Wysany: 2005-10-10, 21:11 Zamieniać czy nie? E30 1.8/ E23 732i
Witam. Mam okazje zamienić Swoje BMW E30 86 rok z gazem na e23 732 86r i gaz. Jednak mam do was kilka pytań. Po pierwsze do auta musialbym jechac 250km wiec rozmawialem z gosciem na gg. Z tego co powiedzial to jest maniakiem bmw ale potrzebuje mniejsza pojemnosc. Beemka ma pelny wypas oprucz skory z tym ze klima jest zdemontowana i lezy w bagazniku (i tak pewnie nie dziala). Co do stanu technicznego to wyglada bardzo bardzo ladnie jak na takie bmw. Duzo rzeczy bylo wymieniane zostala tylko jakas pierdolka w ukladzie kierowniczym ktora mi dodaje. Jest za to jedna rzecz ktora mnie martwi. Mowi, że auto pali 0,5l oleju na 1000km!!! Wydaje mi się, że to kosmos ale czy to może być sprawa uszczelniaczy?? Moja beemka tez nie jest idealna i cenie ją na 4000 więc wartośc jest podobna. Dodam, że napaliłem się na tą 7 bo od dawna mi się to auto strasznie podoba. Co mi radzicie. Napiszcie co o tym myślicie?? Chętnie odpowiem na dodatkowe pytania. Odpiszcie mi prosze jak najszybciej bo mam w środe jechać po nią.
Dzięki za wyczerpująca odpowiedź. Możesz to poprzeć argumentami???
po pierwsze dlatego ze jestem maniakiem E30 a po drugie zaden maniak bmw nie zamienia na mniejszą pojemnosc, mów gdzie to jest to ktos podjedzie i obejrzy , po co masz robic 500km bez sensu gdyby sie okazało ze to trup czego Ci nie zycze
Biały [Usunity]
Wysany: 2005-10-10, 21:42
Nie mów, że żaden maniak nie zamini za mniejszą bo czasam sytuacja zmusza. On ma dojeżdzać do pracy sporo kilometrów i potrzebuje mniejszy silnik. m30 jak wiadomo chleje jak smok. To jest w ostrowie wielkopolskim i ten ktoś musiałbym podjechać jutro bo w środe jestem z nim umówiony.
Pomg: 10 razy Doczy: 23 Lis 2004 Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-10-11, 06:25
srodek strasznie oldskoolowy.ale jak nie mozesz swojej sprzedac i nie masz kasy na swapa to zamieniaj.pojezdzisz troche a potem pobujasz sie w sprzedazy z 7mą.chyba nie stracisz a zawsze cos innego.
nerka - cały ten element metalowy przed maską. Przed 83 nerka węższa i dookoła niej lakier, nowsza - szersza już bez lakieru po bokach nerki. + inne kratki inne kierunki
lusterka- przed 83 - chrmon na popórce, po 83roku - lusterka całe dolegają do drzwi i są plastikowe (fuj).
błotniki przednie - inne wycięcie na migacz
e23 przeszło minimalny facelifting, ogromne zmiany są niewidoczne
drzwi przednie - inne mocowanie lusterka, ja miałem drzwi od nowszej i dało rade zamontować lustro nie wiem jak w przeciwną stronę.
deska rozdzielcza - inna szerokość części środkowej
pedały - inne mocowanie do karoserii
-golenie przód - inne średnice
-golenie tył inne (ale pasują mozna zmieniać)
-dyfer - inny
-półosie - inne
-mocowanie foteli a raczej regulacja - inna
Co tam jeszcze ciekawego.
Jak ja miałem e23 z 78 roku a było to dawno bo kupiłem ją w 99roku i jezdzilem 3 lata. to wyglądała tak:
Czyli tak zwany śmietnik na kółkach.
Zobaczyłem w necie to foto:
W Ps-ie zminiełem kolor na czarny i wiedziałem że moja TAKA będzie.
Spoiler jest nie do zdobycia, Madej mi napomknął kiedyś że jest e23 na szrocie z takim spoielerem (w marnym stanie ) na szrocie poleciałem i kupiłem za 50zł... posklejałem ponitowłem bo to BBS)
Po 9 miesięczny m remoncie
wyglądała tak:
Ponieważ nie podobały mi się oryginalne progi, że są takie zawinięte podspód, kupiłem od e21 oryginały Zendera na szrocie pociąłem ,zrobiłem formę.....
Nadkola tylne ciutkę poszerzyłem bo miałem szeroki kapeć i czasem obcierał. Łuk wspawany jest z reperaturki przedniego błotnika od Accorda.
Podsumuwując.
Kupiłem ten samochód jako osoba totalnie nie znająca się na mechanice. Wiedziałem jak wyjąc i włożyć akumulator, zmienić koło, wyjąć bagnet oleju , nawet nie wiedziałem jak na tych kreskach się znać Totalny amator.
