BEEMKA - KLUB Strona Gwna BEEMKA - KLUB

HomeHome  PortalPortal  KontaktKontakt  RegulaminRegulamin  Mapa GoogleMapa Google  AssistanceAssistance
KlubowiczeKlubowicze  FAQFAQ  SzukajSzukaj  UytkownicyUytkownicy  GrupyGrupy  
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj

Poprzedni temat «» Nastpny temat
Sprezyny progresywne -jak montować?
Autor Wiadomo
Wojtek3344 
Poszukaj zanim napiszesz !!!

Doczy: 10 Wrz 2005
Skd: MILANÓWEK koło wawy
Wysany: 2005-10-09, 13:23   Sprezyny progresywne -jak montować?

Witam mam pytanie mam sprezyny obnizajace do e30 i pytanie dotyczy jak je zamontowac bo po jednej stronie sa dwa zwoje scisniete a po drugiej sa rozciagniete i jak je trzeba zamontowac czy tymi scisnietymi do gógy czy na dół prosze o odpowiedz i czy po miedzy sprezynami obnizajacymi od 320lub 325 a 316lub 318 bo te co mam to sa z grupszego drutu niz te coi miałem orginalne pozdrawiam i czekam na odpowiedz

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Pomg: 5 razy
Doczy: 18 Kwi 2005
Skd: Sanok
Wysany: 2005-10-09, 21:44   

Te ściśnięta mają być na dole o ile pamiętam a co do grubości drutu to nie ma znaczenia większego bo średnica ogólna sprężyn jest taka sama w 325 jak w 318. Z ta róznicą że jak włożysz z 325 do 318 to odrobine wyżej będzie niż w tej 325 bo wiadomo masa silnika ale jak to są dośc twarde sprężyny to różnica nie będzie zbyt duża, miałem kiedyś w swojej 318 sprężyny z 325 i kumpel od którego kupiłem mówił ze nie widzi róznicy

E36 325i qp

http://www.youtube.com/user/TheLordLukasz

Wojtek3344 

Wysany: 2005-10-09, 22:26   

bo po załozeniu tych sprezyn co mam tylko ze tymi wezszymi do góry to samochud stoi tak samo jak i przed obnizeniem ale jest sporo twrdszy o tamtych i moze to byc spowodowanie tym ze sa odwrotnie załozone bo jak bym zakładał odwrotnie to zbytnio mi nie chciały zwoje wchodzic w tak blazke nad mcpersonem anad nia jest łozysko które montuje si edo kielicha wiec zaozyłęm ta jak mi pasowało ale moze jak bym uzuł wiecej sily było by wszystko ok czekam na odpowiedz bo jesli si enie uda to bede chyba cioł spezyny pozdro

cypis
[Usunity]

Wysany: 2005-10-09, 23:38   

witam
i 1 pytanie czy to sa firmowe sprezyny czy no name ?? ?? 2 pytanie o ile niby i w jakiej wersji silnikowaje ( tzn do jakiej sa przeznaczone) maja obnirzyc auto ?? ? teraz tak sportowe sprezyny nie koniecznie zawsze obnizaja a moga tylko utwardzac !! !pozatym roznicy jak sprezyne zalozysz tak czy na odwrót nie bedzie zawsze pujdze tyle samo na dół !! !ciecie sprezyn......nawet nie nie rób tego!!!!!!amory ci siadą po krótkim czasie bedziesz dobijał kolami do nadkoli itp lepiej zainwestowac i kupic inne znanej firmy!!!!a jak masz 318 i zalozyles sprezyny o 30-40 mm obnizajace z 325 nie ma szans ze bedzie roznica w wysokosci ale dóża za to w twardosci auta!!! ja sie trzymam zdania lepiej zestaw kompletny amor + sprezyny jak maszmniej kasy i hcesz seryjne amory nie obnizaj wiecej niz o 40 mm bo padna szybko i tak czy owak bedziesz musial kupic nowe!!

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2005-10-10, 07:44   

MOże tez tak byś że masz poprostu kowalowe sprężyny, stąd ta twardośc i gróbość druta, napisz coś wiecej tak jak kolega pisał wyżej czy to są firmowe jeśli tak to jakie numerki są na nich no i na jakich amorkach to siedzi. Pozdrawiam

E36 325i qp

Wojtek3344 

Wysany: 2005-10-10, 13:33   

Witam wiec tak jakiej firmy sa to niewiem ale gosciu który mi jes sprzedawał na allegro powiedział ze obnizaja o 60mm ale mi si ewydawało ze max 40mm z tych speryzn farba poschodziła ale na nich jest napisane e30 jakas biała farba i sa one czerwone sam juz niewiem co zrobic autoi stoi tak samo ale jest o 70% sztywniejsze prawie nie moge ich ugiac jak siadam na nadkolu to max ugina sie 1-2cm a waze 85kg wiec nie tak mało a tył o iwelew bardziej mi siada jak nacisne wczesniej si eowiele bardziej uginało a amorki mam chyuba olejowe sam niewiem jak to sprewdzic pozdro

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2005-10-10, 15:02   

Cos jest nie tak, popatrz na moje auto obrazek ponizej, mam przód około -65 i tył -50. Jeśli Ci nic nie poszło w dół to znaczy że masz tylko twardsze sprężyny a tak pozatym ostateczna twardośc zalezy od amorków a nie od sprężyn.

