Witam drugi moj post o komputerku OBC II ty razem chodzi mi o podłacznie go w E34
Wiec tak kupiłem wiazke, przelacznik kierunkow z przyciskiem do kompa i komputerek (ten rozbudowany)
Jak to podłaczyc, nadmienie ze chodzi o BMW E34 520i Vanos '94 wersja z zegarkiem analogowym
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
Witam drugi moj post o komputerku OBC II ty razem chodzi mi o podłacznie go w E34
Zobacz tu: http://www.bmwe34.net/e34main/upgrade/OBC.htm .
Ale niestety muszę Cię zasmucić: Jeśli masz komputerek wyciągnięty z 520i, 518i, 525tds to najprawdopodobniej będzie chodził, nawet bez montażu wiązki (jeśli masz "pełną" wtyczkę z tyłu zegarka). Jeżeli Twój komputerek pochodzi z 525, 530 (i wyższych) lub serii 7xx (a tak najczęściej jest) to będzie problem - po podłączeniu nawet przy przeróbce wiązki nie zadziała, pokaże tylko "PPPP". Jest to spowodowane (najogólniej mówiąc) inną szyna danych w różnych modelach E34. Żeby to obejść trzeba dokupić odpowiednią (dla Twojego modelu) płytkę kodującą (jedynie ASO - koszt ok. 150 PLN) i odpowiednio wlutować ją w komputer.
Sam próbowałem już z komputerkiem, ale ponieważ mam 520i dałem sobie spokój - możliwość trafienia odpowiedniego komputerka jest prawie zerowa, a możliwość, że po dolutowaniu płytki wszystko zadziała też nie jest równa 1 (a dochodzą koszty płytki)...
wiec tak
kupilem wiazke wraz z przelacznikiem kierunkow z BMW 520i '94, moje to BMW 520i '94, no ale komputer pochodzi z BMW 735i '91 wiec jesli masz racje to bede mial problem
ale...
czy ten problem dotyczy wszelkich wskazan czy tylko np. spalania
_________________ Pozdr. Łukasz
Renault Espace 2.0dci '07
Peugeot Partner 1,9d '99
Fiat 126 '99
Baur TC2 '86
wiec tak
kupilem wiazke wraz z przelacznikiem kierunkow z BMW 520i '94, moje to BMW 520i '94, no ale komputer pochodzi z BMW 735i '91 wiec jesli masz racje to bede mial problem
ale...
czy ten problem dotyczy wszelkich wskazan czy tylko np. spalania
Wszystkiego. Po prostu będziesz miał na wyświetlaczu znaki PPPP i martwy komp. W naszych 520 jest inna szyna danych, więc komputer nie identyfikuje samochodu.
Jaką masz szafę (z polem tekstowym, czy tylko z licznikiem km, dziennym i "diodami" inspekcji)?
Sprawdzałeś jaką masz wtyczkę w zegarku (większa ma chyba 26 pinów a mniejsza duuużo mniej - nie pamiętam ile )?
Moze wcale nie potrzebujesz przekładać wiązki elektrycznej - wyjmij zegarek - na str. którą podałem wcześniej masz opisane jak, następnie (jeśli jest duża wtyczka) podłącz duży OBC (wtyczke da się wyjąć z gniazda mocującego zegarek). Jeśli pasuje do Twojego auta, to powinien zadziałać. Jeśli masz małą wtyczkę, to masz kłopot (przeróbka elektryki + dokupienie płytki kodującej + nie wiadomo czy zadziała ).