W e23 wymieniałem chyba WSZYSTKO. Ponad dwa lata (3lata - 9 m-cy remont) katorżniczej jazdy, palenia gum , jazdy bokami, obracanie 360stopni na kostce dwójka pedał w podłogę obrot 180 st. wstek pedał w podłoge i kolejne 180st. albo odrotnie... Jak te arabusy z filmików. I tak kazdy piątek i sobota na Ordona i na miesice też na ogniu. LPG codziennie sie tankowało , licznik przebiegu mi nie działał (przestaje działać po rozezebraniu (3 szt miałem). Nie wiem ile km nią zrobiłęm ale skoro kupiłem samochód tuż przed maturą a jedzilem potem CAŁE DNIE więc pewnie ze 100 tys zrobiłem.
Urywały się półośki, przemieliłem kilka dyfrów (niezłe kilka).
Już pod koniec kadencji na Szrocie strażacka zaczynał być problem z częściami do e23. Po prostu już ich nie miewali. Ja miałem dwie na części i było MAŁO.
Zamienników w bardzo wielu sprawach nie ma. Szprzęgło - Sachs (1100zł?), Amorki Sachs. Wielu gumek, części blacharskich nie ma w zamienniku. Do 3, 5 owszem do 7 nie.
CO by tu jeszcze napisać... JA miałem najpierw silnik 2.8 gażnik, potem 3.5 wtrysk. Przeróbka w 3 z Madejem. Bez większych problemów.
Po wymianie zaczęłą się zabawa... 3 bieg do 170km/h Audi A3 Turbo, zostaje za Tobą, Kumpel w nocy Astrą 2.0 Turbo stanął obok mnie mój tylny zderzak na równi z jego przednim to się zrównał dopiero przy 140km/h.... na sprawnym zawiasie, trasa łazienkowska od ronda jazdy polskiej do wiatracznej 190km/h bez zmiany pasa ruchu, żadnego podcinanie zakrętow... jak po torze.... 4 osoby na pokładzie suchy asfalt palisz kapcia bez zająkniecia... jedynka koła skręcone, ogień samochód obraca się w miejscu... Wszystko przy laczy 225 w 16" i potem przy laczy 255 w 17tce
P.S. Miałem tak fajnie uszkodzoną skrzynię że wstek mi wchodził be problemu przy jeździe do przodu do ok 20km/h
Pozatym czarna beta czarna szyba, lacze... do 5 kontroli w ciągu jednej nocy, mój rekord trasa brwinów - grochów od 23:30 do 5 rano....
Fajnie jedziesz z przeciwka radiola, zawracją żeby Cię zatrzymać... stoją w bocznej i kogos mają, zaraz ruszą i Cie zatrzymają... Jadą obok to co 2 co 3 radiowóz jest Twój... Wiesz jak to gadke z psami wyrabia?
Co do mankamentó jakie powienieś sprawdzić to jak zawsze blachy drzwi, bagażnik, wnęka na koło i ta po lewej stronie, progi z kanału, podłogę pod dywanikami. szyber czy nie cieknie, wymiana rurek to k 300zł a przy spawaniu spodu się zaklejają...
Pozatym sprawdź po szrotach czy mają pompę hamulcową i pare drobiazgów jak dyfer półosie... popytaj w skepach o zamienniki...
A jak kupisz to pierwszy chce spalić LAKA
Biały [Usunity]
Wysany: 2005-10-11, 10:33
Dzięki Sylwestrze za bardzo rzeczową i długa wypowiedź. Takiego długiego posta się nie spodziewałem. Chłopaki wiedzieli co mówią jak kazali pytać Ciebie. Jednak z Twojego postu wynika, że Ty Swoje 7 tylko katowałeś i dosyć często sie psuło a jak jest przy w miare normalnym użytkowaniu?? Pozatym może jeszcze powiesz mi coś na temat tej konktretnej o którą pytam?? Jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedź.
Wbrew pozorom te auto nie jest az takie drogie w utrzymaniu.A jaki przebieg podaje własciciel tego e23?Pewnie cos kolo 180,czyli tak jak podaje kazdy allegrowicz sprzedający Bmw.Sprubuj sie dowiedziec ile przejechał nią na gazie,powinno byc w dokumentach od instalacji.
Tomek e23 , Wszystko prawda, ale ześ zasunął tekst że za e30 się nikt nie obejży... Mało się nie posikałem.
Biały [Usunity]
Wysany: 2005-10-17, 21:08
A więc tak pojechałem zamieniłem się i po 2 godzinach e30 znowu było moje a czemu? Bo po drodze e23 rozsypała się. Tzn. najpierw zaczeła się gotować i para zaczeła lecieć przez wloty powiertrza do środka. to jeszcze przezyłem i myślę sobie, spoko dojade naprawie fajne auto i wygląda na dobry stan ale po około 70 km odpadł mi przegób!! Nie urwały się śruby ani nic poprostu wypadł. Tego było za wiele. Zadzwoniłem do gościa i kazałem przyjeżdżać mojim autem z laweta zabierać tego złoma i oddać mi moje maleństwo. Postrasyłem go policją i poskutkowało. Ogólnie auto wyglądąło ładnie stan na oko tez nie budził zastrzeżeń a był ze mna mój mechanik. jednak auto miało wiele wad ukrytych. Szkoda bo bardzo mi to auto się podobało