E36 325i qp

Wojtek3344 

Wysany: 2005-10-11, 00:03   

Witam
Wiec pewnie kupiłem sprezyny zwykłe tylko utwardzone musze sie z tym gosciem co mi sprzedal dogadac a co by było jesli bym przycioł sprezyny o pół max jeden zwój przeciez i tak sa owiel twartsze od standartu mysle ze jesli je utne to auto moze sie obnizyc i bardziej jeszcze utwardzic ale to tylko moje zdanie zalezy mi na obnizeniu jakies max 50mm albo moze jesli wiecie ile kosztuje u kowala zeby je trosze scisnoł pozdro

Piotrek 
LudwikIIISpryskiwacz

Pomg: 1 raz
Doczy: 17 Kwi 2005
Skd: /K/R/A/K/O/W/
Wysany: 2005-10-11, 00:07   

Wojtek3344 napisa/a:
Witam
Wiec pewnie kupiłem sprezyny zwykłe tylko utwardzone musze sie z tym gosciem co mi sprzedal dogadac a co by było jesli bym przycioł sprezyny o pół max jeden zwój przeciez i tak sa owiel twartsze od standartu mysle ze jesli je utne to auto moze sie obnizyc i bardziej jeszcze utwardzic ale to tylko moje zdanie zalezy mi na obnizeniu jakies max 50mm albo moze jesli wiecie ile kosztuje u kowala zeby je trosze scisnoł pozdro

Wojtuś nie obraz sie ale ja jestem przeciwnikiem takiego druciarstwa!
Do kowala to mozna z koniem isc a nie ze spręzynami :D :D
Kup takie jakie potrzebujesz a nie kombinuj , przeciez to pracuje , ja bym nie ryzykował ale decyzja nalezy do Ciebie

Wojtek3344 

Wysany: 2005-10-11, 00:44   

a co moze sie stac jesli przytne sprezyny co si emoze uszkodzic i co bedzie jesli samochod bedzie za twardy oki spoko nie obraziłem sie ale te sprezyny kupiłem bo gosciu miał napisane na aukcji ze obnizaja o 60mm dlatego je kupiłem a zbytnio nie mam kasy na drugie jak si enie uda to kupie drugie wiesz narazie kombinuje

cypis
[Usunity]

Wysany: 2005-10-11, 00:53   

w sumie tylko amory beda cierpiec ponizej 35-40mm powinno sie stosowac specjalne krótsze amory. znajomy przycinal kiedys i nawet jako tako to wyszlo tylko musisz to zrobic idealnie prosto i obie strony tak samo inaczej krzywo autko bedzie ci stalo!!stac hmmmm raczej nic sie nie powinno ale wiesz w zawieszeniu jakie kolwiek rękodzielo nie jest wskazane to nie spojler ze najwyzej odpanie czy cóś tam pęknie to sie zaszpachluje!!!

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-10-11, 06:15   

przerabialem ten temat obcinania sprezyn.amory ci szybciej padna.spokojnie pojezdzisz prawie pol roku.poza tym nic sie nie stanie.

Scigany 

Doczy: 15 Sie 2004
Skd: Gliwice
Wysany: 2005-10-11, 09:41   

od kogo kupiles te sprezyny ? jaki kolo ma nick na allegro ?

gg 3437874

Wojtek3344 

Wysany: 2005-10-11, 23:22   

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=62111270

tu macie link do tej aukcji i gosciu napisał ze obnizaja o 60mm (pytałem sie zanim kupiłem) i ze sa wymontowane 316 albo 318 juz nie pamieta prosze o wypowiedz

HyenoX M42B18
[Usunity]

Wysany: 2005-10-11, 23:47   

elo,
jezeli ostatnie 3 zwoje (tu gdzie sa gesciej) sa dosc mocno sklepane to bym sobie takie sprezynki odpuscil.

przy długotrwałym uzytkowaniu istnieje mozliwsc ze charaktrystyka sprezyny zostala naruszona i nie pracuje ona poprawnie.

PS to tylko moje zdanie

Wojtek3344 

Wysany: 2005-10-12, 01:35   

oki dzieki za wypowiedzi wiec szukam nastepnych sprezyn jesli mozecie to podajcie wysokosci sprezyn obnizajacych zebym nastepnym razem jak bede kupował mógł zmiezyc miarka pozdro i dziekuje za wszystkie wypowiedzi

Menel 

Pomg: 10 razy
Doczy: 23 Lis 2004
Skd: Warszawa-praga
Wysany: 2005-10-12, 06:50   

to nie sugeruj sie wysokoscia tylko napisami i oznaczeniami na sprezynach.i uwazaj na allegro bo czesto lipe sprzedaja.mi chcieli wcisnac jakies zolte czy niebieskie badziewie niby -60/80 mm. oczywiscie sie okazalo ze sa ciete.

Lord Lukasz 
ciągłe zmiany

Wysany: 2005-10-12, 06:51   

To co na zdjęciu raczej mi nie wygląda na sprężyny do BMW e30, mówie u przodzie, poprostu jakiś magik dopasował sprężyny z innego auta do BMW.

Szukaj na allegro bo tam jest raczej najtaniej, tylko kupuj u takiego który podaje konkretny opis, marka sprężyn i numer po którym sprawdzisz dokładnie czy napewno są do e30 , i przy jakim modelu ile obniżają.

E36 325i qp

Wywietl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie moesz pisa nowych tematw
Nie moesz odpowiada w tematach
Nie moesz zmienia swoich postw
Nie moesz usuwa swoich postw
Nie moesz gosowa w ankietach
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do: