BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Coś grzechocze w silniku :-(
Autor Wiadomo
--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-09-01, 15:57   Coś grzechocze w silniku :-(

Witam
Niestety zaczeło mi grzechotać coś w silniku . Nie mam pojęcia co to może być. Objawy są takie,że przy około 3500-4000obr/min zaczyna coś grzechotać. Najbardziej słychać to jeżeli utrzymujemy te obroty. Podczas przyspieszania czasami wcale nie słychać czasami tylko chwile a czasami od 3tyś aż do końca. Zauważyłem to po pęknięciu dzwigienki zaworowej,jej wymianie i ustawieniu zaworów. Odrazu zmieniony był pasek rozrządu ale niestety bez napinacza bo go nie miałem a nie mogłem czekać i trzeba było to szybko poskładać żeby pojechać nad morze. Może napinacz jest za słaby i pasek jest luźny?Mogą być takie objawy? Macie inne pomysły co to może być? Troche mnie to martwi.Czekam na wasze opinie co sprawdzić.
Pozdrawiam

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-09-01, 17:11   

jezeli zaczyna to sie w okolicach 3000 to najczestrze objawy to panewki korbowe ale nie chce byc zlym prorokiem nie slysze tego dzwieku wiec nie moge stwierdzic na 100%

andrew21
[Usunity]

Wysany: 2005-09-01, 17:57   

u mnie też był podobny objaw z tym że zaczynało grzechotać tak ok.2000
obr/min,co się okazało że to pompa wody była do wymianki,więc sprawdz ją :D

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-01, 18:03   

A jak można ją sprawdzić?

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-01, 18:42   

Na zimnym silniku tak bardzo tego nie słychać dopiero jak się nagrzeje to troche słychać. Po dłuższej trasie już wyraźniej słychać,że grzechocze.

andrew21
[Usunity]

Wysany: 2005-09-01, 18:43   

ściągnij pasek klinowy i zobaczysz czy ucichło

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-01, 19:17   

Osłuchiwałem silnik i na zewnątrz prawie tego nie słychać szum wiatraka i silnik zagłuszają słychać tylko czasem cichutkie grzechotanie. Jutro spróbuje z tym paskiem.
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś pomysły to prosze pisać.

andrew21
[Usunity]

Wysany: 2005-09-02, 07:27   

napisz jak zdjagnozujesz usterkę,jestem ciekawy czy to pompa faktycznie

loko

Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Wawka
Wysany: 2005-09-02, 09:26   

to jeszcze napisz czy to grzechotanie to jest raczej z góry silnika czy z dołu... i czy jest czyste metaliczne czy takie głuche...

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-03, 04:24   

Grzechotanie jest bardziej głuche coś jak by dzwięk diesla z tym,że nie jest to jakieś bardzo głośne ale słyszalne. Zauważyłem też,że na gazie jest głośniejsze niż na benzynie. Wydaje mi się,że to może być coś z głowicy może ktoś coś spierniczył przy ustawianiu zaworów?? Tylko to by raczej ciapały zawory a tu coś grzechocze.

SmasherE30 
Coś tam wiem

Pomg: 11 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa Skorosze
Wysany: 2005-09-03, 13:50   

a otwórz sobie okno albo poproś kogoś żeby pobawił się sprzęgłem a ty słuchaj ... może to łożysko oporowe

pozdro :wink:

This post was sponsored by letter ///M like Maciek ;)

kamil
[Usunity]

Wysany: 2005-09-03, 19:54   

sluchaj kumpel mial ostatnio identyczne objawy w isie co do slowa to co ty mowisz. Nie chce cie martwic, ale rozebralismy silnik i klapa!!! Panewki obrocone + luz na wale. Wlasnie jestesmy w trakcie szukania nowego silnika. Oby nie to,ale sprawdz.

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-03, 20:30   

U mnie do 3500obr/min jest cichutko silnik ma moc nic mu się nie dzieje. Zastanawiam się czy czasem smok na pompie oleju nie złapał jakiegoś syfu i nie daje odpowiedniu duzo oleju na wysokich obrotach. Jeżeli po woli bede wkręcał silnik na obroty to czasem w ogóle nie grzechocze ale przy szybki przyspieszaniu już słychać grzechot.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Pomg: 37 razy
Doczy: 31 Sty 2005
Skd: Lubuskie - Cybinka
Wysany: 2005-09-03, 20:34   

Zrób pomiar ciśnienia oleju i wszystko będzie jasne.

