Wysany: 2005-09-23, 09:49 coś mi stuka na dołkach (wachacze)??
witam mam takie pytanko coś mi stuka na dołkach i powiedzieli mi że to wachacze są do wymiany dolne przednie , czy je się wymienia w całosci czy da sie końcówke tylko wymienić??? stuk dochodzi z kół, byłem na przeglądzie pokazywał mi że tam na złączeniu z kołem są luzy.Na dołkach słychać bo na trasie nic nie czuć.
Ostatnio zmieniony przez green6 2005-09-23, 10:13, w caoci zmieniany 3 razy
Jeżeli przy małej prędkości na dziurach to listwa przekładni kierowniczej prawdopodobie, standard, tak musi być. Jeżeli przy dużych prędkośćiach wszystko ok, to raczej nie wachacze. Wejdź pod samochód i obmacaj wszystko. Jeżeli to końcówki wachaczy to luzy wyczujesz szarpiąc kołem. I nie daj się naciągnąć w warsztacie, jak coś zmienią i objaw pozostanie, to powiedz że mają założyć stare części i nic nie zapłacisz (trzeba zrobić zadymę). A jak stwierdzisz że to coś z wachaczami to wachaczy nie zmieniaj tylko końcówki( od boku, od strony koła jak ruszasz kołem to obejmuj końcówkę i wyczujesz luz) i tuleje (od tyłu) jeżeli wzrokowo stwierdzisz że są gumy wyrtrzepane. Obejżyj też gumowe uchwyty stabilizatora po obu stronach, ale one raczej są mocne. P.S. specjalistą nie jestem także mogę nie mieć racji
Jeśli koło lata na boki to będzie to drążek kierowniczy lub sama końcówka tego drążka, jeśli to jest ok to stuka raczej tylko sworzeń od wachacza ten co wchodzi do mcpersona, jest on niedrogi ale z wymianą jest troche zabawy bo czeba wachacz wyciągać. Ja jestem chory na punkcie stukania w zawieszeniu i wymieniałem wszystkie sworznie,drążki i końcówki.