na samym poczatku sa 2 foty moich dyfrow
4,10 mala i 3,91 s duza
twoj prawdopodobie to mala
w duzej glowce sa kr flansze a w malej dluzsza
ty masz dluzsze
(flansza to to do czego sie poloske przykreca-pisze bo nie kazdy zna nazewnictwo)
Tak myslalem ze chodzi o wielkosc calego dyfra.
Flansze sa duzo dluzsze w porownaniu do tych od E21.
Przelozenie wydaje sie byc 3.25.
Sprawdzalem robiac znak na polosce i mocowaniu walu.
Na jeden obrot poloski wyszly 3 z malutkim kawalkiem (okolo 30 stopni) obroty mocowania walu.
Sposob sprawdzany na kilku innych dyfrach i opisywany kiedys na forum
Ale dziwne jest tez to ze na oznaczeniu jest S przed 3.25.