BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
M20B20 spadek mocy - gdzie szukać przyczyny?
Autor Wiadomo
Marek E30

Doczy: 24 Kwi 2005
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-09-18, 23:03   M20B20 spadek mocy - gdzie szukać przyczyny?

Cześć,

Ostatnio auto bardzo długo stało (prawie dwa miesiące) po małym wypadku (uderzenie kołami w krawężnik, nic wspólnego z silnikiem). Pierwszego dnia po naprawie wszystko ładnie śmigało, ale potem naraz spadła moc, na "trójce" z gazem w podłodze rozpędza się jak kiedyś na "czwórce". Spadek mocy jest na prawdę odczuwalny. Gdzie szukać przyczyny? Co odkręcić, co zobaczyć, sprawdzić?

Pozdrawiam

E30 320i 88'
BMW - na granicy perfekcji!

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-09-18, 23:05   

a nie masz wrażenia, że pali np na 5 garków?
na początek spróbuj świece (taki sobie strzał)

Marek E30

Wysany: 2005-09-18, 23:19   

Jeśli chodzi o wrażenia to wydaje mi się jakby coś z powietrzem było nie tak. To znaczy wiadomo że powietrze nie słychać :wink: ale teraz silnik wydaje trochę inny odgłos. Trudno to opisać, ale to jest tak jakby lekko uchylone było okno (żeby uniknąć docinek - okna są pozamykane :twisted: ).

PS. jak sprawdzić te garki? Czy trzeba wyjąć świece czy jest może inny sposób?

E30 320i 88'

duchPW
[Usunity]

Wysany: 2005-09-18, 23:31   

nie twierdzę, że to jest na pewno powód, ale warto zacząć od rzeczy najprostrzych - jak wykręcisz świece, to zobaczysz czy z nimi wszystko w porządku - poza tym posłuchaj czy silnik równo chodzi

inną przyczyną może być to, że się zastała popma paliwa i przy wyższych obrotach podaje mniejsze ciśnienie - to też warto sprawdzić

spróbuj pojeździć trochę i dać jej po garach, a jak się nie "odetka", to trzeba szukać dalej

napisz coś więcej o objawach

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-09-18, 23:58   

Mówisz,że zmienił dzwięk to możliwe,że coś z powietrzem. Jeżeli masz gaz to warto dokładnie obejrzeć gumę łącząćą przepływomierz z kolektorem bo ona czasem potrafi pęknąć od wystrzału i jak silnik łapie lewe powietrze to może być przyczyną. Najlepiej go wyjąć i obejrzeć poprzeginać bo czasem pęka tak,że nie widać. A drugi mój typ to piszesz,że samochód długo stał może poprostu filtr powietrza się zasyfił i wymaga wymiany.

Marek E30

Wysany: 2005-09-19, 06:32   

Cześć,

--==maly==-- napisa/a:
Mówisz,że zmienił dzwięk to możliwe,że coś z powietrzem. Jeżeli masz gaz to warto dokładnie obejrzeć gumę łącząćą przepływomierz z kolektorem bo ona czasem potrafi pęknąć od wystrzału i jak silnik łapie lewe powietrze to może być przyczyną. Najlepiej go wyjąć i obejrzeć poprzeginać bo czasem pęka tak,że nie widać. A drugi mój typ to piszesz,że samochód długo stał może poprostu filtr powietrza się zasyfił i wymaga wymiany.

Nie mam gazu, filtr powietrza obejrzę, ale to raczej nie to bo był wymieniany nie dawno (no chyba że tak jak mówisz zasyfił się od tego stania).

Pozdrawiam

E30 320i 88'

Marek E30

Wysany: 2005-09-19, 06:34   

Cześć

Pioter_W napisa/a:
nie twierdzę, że to jest na pewno powód, ale warto zacząć od rzeczy najprostrzych - jak wykręcisz świece, to zobaczysz czy z nimi wszystko w porządku - poza tym posłuchaj czy silnik równo chodzi

inną przyczyną może być to, że się zastała popma paliwa i przy wyższych obrotach podaje mniejsze ciśnienie - to też warto sprawdzić

spróbuj pojeździć trochę i dać jej po garach, a jak się nie "odetka", to trzeba szukać dalej

napisz coś więcej o objawach

Świece wykręcę i przejrzę, a z tą pompą to jest jakiś sposób na sprawdzenie ciśnienia? Już dawno chciałem ją sprawdzić czy dobrze pompuje (bo swoje lata już ma) tylko nie wiedziałem jak się za to zabrać...

Co do objawów to innych nie zauważyłem. Przy zapalaniu i gaszeniu silnika czasem coś zapiszczy, ale potem już tego nie słychać, ale to chyba nie ma z tym nic wspólnego. Poza tym auto nie było ostatnio wogóle katowane, jedyne co mogło być powodem to raz na zimnym silniku było trochę przegazowane (dosłownie kilka seknud)...

Pozdrawiam

E30 320i 88'

--==maly==-- 

Pomg: 7 razy
Doczy: 29 Mar 2005
Skd: Warszawa
Wysany: 2005-09-19, 09:28   

Mówisz,że czasem coś zapiszczy to może być pasek klinowy lub np pompa wody czy coś takiego ale to raczej nie powinno mić wpływu na osiągi.

Marek E30

Wysany: 2005-09-19, 15:48   

Cześć.

Pasek klinowy był też wymieniany jakieś 4 miesiące temu, a pompa mogła trochę pordzewieć bo długo nie pracowała w sumie, ale tak jak mówisz , to nie powinno mieć wpływu na osiągi. Jedno czego zapomniałem dodać w ostatnim poście to to, że mam odczucie jakby auto nie wkręcało się na obroty, tzn. kiedyś rozpędzało się w miarę spokojnie do 4 tysięcy a potem było czuć te szarpnięcie i zaczeło przyśpieszać tak jak powinno :wink: , teraz nie czuć tego szarpnięcia i cały czas rozpędza się jednostajnie. Co to może być?

Pozdrawiam

E30 320i 88'

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-09-19, 21:21   

Jak stało dużo było paliwa ? jak było mało to wyjeździj wszystkie paliwo i wlej nowe. Obadaj cały dolot, wydaje że to bedzie kwestia paliwa lub powietrza. Świece jak by klękały to by przerywał, napisz jak chodzi na wolnych obrotach i tak jak ktoś napisał pojeździj trohe mocniej żeby silnik sie dobrze zagrzał i pochodził na wysokich.

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Marek E30

Wysany: 2005-09-20, 20:25   

Cześć,

Paliwo raczej jest już wyjeżdżone (dużo go nie było jak stało), wczoraj obejrzałem wszystkie wężyki, filtr powietrza, przysłuchiwałem się długo na wolnych obrotach i wszystko wygląda w sumie dobrze. Dałem się przejechać ostrzej znajomemu i stwierdził że nie widzi różnicy teraz a przedtem, poza trzecim biegiem, któremu jakby trochę brakowało...

Pozdrawiam

E30 320i 88'

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku