BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
OLISERVICE/ISPECTION
Autor Wiadomo
Miki 

Pomg: 1 raz
Doczy: 11 Kwi 2004
Skd: z kreskówki ;)
Wysany: 2004-05-30, 23:32   OLISERVICE/ISPECTION

Jak w temacie... Te dwa wynalazki u mnie nie dzialają :cry: U poprzedniego wlaściciela też nie działały więc mam pytanie: Biorąc pod uwagę że moje autko jest z 1983r. czy te wskaźniki powinne działać i mam coś zepsute(odłączone) czy poprostu jeszcze nie było to podłączane (wobec tego po co to mi zamontowali) :?: :?: :?:

Gepard 

Pomg: 7 razy
Doczy: 19 Mar 2004
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-05-30, 23:43   

niestetywiele nie pomoge wiem jak to kasowac dzieki kolegom z klubu :P tez chetnie sie do wiem na jakiej zasadzie to dziala

Deggial
Go
Wysany: 2004-05-31, 08:03   

Witam

U mnie tez nie dzialaja te wskazniki ale nic sie w zwiazku z tym nie dzieje niepokojącego przynajmniej nie denerwuje mnie ze sie swieca non stop (nie moglem skasowac inspekcji). Prawdopodobna przyczyna u mnie jest to ze te akumulatorki sa padniete w desce lub jakas sciezka nie laczy.

pozdrawiam

KWKPiotr 

Pomg: 5 razy
Doczy: 22 Mar 2004
Skd: Radomsko
Wysany: 2004-05-31, 08:08   

Spzawdzcie czy nie macie spalonego bezpiecznika - u mnie przestało to nagle działac gdy spalił sie bezpiecznik.
Pozdro

LUKAS 
Klubowicz

Pomg: 22 razy
Skd: Mińsk Mazowiecki
Wysany: 2004-05-31, 09:09   

Ja miałem cos podobnego. Moje BMW to E30 z 1983 roku. CHECK-a mam, i oilservoce i inspection też mam, ale mi nie działa. Poprzedni właściciel powiedziałże to wymontował bo go wkurzało :shock: Ja niewytrzymałem i po kupnie auta wyciągnąłem zegary. I wiecie co tam zobaczyłem... Gniazdo do podłączenia CHECK-a jest, są nawet akumuklatorki od inspekcji i oilservisu, ale po diodach od inspekcji nie ma śladu :shock: Co lepsze nie ma śladu nawet po wtyczce od CHECK-a :shock:
Gościa musiało to mocno wkurzać... :shock: :lol:
Proponuję abyś wyjął zegary i sprawdził co się stało. Jeżeli nikt prz tym nie kombinował, to najprawdopodobniej rozładował Ci się któryś z akumulatorków od inspekcji i oilserwisu i dlatego Ci to nie dział. Teoretycznie nie powinno to się rozładować, ale wszystko może się zdażyć... :wink:

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Miki 

Wysany: 2004-05-31, 15:53   

LUKAS tak właśnie chciałem zrobić czyli wyjać wskażniki i oblookać co tam sie dzieje. Apropo rozładowania akumulatorkow : mój samochód stał trzy lata na parkingu w urzędzie skarbowym więc jeżeli to one padły to może wtedy... Wiem że od momentu odkupienia go z urzędu nie działa to ale w opinii rzeczoznawcy brak o tym jakiegokolwiek słowa :?
Ok będę z tym kombinował :)

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2004-05-31, 19:13   

Najpierw sprawdź czy wogóle masz te diodki które tam powinny być. Jeśli bedą to zmierz akumulatory. Jak bedą zasłabe, to kup nowe i je przelutuj. Bo z tego co pamiętam to są przylutowane.
Powodzenia:)

powered by LUKAS Performance

325i E30 Coupe mit 60% Sperre

powered by LUKAS Performance - Biała ;) => RennWagen Project
330CiA E46 - Niebieska => Auto po bułki ;)

Gepard 

Pomg: 7 razy
Skd: Warszawa - Tarchomin
Wysany: 2004-05-31, 19:38   

a moj stal trzy latka na parkingu depozytowym i dzialaja tylko ze jak auto stalo bez aku tydzien to akumulatorki sie rozladowaly i sie wszystko zrestartowalo :P

yoshi
Go
Wysany: 2004-06-01, 00:04   

na 90% u wiekszosci z was padly akumulatorki :D (u Lukasa wogole brak diod, ale to inna bajka)
aby to naprawic trzeba kupic baterie (nie akumulatory) litowe z "dospawanymi" blaszkami mucujacymi, a potem wyjac zegary rozkrecic wylutowac stare, wylutowac nowe i bedzie OKi
aha a dlaczego zaladowac trzeba baterie a nie akumulatory, a poniewaz aku ma cele 1,2V a bateria 1,5V i gdy wlozycie akumulatorki to beda sie dziac takie smieszne rzeczy jak u mnie (bo nie pomyslalem i zalozylem aku) np. mryganie synchroniczne diodek i kontrolek :D
P.S. Baterie litowe na Volumenie widzialem po 1zl :D z dospawanymi juz blaszkami montazowymi :)

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-06-01, 09:23   

buahahaa a ja am auto z końca 86r. i u mnie pomimo tego że są kolorowe szybki od diód to po diodach nie ma śladu. i napewno nie było ich od nowości... nic tam nie było kombinowane, po prostu nie miałem komputera od inspekcji... hehe jedyny komputer jaki mam w samochodzie to ten od wtrysku. im mniej elektroniki tym mniej problemów... 8)

loko

Skd: Wawka
Wysany: 2004-06-01, 09:28   

buahahahaha 500km od domu lepiej żeby się nie zaświecała żadna lampka... a szczególnie ta mała piz.... pomarańczowa, bo to znaczy że trzeba zalać do pełna za 300zł żeby dojechać 8)

Miki 

Wysany: 2004-06-01, 19:50   

I po sprawie nie mam diod ani nic co oże przy[pominać akumulatorki a więc po sprawie :wink:

007 

Doczy: 13 Wrz 2004
Skd: prawy brzeg
Wysany: 2004-09-15, 23:55   

ok a co powiecie na takie cos:
palila mi sie inspekcja i oilservice. wymienilem olej bo diodka zolta palila sie dluzszy czac. wg opisu zwarlem odpowiednie piny w PACmanie :) no i:
INSPECTION zgasla OILSERVICE zgasl ale za to swieca mi sie tylko 3 diody zielone przy rozruchu. Z tego co slyszalem to powinny sie swiecic wszystkie zielone a u mnie pierwsze dwie nie chca. Probowalem juz dluzej zwierac piny od oilservisu ale bez rezultatu. Czy tak powinno byc czy cos przeoczylem?
moje autko to : 320 e30 '89

jakub
[Usunity]

Wysany: 2004-09-16, 00:23   

A może ktoś ma radę na taki problem:
Po skasowaniu oilservice i inspection palą się zielone diody. Niby wszystko OK, ale one palą się około jednego dnia i potem wszystko od nowa.

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-09-16, 12:15   

po 1 funkcja szukaj, na temat tego kolorowego dziadostwa bylo juz przerabiane wszystko...
a co do jakuba to pewnie akumulatorki z tylu, jak juz mowil yoshi, bo to problem u wiekszosci...

mgr inż. Jędrek ;)

007 

Wysany: 2004-09-16, 13:24   

center: uzylem funkcji szukaj, przeczytalem wszystkie posty na ten temat ale jakos nie zauwazylem tego z czym mam problem. Tematy najczesciej opisywane to : jak skasowac inspekcje, oilservice, bateryjki na zegarach itp etc ale nigdzie nie znalazlem tego co dotyczy mnie. We wszystkich opisach jest wrecz wyryte ze powiny sie zapalic wszystkie zielone czyli sztuk 5 a u mnie kurka wodna pala sie 3. Kumpel co ma e30 ale 318 z '86 tez mowi ze powinno sie 5 swiecic... a ze to moja pierwsza beemka stad mam problem i chce dla niej jak najlepiej.
Jak widac nie stworzylem nowego posta a podpiolem sie pod istniejacy juz traktujacy o "diodkach" zeby nie zasmiecac forum.
Btw jesli sposrod "dotyczacych diodek" znajdziesz odpowiedz na moje pytanie winien ci bede browara (jednak na podstawie przegladnietych postow smiem twierdzic ze browarek zostanie u mnie :) )

sarna1 
hooligan rootz

Pomg: 15 razy
Skd: Słupsk
Wysany: 2004-09-16, 13:29   

a moze po prostu te 2 nie palace sie sa przepalone

007 

Wysany: 2004-09-16, 14:39   

faktycznie - o tym nie pomyslalem. ok sprawdze.

center 

Pomg: 17 razy
Doczy: 31 Lip 2004
Skd: Katowice
Wysany: 2004-09-16, 22:27   

mial byc answer do jakuba, ale i tak przepraszam, moglem delikatniej...
a co do Twoich lampek, to nie mam pojecia, chyba ze jak mowi sarna, burnnely sie...

mgr inż. Jędrek ;)

007 

Wysany: 2004-09-16, 22:40   

ok nie ma sprawy kazdemu sie zdarza :D jutro rozbiore zegarynke i zajrze tam co w nich piszczy lub czemu nie piszczy :)

007 

Wysany: 2004-09-18, 01:14   

woala.
znalazlem usterke
a sprawa wygladala nastepujaco: wieczorowa pora zaparlem sie ze znajde przyczyne dlaczego swieca 3 a nie 5 zielonych diodek. dostalem od kumpla ksiazke ze schematem elektrycznym i sie zaczelo
- wybebeszylem zegary
-sprawdzilem diody
-kable przewody itp
a okazalo sie ze wine za cala sytuacje ponosi zimny glut jaki sie zrobil na jednym z wlutowan przy scalaczku od diodek....
i w ten oto sposob w szybkim tempie poznaje budowe e30 :)
dla mnie diodki juz nie straszne

LUKAS 
Klubowicz

Wysany: 2004-09-18, 08:50   

007, gratuluję sukcesu :D
Uważam że temat można zamknąć.