Ja mam niestety to samo i po pomiarach wyszło że nie osiąga dopuszczalnego minimum na wysokich obrotach . :( Powinno być 4 a ja mam 3,5 .
Ostatnio zmieniony przez Artur C. 2005-09-03, 20:44, w caoci zmieniany 2 razy  

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-03, 20:39   

A jak to wykonać?? Wiesz bo lampka od ciśnienia się nie świeci. Zastanawiam się czy po zmianie oleju brud który został wypłukany nie zatyka jakiegoś kanału olejowego.

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-09-03, 20:43   

Wykrewcasz czujnik ciśnienia oleju i wto miejsce wkrecasz manometr na przedłużce - odpalasz silnik wkrecasz na 5000 i powinno być 4 -6 atm.Na biegu jałowym powinno być 0,5-2 atm.

kamil
[Usunity]

Wysany: 2005-09-04, 00:44   

wlasnie wszystko prawdopodobnie zaczyna sie od smoka, bo jak rozebralismy kumpla silnik to bylo pelno syfu i jakies odlamki materialu,tak jakby ukruszylo rozrzad,czy cos takiego. Nastepnie zatkalo smok i nie bylo smarowania i panewki poszly w p...u.Mozesz miec to samo.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-09-05, 11:02   

Trzeci dzien gdybania i nic a ja powiedzialem panewki a kolega jezdzi i sie zastanawia moze to moze tamto zamiast sciagnac miske i odkrecic korby 30 min roboty i przynajmniej wiadomo czy to to czy nie a moze jeszcze da sie wal uratowac a potem bedzie temat gdzie kupic wal pomiarem cisnienia nic nie zrobisz a jak ktos tam napisal ze ma byc 4 a ma 3,5 to z tego w M20B20 nie ma samoregulatorow. Cisnienie w glowicy jest najmniejszym cisnieniem oleju jaki jest w silniku na korbach bedzie mniej wiecej 1,5 razy wiekszy . Jak na razie nikt nie naprawil silnika przez gdybanie na forum wiec wez sie do roboty i sprawdz co to jest powodzenia i oby nie bylo tak jak mysle

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-09-05, 15:48   

x_e_o_n napisa/a:
ktos tam napisal ze ma byc 4 a ma 3,5 to z tego w M20B20 nie ma samoregulatorow.

No to poco to ktoś określił zakres prawidłowego ciśnienia oleju - tak dla jaj -swojego widzimisię-czy po to że tak ma być :evil: i co do tego ma brak samoregulatorów?

x_e_o_n napisa/a:
Cisnienie w glowicy jest najmniejszym cisnieniem oleju jaki jest w silniku na korbach bedzie mniej wiecej 1,5 razy wiekszy.

Nic nie będzie większe bo rodzina silników M20 B.. ma mierzone ciśnienie na magistrali olejowej w bloku (a nie w głowicy) i jest to najwyższe ciśnienie w układzie.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-09-05, 17:24   

nie bede dyskutowal na temat co stuka i co ma cisnienie do stukania bo jest to dla mnie bynajmniej smieszne ja mam swoje zdanie ty masz swoje jesli nie wiesz do czego mowilem o samoregulatorach i cisnieniu to juz nie moja wina ze nie masz wystarczajacej wiedzy na temat mechniki :( pozdrawiam

Artur C. 
Zawsze naprawić!

Wysany: 2005-09-05, 20:05   

Przecież mierząc ciśnienie oleju można zdiagnozować usterki układu korbowego a ostateczną diagnozą oczywiście jest rozebranie silnika- zgadzam się ż tobą Xeon że dalsza exploatacja tego silnika z tymi objawami do niczego dobrego nie prowadzi :? - nie chciałem cię urazić czy w jakiś sposób dyskredytować ale po co wspominałes o samoregulatorach gdy jest mowa o silniku który ich nie posiada :wink:
Pozdro i bez urazy :D
Ps.:Co do zależności między tym a owym w silniku to je znam :twisted:

--==maly==-- 

Wysany: 2005-09-06, 13:32   

Po pierwsze nie stuka a grzechocze i nie jest to głośne po drugie wczoraj była zdjęcta miska przy okazji pospawana bo pęknięta i odkręcane korby i wszystko jest ok. Wydaje mi się,że dzwięk wydobywa się z okolic zaworów a nie z dołu silnika. Nie bój się X_e_o_n nie olewam tematu tylko nie każdy ma tyle czasu,żeby pisać co chwile na forum.

duchX
[Usunity]

Wysany: 2005-09-07, 10:41   

ok spoko ARTRR C. :) chodzilo mi tylko o to zeby nie jezdzic takim autkiem bo juz robilem pare razy takie silniki co stukaly cisnienie bylo ok a potem po rozebraniu tragedia :( ale jesli patrzyles na korby to spoko :) pozdrawiam

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: